Nazare, despre prognoza FMI: O veste buna. Nu inseamna ca situatia executiei bugetare este complet rezolvata

Vineri, 09 Aprilie 2021, ora 14:59
2198 citiri
Nazare, despre prognoza FMI: O veste buna. Nu inseamna ca situatia executiei bugetare este complet rezolvata
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare / FOTO: Facebook.com

Revizuirea prognozei de crestere a economiei Romaniei la 6% in acest an este o veste buna, dar nu inseamna ca situatia privind executia bugetara este complet rezolvata, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, la un eveniment online.

"Este o veste foarte buna. Nu este vorba doar de veste buna de la FMI, ajustarea prognozei la 6%, e vorba si de ajutarea prognozei la Banca Mondiala, de la 3,5% la 4,3%, iar FMI de la 4,5% la 6%. E un cumul practic de vesti bune care nu fac decat sa valideze premisele pe care am construit bugetul, premisele de crestere pe care am construit bugetul si cred ca e un mesaj de incredere foarte important. Acest mesaj de incredere si aceste vesti bune nu inseamna ca situatia privind executia e complet rezolvata.

E o veste buna, suntem in directia buna, dar vorbim totusi de niste estimari. Depinde doar de noi si de performanta noastra, a guvernului si a fiecarui ministru in poarte astfel incat aceste cifre sa devina realitate. Dar avem increderea acestor institutii internationale, avem increderea Comisiei Europene, avem discutii foarte bune si cu agentiile de rating si cream premisele astfel incat sa transformam estimarile in realitati la sfarsitul anului", a spus Alexandru Nazare, la conferinta online "Upgrade Romania - investitiile, colacul de salvare al economiei", organizata de DC News.

In cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de FMI, institutia financiara internationala si-a imbunatatit, semnificativ, estimarile privind evolutia economiei romanesti, care ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 6%, iar in Europa va fi devansata doar de Spania, care va inregistra o crestere economica de 6,4%.

De asemenea, FMI si-a imbunatatit si estimarile pentru 2022, pana la un avans de 4,8%, fata de o crestere de 3,9% cat prognoza in luna octombrie a anului trecut. Conform acestor estimari, performantele economiei romanesti vor fi, atat in 2021 cat si in 2022, peste media europeana de 4,5% in acest an si de 3,9% anul viitor.

Autoritatile romane au construit bugetul de stat pentru anul in curs mizand pe o crestere a economiei de 4,31%.

La finalul lunii martie, si Banca Mondiala a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei romanesti, indicand un avans al PIB de 4,3% pentru acest an, fata de estimarile anterioare, publicate in ianuarie, care mizau pe o crestere de 3,5% in 2021.

In ceea ce priveste inflatia, FMI a revizuit in sus estimarile, aratand ca Romania ar urma sa inregistreze o crestere medie anuala a preturilor de 2,8% in 2021, fata de un avans de 2,5% cat prognoza in toamna, pentru a se reduce la 2,1% in 2022.

De asemenea, in ceea ce priveste deficitul de cont curent al Romaniei, daca in toamna FMI miza pe o diminuare a acestuia pana la 4,5% din PIB in 2021, in prezent institutia financiara internationala estimeaza ca acest deficit se va reduce foarte putin, pana la 5% din PIB in 2021 de la 5,1% din PIB in 2020, urmand ca in 2022 sa se reduca la 4,7% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#Alexandru Nazare, #ministrul finantelor, #prognoza FMI, #crestere economica Romania, #executie bugetara , #stiri Alexandru Nazare
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
nazare&citu:imbracati in costume populare & piine&sare asteptati FMI