Cetățenii UE care vin în România din zona Africii de Sud vor fi obligați să se testeze și să intre în carantină. Conferință de presă susținută de Rafila și Raed Arafat VIDEO

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 14:35
4354 citiri
Cetățenii UE care vin în România din zona Africii de Sud vor fi obligați să se testeze și să intre în carantină. Conferință de presă susținută de Rafila și Raed Arafat VIDEO
Declarații susținute de către Alexandru Rafila FOTO Captură

Ministrul Sănătății a declarat că autoritățile române așteaptă datele cu privire la noua tulpină Omicron. „Avem date că această tulpină se transmite mai ușor. În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă”, a declarat Rafila.

„Cetățenii UE care ajung în România din șapte state din sudul Africii vor fi obligați să se testeze și vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile, ca urmare a depistării variantei Omicron, a anunțat sâmbătă Raed Arafat.

Ministrul Sănătății a precizat că România se aliniază măsurilor luate la nivelul UE.

„Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. A fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile.

Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ. Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină.

Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că cel original se referă la documentul adoptat la parlamentul eruppean, certificatul covid . vom încerca să găsim o soluţie legislativă care să stabilească un cadru faorte clar pentru toată lumea şi introducea lui să poată să fie făcută când e o creştere susşţinută Iar renunţarea la acest certificat coimpolet să fie făcut când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Palatul Victoria.

„Având în vedere avertizările de la OMS și CE s-a făcut modificarea în următorul sens. Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii mai multor state în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, astăzi. Se instituie măsura carantinei pentru 14 zile pentru persoanele care vin din aceste țări.

Pentru toate persoanele care vin din aceste zone se instituite obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui test negativ, aceștia pot ieși din carantină în ziua a zecea”, a spus șeful DSU.

În România sunt 7 laboratoare care fac secvenţieri

„În România sunt 7 laboratoare care fac secvenţieri. Capacitatea lor e diferită. Sunt unele care pot face 800 - 1.000 de probe pe zi, altele pot face mai puţin, 200 - 300 pe zi. Am încercat să alertăm toate spitalele COVID care au fost invitate şi cu o recomandare fermă să recolteze probe pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând.

Ne dorim să ştim dacă e mai severă tulpină. Şi la toate cazurile pe care le internează să întrebe dacă a avut călătorie într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o ţară africană. Dacă avem probe din unităţile sanitare, capacitatea este suficientă”, a afirmat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Alexandru Rafila covid, #NOUA TULPINA COVID , #Stiri Alexandru Rafila