Rafila susține că PSD nu a negociat ministere cu Florin Cîțu. „Nu am cerut absolut nimic. Noi nu o să mergem cu o propunere la Cotroceni, ca să nu pierdem timpul”

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 22:38
1965 citiri
Rafila susține că PSD nu a negociat ministere cu Florin Cîțu. „Nu am cerut absolut nimic. Noi nu o să mergem cu o propunere la Cotroceni, ca să nu pierdem timpul”
Alexandru Rafila, deputat PSD FOTO PSD/Facebook

Deputatul PSD Alexandru Rafila afirmă că, dacă guvernul propus de Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului, PSD nu va formula în faţa preşedintelui Klaus Iohannis o propunere de prim ministru, în lipsa unei majorităţi în Parlament. Rafila explică faptul că şi PSD este partid minoritar şi consideră că, înainte de eventuale noi consultări la Cotroceni, partidele ar trebui să ajungă la un consens. Alexandru Rafila respinge informaţiile conform cărora PSD ar fi avut cu PNL discuţii formale sau informale în care să solicite portofolii în Executiv.

"Noi nu o să mergem cu o propunere la Cotroceni, ca să nu pierdem timpul, la fel cum se pierde în momentul de faţă, decât dacă în momentul în care mergem la domnul preşedinte avem conturată o majoritate. Aceste propuneri care vin din partea unor partide care sunt minoritare în Parlament - că şi PSD-ul este minoritar în Parlament, până la urmă - mie nu mi se par că sunt de bun augur.

Noi pierdem timpul deja de săptămâni întregi şi situaţia vedeţi că a scăpat de sub control din punct de vedere epidemiologic. Mi se pare că ar trebui să ne aşezăm toţi la masă, poate înainte să ne convoace domnul preşedinte, şi să mergem cu o majoritate la preşedintele Iohannis, iar desemnarea unui prim ministru să fie un acord între partide, pentru că nu se poate să tot încercăm astfel de experimente. Gândiţi-vă cum ar fi a treia încercare în care un partid care e minoritar în Parlament mai stă vreo două săptămâni sau zece zile”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la B1 Tv.

A negat negocierile cu PNL pentru ministere

El a respins informaţiile conform cărora PSD ar fi cerut anumite portofolii guvernamentale.

"A fost o intoxicare de presă, chiar repetată. PSD-ul nu a cerut absolut nimic, pentru că nu a existat acest tip de negociere, care să ducă la o astfel de soluţie. PSD a făcut un singur lucru: a trimis domnului Cîţu nişte propuneri care să fie, într-un fel sau altul, luate în considerare într-un program de guvernare al unui guvern care să fie sprijinit larg în Parlament, îl pot sprijini împreună, şi PSD-ul şi USR-ul pentru o perioadă limitată, dacă suntem responsabili, că toată lumea vorbeşte de responsabilitate. Nu s-a referit absolut la nicio funcţie. Nu a existat o astfel de discuţie, nici măcar informală referitoare la aşa ceva. A fost pur şi simplu o propagandă. (...) Nu este exclus să fie din zona PNL o astfel de ştire lansată în mod repetat”, a mai afirmat Raflia.

Reprezentantul PSD a susţinut că partidul nu va vota guvernul propus de Ciucă.

"Este absolut imposibil să funcţionăm aşa în continuare (...) Noi nu am cerut nimic şi suntem învinovăţiţi că nu votăm acest guvern pentru că vrem prea mult. Este o chestiune care sfidează logica şi sfidează, în primul rând, şi adevărul”, a declarat Alexandru Rafila.

Deputatul social-democrat l-a criticat din nou pe liderul PNL, Florin Cîţu.

"Prestaţia de la conferinţa de presă ne-a demonstrat un singur lucru: că domnul general Ciucă este un om foarte serios. De domnul Cîţu nu mai comentez. (Nicolae Ciucă - n.r.) este serios, este realist îşi asumă nişte lucruri care se întâmplă, spre deosebire de domnul Cîţu care a venit cu o argumentaţie pe care cel puţin eu nu reuşesc să o înţeleg nici măcar din punct de vedere logic”, a adăugat Alexandru Rafila.

El susţine că suspendarea preşedintelui nu ar fi o soluţie într-o situaţie "de criză", în care ţara nu are Guvern.

Ce a spus Nicolae Ciucă

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a recunoscut vineri, 29 octombrie, că PSD a dorit să intre la guvernare, el precizând că partidul a dat un mandat clar, pentru Guvern minoritar.

Florin Cîţu a spus, la rândul lui, că de trei ori s-a discutat în partid despre flexibilizarea mandatului însă decizia a rămas aceeaşi.

Nicolae Ciucă a fost întrebat despre negocierile pe care le-a avut cu partidele.

”Am discutat la telefon care erau liniile principale de negociere, cu fiecare dintre dumnealor, am analizat chiar şi elemente de detaliu pentru că astfel s-a ajuns la decizia care a fost luată astăzi. Astea au fost propunerile, PSD a dorit să intre la guvernare şi...”, a spus Ciucă.

El a recunoscut că nu a avut un mandat mai flexibil. ”Nu e vorba doar de decizia mea, nu făceam un guvern al meu. Acesta a fost mandatul”.

Florin Cîţu a intervenit şi a precizat că s-au întors de trei ori în partid, după negocierile cu partidele, dar mandatul a rămas acelaşi.

”Ne-am întors de vreo trei ori în partid pentru flexibilizarea mandatului. Mandatul a rămas la fel. Am avut trei consultări pe acest mandat, de fiecare dată ne-am consultat şi a rămas la fel”, a spus Cîţu.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#Alexandru Rafila, #nicolae ciuca, #PNL, #Florin Citu, #PSD , #Stiri Alexandru Rafila