Alexandru Scurtu, șeful SIAS, audiat la Parchetul General, în calitate de suspect, în cazul dublei crime de la Onești

Luni, 28 Martie 2022, ora 23:43
5316 citiri
Alexandru Scurtu, șeful SIAS, audiat la Parchetul General, în calitate de suspect, în cazul dublei crime de la Onești
Criminalul își amenința victimele de la balcon FOTO: captură video

Audiere importantă luni, 28 februarie, la Parchetul General. Chestorul Alexandru Scurtu, șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) din Poliția Română are calitate de suspect în dosarul dublei crime comisă în urmă cu un an la Onești.

La 1 martie 2021, Gheorghe Moroșanu a ucis doi muncitori care renovau un apartament ce-i aparținuse la un moment dat.

În acest caz au fost deschise două dosare penale. Unul față de criminalul Gheorghe Moroșanu și soția sa, Aurelea Moroșanu, iar altul cu privire la intervenția eșuată a forțelor de ordine.

Șase ore le-a luat polițiștilor să intre în apartamentul unde Gheorghe Moroșanu îi ținea ostatici pe cei doi muncitori.

Acest ultim dosar, aflat până acum trei luni la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, a fost preluat de Parchetul General.

Alexandru Scurtu, audiat în calitate de suspect

Luni, 28 martie, Alexandru Scurtu, șeful SIAS, a fost audiat la Parchetul General în calitate de suspect pentru lipsa intervenției din cazul Onești acolo unde cei doi muncitori au fost uciși.

”Dosarul deschis încă din 2021 vizează neglijența în serviciu și a fost conexat cu cel ce vizează abuzul în serviciu, fapte sesizate de către familiile victimelor de la Onești. Este primul act de procedură de când dosarul a fost preluat la ICCJ”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.

Inițial, cercetările au început față de Alexandru Scurtu, şeful SIAS, comisarul – şef Cristinel Andrieş, şeful Poliţiei Oneşti la data faptelor, comisar-şef Adrian Tuluc, adjunctul la comanda IPJ Bacău, cel care a condus operațiunea, şi comisarul-şef Radu Andronic, şeful SAS Bacău la acel moment.

Chestorul Eduard Mirițescu, pe atunci aflat la comanda IGPR, a fost meționat în plângerea făcută de familiile victimelor.

Cum au explicat polițiștii crima de la Onești, la o zi după ce a fost comisă: ”Situația era sub control”

Echipa de specialiști ai IGPR deplasată la Onești, pentru a verifica modul de intervenție în cazul dublei crime dintr-un apartament, a informat a doua zi după crimă, pe 2 martie 2021, într-o conferință de presă, că bărbatul agresor fusese adus într-o "situație sub control" în urma negocierilor purtate de către polițiști timp de mai multe ore, însă la ora 16,55 "s-a produs un declic" atunci când "una dintre victime a încercat să îl atace pe bărbatul agresor", moment în care acesta a început să lovească cu cuțitul.

Comisarul sef Anton Cristian Gheorghe, director adjunct al Direcției Investigații Criminale (DIC) a IGPR, și chestorul de poliție Alexandru Scurtu - directorul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) al IGPR, au spus că polițiștii din Onești au ajuns la fața locului la 5 minute după momentul în care agresorul a făcut primul apel la 112, iar negocierile cu acesta au fost purtate timp de două ore de către adjunctul șefului Poliției Onești, până la ora 13.53 când la fața locului a ajuns ofițerul negociator specializat al IPJ de la Bacău, însoțit de echipa de trupe de intervenție, de asemenea deplasată de la Bacău.

Comisarul șef Anton Cristian Gheorghe a transmis că negociatorul a fost chemat de urgență de acasă, fiind în timpul liber, iar celălalt ofițer specializat din cadrul IPJ Bacău se afla în concediu medical.

Alexandru Scurtu a spus la acea dată că, în urma demersurilor de comunicare depuse de către ofițerul negociator, "situația era sub control" la momentul orei 16.55, când însă "s-a produs un declic" deoarece "una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor", moment în care acesta a început să lovească pe cei doi sechestrați cu cuțitul și din apartament s-au auzit țipete, ceea ce a declanșat și intervenția în forță a trupelor de intervenție, care a fost însă îngreunată de modul în care a fost blocată ușa de acces în apartament.

Polițiștii au avut cheia de la apartament și nu s-au apropiat de locuință

Unul dintre detaliile care îi încriminează pe polițiști în criză ostaticilor este faptul că aceștia au avut tot timpul cheia apartamentului unde era în desfășurare luarea de ostateci, dar nici măcar nu au încercat să o folosească.

Polițiștii nu au ținut camerele video pornite

De altfel, faptul că ei au luat în derâdere acea sechestrare de persoane este demonstrat prin faptul că deși erau obligați să țină pornite camerele video permanent, acest lucru nu s-a întâmplat, iar când acestea au fost totuși pornite s-a constatat că unul dintre polițiști purta un dialog absolut halucinant cu agresorul.

Teorema lui Pitagora

Nu mai puțin de 14 polițiști au fost cercetați disciplinar pentru bâlbâielile de la Onești. Inspectorul sef al IPJ Bacău și adjunctul sau au fost demiși din funcții, la fel și cei doi șefi ai Poliției Onești. Ei au primit însă funcții importante, care mai degrabă par recompense decât sancțiuni.

Comandantul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) a menționat că agresorul putea fi eliminat foarte ușor daca s-ar fi știut ce trebuie să se facă și nu era nevoie de un lunetist să facă asta.

"Nu trebuia o pușcă cu lunetă. Din mai multe motive: distanța de la baza blocului până la limita superioară a subiectului aflat în balcon este de 10 metri. Distanța de la baza blocului până la mijlocul aleii care despărțea blocul vizat de blocul de vizavi este de opt metri. Teorema lui Pitagora ne spune că distanța directă de tragere este în 12 și 13 metri. Între 12 și 13 metri, orice polițist din Poliția Română, cu pistolul aflat în dotare, putea să execute foc de precizie, în condițiile în care ținta era un om de 140 de kg", a declarat Alexandru Scurtu, șeful SIAS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alexandru scurtu audiat, #crime onesti, #dosar parchetul general , #crima