Alexandru Rafila anunță măsurile pentru valul 5 al pandemiei. „Dorim să evităm un lockdown. Sistemul medical a fost depășit în valul patru, am avut cea mai mare mortalitate din UE”

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 11:11
7117 citiri
Alexandru Rafila anunță măsurile pentru valul 5 al pandemiei. „Dorim să evităm un lockdown. Sistemul medical a fost depășit în valul patru, am avut cea mai mare mortalitate din UE”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Facebook/ Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat miercuri, 29 decembrie, că principalele obiective asumate pentru următoarea perioadă sunt evitarea unui lockdown, evitarea închiderii școlilor, dar și reducerea numărului deceselor.

Alexandru Rafila a anunțat o serie de măsuri adoptate pentru a diminua numărul de cazuri în valul cinci.

Măsurile anunțate de Alexandru Rafila

- Am avut deja întâlniri și discuții cu producătorii de medicamente inovative, încât să putem avea la dispoziție cât mai repede medicația care se poate administra în sistem abulatoriu și care e deja disponibilă în unele țări, cum ar fi Israel.

- Am înființat o structură de coordonare a asistenței medicale la nivelul Ministerului Sănătății. În valurile anterioare mortalitatea a crescut în România din cauza lipsei de acces la serviciile medicale a oamenilor cu alte patologii. Lucrăm și avem datele în timp real. La nivel județean acest grup operativ va colabora cu o structură de colaborare din cadrul județului. De exemplu în Bacău spitalele colaborează pentru a asigura accesul la servicii medicale și pentru pacienții covid și pentru cei non-covid.

- Vom pune la dispoziție lista centrelor de testare și evaluare care există în fiecare județ. Va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății și pe cel al fiecărei direcții de sănătate publică.

- Extinderea capacității de testare și a asistenței medicale ambulatorii. Ieri a fost aprobată o ordonanță care face posibilă extinderea testării la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Este vorba despre o promisiune din programul de guvernare. Accesul la testare e esențial. În aceste centre se va testa orice persoană cu simptome sau care este contact al unei persoane infectate.

- Am realizat un ghid care prevede inclusiv modul în care se prescriu medicamentele antivirale.

- Am făcut inspecții în spitale privind starea instalațiilor electrice. Nu avem specialiști în instalațiile de oxigen dar vom încerca să avem o imagine clară a situației acestor instalații electrice și de oxigen pentru a crește siguranța pacienților.

- Am avut o întâlnire cu DSP. Avem circa 20% paturi alocate pentru pacienții covid, adică 25.000 de paturi, cu posibilitate de creștere de până la 30%. Am crescut bugetul pentru anul 2022 alocat secțiilor ATI cu 65% față de anul 2021.

- Avem 2.805 paturi complet funcționale de ATI, asigurate cu echipamente și personal.

”Insistăm foarte mult în ceea ce privește vaccinarea. Extinderea rapidă a testării în perioada următoare la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Sperăm să depistăm cât mai repede persoanele bolnave și ele să beneficieze de tratament.

Utilizarea certificatului covid, o măsură care nu a fost adoptată. E o măsură pe care am fi vrut s-o luăm măcar temporar pentru a gestiona mai bine valul 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare vom adopta această decizie.

Vrem să evităm un lockdown, să evităm închiderea școlilor și vrem să reducem numărul de decese”, a declarat Rafila.

„Știți bine că ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val în situația în care sistemul medical a fost depășit. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, practic 3% din pacienții infectați în România au decedat. Un procent foarte mare.

Au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la sistemul medical.

Nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică care se referă la distanțare, utilizarea măștii pe care le recomandăm populației, în sistemul în ceea ce înseamnă vaccinarea. Am adaptat actul normativ care permite extinderea testării la nivelul medicilor de familie”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Din păcate o măsură care să încetinească transmiterea respectiv utilizarea acelui certificat covid noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat”, a mai spus Alexandru Rafila.

Adriana Pistol, directorul Institutului de Sănătate Publică, a declarat circa 60% din populația vulnerabilă din România nu este vaccinată și a atras atenția asupra răspândirii tulpinii Omicron.

”Aș vrea să vă prezint o evoluție potențială a pandemiei în România și impactul Omicron.

Faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă, peste 65 de ani și boli cronice nu este vaccinată, că numai 25% dintre persoane care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster, că deși a fost introdus PLF prin necompletarea acestuia de către călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare face dificilă ancheta epidemiologică, nu în ultimul rând nerespectarea măsurilor de carantină, ca și întârzierea adoptării certificatului COVID-19, înseamnă că în concluzie avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând.

Avem un risc foarte mare de răspândire a Omicron.

Dacă ar fi să urmăm rata de transmisibilitate a Omicronului, previziunile noastre arată că este posibil ca mximul atins în valul anterior să fie atins mai repede acum.

Nu înseamnă că vom avea aceste 25 de mii de cazuri, s-ar putea să fie mult mai mult de atât (pe zi, n.red.).

Dorim să arătăm panta extrem de ascendentă cu creștere exponențială a numărului de cazuri din cauza vulnerabilităților prezentate anterior.

Dacă după primele 3 săptămâni certificatul covid ar fi fost introdus toată aceast pantă nu ar mai exista, ea ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față, fără o explozie a cazurilor.

Vaccinarea este singura măsură care cel puțin previne dacă nu infecția, previne formele de îmbolnăvire severe și decesele.

Este posibil ca până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate.

La sfârșitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară.

Transmisibilitatea ridicată cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului duce la posibilitatea infectării unui număr mai însemnat de persoane într-o perioadă mai scurtă de timp”, a spus Adriana Pistol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Actorul Tudor Chirilă a lansat, luni, 15 aprilie, pe Facebook, un atac dur la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, despre care spune că este „partenerul fie și involuntar al...
Cofondatoarea "Dăruiește Viață" îl face mincinos pe Alexandru Rafila și acuză ministerul de: "Abuz, manipulare și bețe în roate"
Cofondatoarea "Dăruiește Viață" îl face mincinos pe Alexandru Rafila și acuză ministerul de: "Abuz, manipulare și bețe în roate"
Oana Gheorghiu răspunde ferm la declarațiile ministrului Rafila referitoare la proiectul spitalului Dăruieste Viata. Ministrul Sănătății a făcut mai multe declarații despre spitalul pentru...
#Alexandru Rafila, #certificat digital, #valul cinci , #Stiri Alexandru Rafila