Alexandru Rafila, despre certificatul de vaccinare: „Nu trebuie să fie o decizie discreţionară. Libertatea religioasă reprezintă un element de bază”

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 15:32
3220 citiri
Alexandru Rafila, despre certificatul de vaccinare: „Nu trebuie să fie o decizie discreţionară. Libertatea religioasă reprezintă un element de bază”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Hepta

Ministrul Sănătăţii, Alexadru Rafila a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase, că vaccinarea împotriva COVID019 este o parte a soluţiei. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, poate fi modificată în aşa fel încât să limităm transmiterea, a spus el.

Despre discuţiile cu cultele religioase, Alexandru Rafila a precizat că libertatea religioasă trebuie respectată. El a precizat că trebuie modificată denumirea certificatului verde, cu certificatul COVID.

”Este de fapt şi o rugăminte a Comisiei Europene, pentru că certificatul verde este destinat în spaţiul comunitar, noi discutăm despre un certificat COVID sau stop-COVID, pe care îl adoptă fiecare stat membru pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei deci de limitare a consecinţelor pandemiei”, a arătat el.

Despre decizia finală privind certificatul verde, Alexandru Rafila a afirmat că, atunci când vor lua o decizie, care va fi una politică, va fi luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv.

”Nu trebuie să fie o decizie discreţionară, ci trebuie să fie o decizie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem discuta despre faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru”, a mai explicat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că vaccinarea este o parte a soluţiei. ”Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, al responsabilităţii individuale, poate fi modificată în aşa fel încât să limităm transmiterea.

Alexandru Rafila a mai spus că depinde de Parlament decizia privind certificatul COVID. ”Cu siguranţă, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”, a afirmat el, precizând că introducerea certificatului COVID trebuie făcută în funcţie de unii parametri măsurabili şi cunoscuţi din vreme de toată lumea.

Ministrul a fost întrebat dacă nu se va descuraja vaccinarea prin faptul că certificatul COVID va funcţiona în funcţie de incidenţă, Rafila precizând că nu trebuie să fim ipocriţi.

”Eu nu cred că se va descuraja vaccinarea. Eu nu cred că trebuie să fim ipocriţi în primul rând, şi să spunem că introducem un certificat COVID care este un instrument de protejare a sănătăţii publice, iar în spatele acestui instrument de protejare a sănătăţii publice, să existe un mecanism care să inducă un fel de obligativitate a vaccinării. Cred că trebuie să fim corecţi şi cinstiţi cu populaţia, dacă vrem să avem din partea populaţiei sprijin şi încredere”, a mai afirmat el.

Rafila a mai spus că în cazul personalului medical, vizat de prevederile din legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă, era vorba de siguranţa pacientului, şi i se pare firesc să ”existe un risc cât mai mic de a transmite infecţia”.

”Cu siguranţă, dacă acea formă se referea strict la personalul medical, dar, atenţie, fără aceste criterii legate de concedierea personalului medical în plină pandemie, pentru că acest lucru nu este posibil şi nici măcar nu este minim raţional, cred că toată lumea ar fi fost de acord şi mi se pare firesc ca, în domeniul medical, personalul medical să fie protejat prin vaccinare, prin trecere prin boală şi testare”, a mai declarat Rafila.

El a precizat că în rândul medicilor, vaccinarea ajunge la 80% în acest moment, şi un procent mai mic dacă ne referim la tot personalul medical.

Despre ridicarea obligativităţii certificatului verde, ţinând cont de scăderea incidenţei, Alexandru Rafila a mai declarat că problema şi îngrijorarea lui ţine de ”iresponsabilitatea unor oameni”.

”Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări la care oamenii nu purtau mască. dacă scade incidenţia, nu înseamnă că trebuie să lăsăm garda jos, dacă vrem să avem cu toţii sărbători fericite”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 25 martie, despre decizia autorităților de a închide grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 5 pentru dezinsecție, după ce...
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, 25 martie, că o reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară pentru că sunt foarte multe lucruri care nu...
#certificat de vaccinare, #certificat covid, #Alexandru Rafila, #biserica , #Stiri Alexandru Rafila