Rafila îi aplică încă o lovitură lui Arafat. Angajații Ambulanței nu vor să treacă în subordinea MAI – SURSE

Vineri, 06 Mai 2022, ora 14:09
7439 citiri
Rafila îi aplică încă o lovitură lui Arafat. Angajații Ambulanței nu vor să treacă în subordinea MAI – SURSE
Alexandru Rafila și Raed Arafat FOTO Hepta

Federația Națională Sindicală Ambulanța din România a organizat un referendum intern în care a întrebat angajații dacă sunt de acord să treacă în subordinea Ministerului de Interne, sub coordonarea lui Raed Arafat, sau dacă vor să rămână angajați ai Ministerului Sănătății.

Potrivit rezultatelor referendumului, din cei 7.924 de angajați care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății, susțin surse din instituție pentru Ziare.com. Alexandru Rafila și Raed Arafat sunt în conflict deschis pe tema Serviciului de Ambulanță din România. Primul insistă ca Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus acum de Raed Arafat, să treacă de la MAI în subordinea Ministerului Sănătății. De partea cealaltă, Arafat ar vrea ca întreg serviciul de ambulanță din România să fie coordonat de DSU, nu doar SMURD.

Disputa publică dintre ministrul Sănătății Alexandru Rafila și șeful DSU Raed Arafat pe tema sistemului de urgență are în spate mai multe mize politice, cea mai importantă fiind candidatura la alegerile prezidențiale, susțin surse politice pentru ziare.com.

Cine susține financiar sistemul medical de urgență

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila (PSD) vrea să treacă în subordinea sa întreg sistemul medical de urgență, printre care și SMURD. În acest moment, SMURD se află în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, structură din cadrul MAI condusă de Raed Arafat. Surse din PSD susțin că Alexandru Rafila insistă să coordoneze sistemul medical de urgență pentru a fi mai vizibil în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024. Potrivit sondajelor PSD, Alexandru Rafila este social-democratul cu cea mai mare cotă de încredere, depășindu-i pe Marcel Ciolacu sau Gabriela Firea.

De cealaltă parte, Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede clar ca asistenţa medicală de urgenţă să fie coordonată de DSU, departament condus de Raed Arafat. Potrivit unor surse liberale, proiectul a fost asumat de ministrul PNL Lucian Bode, însă a fost scris chiar de Raed Arafat. ”Bode s-a aliat cu Arafat împotriva lui Rafila. Interesul lui Bode este să-i submineze puterea lui Rafila, calcule ce țin tot de alegerile prezidențiale din 2024. Lovind în Rafila, Bode îi face pe plac premierului Ciucă, care și el se visează președinte al României în 2024”, susțin sursele citate.

Din punct de vedere financiar, Ministerul Sănătății asigură 91% din bugetul sistemului medical de urgență, fără să aibă niciun cuvânt de spus în ceea ce privește achizițiile. Practic, Alexandru Rafila alocă banii, iar Raed Arafat îi cheltuie și punctează ca imagine publică. Sistemul medical de urgență – serviciul de ambulanță, unitățile de primiri urgențe din spitale – au un buget anual de aproximativ două miliarde de lei.

Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Meteorologii au anunțat că, în săptămânile următoare, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în unele perioade, mai ales în regiunile nordice. Veștile bune sunt și pentru...
Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
E risc crescut de extindere a craterului format după prăbușirea unei șosele în plin centrul orașului Slănic Prahova, la doar câteva zeci de metri de blocuri. Autoritățile au decis...
#Alexandru Rafila, #Raed Arafat, #ambulanta, #mai , #stiri Raed Arafat