Ce spune Alexandru Rafila despre a patra doză de vaccin, ridicarea restricțiilor și finalul pandemiei

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 08:35 4396 citiri
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Facebook/Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, într-un interviu la Digi24, că nu consideră necesară o a patra doză de vaccin anti-COVID, dacă acesta nu este adaptat tulpinilor aflate în circulație. Rafila a spus că urmează încă trei săptămâni grele, după care numărul infectărilor o să scadă, iar primele relaxări ar putea fi luate în martie.

„Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară.

În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza patru, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Întrebat dacă acesta va fi ultimul val al pandemiei, ALexandru Rafila a declart că „toată lumea speră”.

„Ați văzut interviul directorului regional OMS Europa. Faptul că există transmisibilitate rapidă și cu îmbolnăvirea unui număr mare de persoane - peste cifrele oficiale există multe alte persoane care fac forme ușoare sau asimptomatic și nu sunt diagnosticate. Populația se imunizează și prin boală și vaccinare.

Acest lucru creează un puternic răspuns imun populațional și acest lucru poate să însemne încetarea pandemiei ca urgență globală de sănătate publică și transformarea într-o infecție respiratorie, ca gripa sau alte viroze care s-ar putea să aibă și sezonalitate și la care trebuie să intervenim prin vaccinare, mai ales la categoriile la risc”, a mai declarat Rafila, potrivit căruia „până la sfârșitl lunii martie vom scapa de o parte din măsurile restrictive”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News