Ministrul Sănătății nu renunță la masca de protecție după decizia CCR: ”Mi se pare de bun-simț”

Marti, 15 Februarie 2022, ora 23:41 3378 citiri
Ministrul Alexandru Rafila recomandă în continuare purtarea măștii de protecție FOTO Guvernul României

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, 15 februarie, că va continua să poarte masca de protecție pentru a se feri de Covid-19, subliniind că, în prezent, este chiar mai eficientă decât vaccinarea.

Întrebat la Antena 3 despre decizia CCR, care a declarat neconstituțională OUG care a impus obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise, ministul a răspuns:

”Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar, în mod evident, în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte decizia trebuie respectă.

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă.

Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar din punct de vedere rațional dacă discuți de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun-simț.”

Acesta a precizat că, după publicarea motivării CCR, utilizarea măștii în exterior nu va mai fi obligatorie.

Medicul a insistat asupra faptului că masca are un scop de protecție în condițiile în care transmisibilitatea virusului este încă intensă.

”Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară.

Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară, sigur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spatiile exterioare.

Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație.

Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a mai spus Rafila.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News