Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 23:33
5405 citiri
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila, deputat PSD FOTO Facebook / Guvernul României

Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Deputatul PSD a vorbit și despre vaccinarea obligatorie, spunând că autoritățile nu au analizat această variantă.

”O să fie tot un certificat electronic, pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1,5 ori, o creștere medie cu acest indice”, a spus ministrul la Antena 3.

Rafila a subliniat că, dacă acest certificat ar fi fost implementat din august, valul patru al pandemiei nu ar fi avut aceleași efecte devastatoare.

”De ce acest indice? Pentru că în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filosofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.red cazuri infectări) s-au introdus relaxări”, a spus ministrul.

În ceea ce privește noile relaxări anunțate pentru Sărbătorile de iarnă, Rafila a precizat că au fost luate în urma scăderii incidenței, dar, dacă va crește timp de trei săptămâni consecutiv, se va apela la certificatul verde.

”Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document”, a adăugat medicul.

Potrivit ministrului, prelungirea stării de alertă a făcut mai mult rău decât bine populației, la nivel psohologic.

Autoritățile nu au discutat despre vaccinarea obligatorie

Alexandru Rafila consideră că ”reacția împotriva vaccinării se induce din cauza ideii de obligativitate.”

”Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării. Reacția împotriva vaccinării se induce din cauza ideii de obligativitate. (…) Nu am auzit nicio discuție nici în zona publică, nici în zona politică pe care o frecventez eu despre această obligativitate”, a subliniat ministrul Sănătății.

Oficialul a recomandat populației să protejeze persoanele vulnerabile din familie fie prin testare, fie prin vaccinare, în special acum, că se apropie Sărbătorile de iarnă, care reprezintă un risc în plus de infectare.

”Avem o îngrijorare, protecția persoanelor vulnerabile este prioritară. Încercăm cu medicii de familie să îmbunătățim această situație”, a mai spus Rafila, precizând că, în cazul persoanelor de peste 80 de ani, acoperirea vaccinală este de doar circa 20%.

Respectarea măsurilor sanitare va duce și la prelungirea perioadei de relaxări, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 25 martie, despre decizia autorităților de a închide grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 5 pentru dezinsecție, după ce...
Accident grav de motocicletă în Pasajul Unirii din Capitală. Două persoane sunt rănite. Circulaţia în zonă este restricţionată
Accident grav de motocicletă în Pasajul Unirii din Capitală. Două persoane sunt rănite. Circulaţia în zonă este restricţionată
Un bărbat şi o femeie au fost răniţi, marţi seară, 26 martie, după ce motocicleta pe care se aflau a intrat în peretele Pasajului Unirii din Capitală. Circulaţia în zonă este...
#certificat verde, #vaccinare obligatorie, #ministrul sanatatii, #Alexandru Rafila, #pandemie, #coronavirus, #relaxari, #restrictii , #Stiri Alexandru Rafila