Ministrul Finantelor: "Ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat"

Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 18:21
2135 citiri
Ministrul Finantelor: "Ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat"
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare FOTO Hepta

Ministerul Finantelor se afla in procedura de consultare cu toate ministerele, iar tinta este ca la sfarsitul lunii sa fie definitivat bugetul de stat, a declarat joi, 14 ianuarie, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, intr-o conferinta de specialitate.

"Suntem in aceasta procedura de consultare cu toate ministerele, de analiza, si ne propunem ca la sfarsitul lunii sa definitivam bugetul de stat. Evident ca o prima tinta o reprezinta investitiile. In privinta investitiilor, aceasta prioritate am avut-o si in cursul anului trecut. Vorbim de investitii in infrastructura, dar si in capital uman, vorbim de sanatate, de educatie si vom pune un accent deosebit in privinta fondurilor europene. Dupa cum stiti, Ministerul Finantelor are un rol important in privinta certificarii si a monitorizarii fondurilor europene. Imi propun sa consolidam acest mecanism, sa depasim un pic momentul sau situatia de certificare si sa ajungem sa facem asistenta si monitorizare", a afirmat Nazare, la conferinta "Bugetul de stat si bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021".

Potrivit acestuia, exista un mecanism de monitorizare a executiei marilor proiecte.

"Vorbesc de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat, intalnirile trebuie sa fie regulate si trebuie sa avem grija, cel putin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru Romania, ca executia sa decurga in cel mai bun mod posibil. Sunt intr-un dialog permanent cu Ministerul Fondurilor Europene si cu ministrul Fondurilor Europene, cu care am avut o discutie saptamana aceasta pe aceste subiecte, si ne propunem sa avem o colaborare foarte stransa pentru atingerea acestui obiectiv comun: cresterea absorbtiei pe programele existente si pregatirea evident a PNRR-ului", a sustinut ministrul.

In alta ordine de idei, Alexandru Nazare a mentionat ca o alta chestiune importanta pe care o pregateste este monitorizarea companiilor de stat, reforma lor.

"In acest sens, vom prezenta in urmatoarea sedinta de Guvern un memorandum cu un template in care sa avem clare, cerem practic tinte tuturor companiilor de stat de reducere a pierderilor, de reducere a arieratelor, de eficientizare a cheltuielilor, de reducere a pierderilor si cream un mecanism permanent de monitorizare a acestor companii de stat pentru a avea in cel mai scurt timp rezultate si reforma in acest domeniu. Evident, toate aceste masuri privesc sau au ca obiectiv cresterea increderii romanilor. Cresterea increderii romanilor in acest Guvern, in capacitatea noastra de a face reforma marilor sisteme publice, in atitudinea noastra fata de cheltuirea banului public. Vorbim de prudenta, de transparenta, de echilibru si asa mai departe. In intentiile noastre de debirocratizare, simplificare, digitalizare, cel putin in Ministerul Finantelor si ANAF, acest lucru este esential in acest an si in anii care vor urma", a spus acesta.

Seful de la Finante a mentionat ca importanta pentru Romania este mentinerea increderii partenerilor externi.

"E un an foarte important. Trecem printr-o criza sanitara mondiala si, foarte important, atat modul in care pietele internationale se raporteaza la noi, cat si modul in care Comisia Europena se raporteaza prin comisarii de resort, cel putin de pe zona financiara. Dupa cum stiti, suntem intr-o procedura de deficit excesiv si asteptarea acestor zone care fac monitorizare din cadrul Comisiei Europene este una de reforme structurale. Avand in vedere aceste aspecte, increderea Comisiei si a pietelor, am demarat anumite actiuni de la primul moment in care am inceput acest mandat si in ultimele 10 zile am avut discutii cu trei comisari europeni, cu domnul Dombrovskis, cu domnul Gentiloni si cu domnul Hahn, cei trei comisari europeni care au atributii pe zona financiara. Obiectivul a fost unul foarte clar: sa prezint deschiderea pe care o avem, transparenta si cresterea calitatii relatiei pe care o avem cu aceste institutii europene si cu serviciile pe care le coordoneaza fiecare comisar in parte", a afirmat Alexandru Nazare.

De asemenea, el a mentionat ca exista un interes asupra modului in care este gandit bugetul, iar discutia a fost inceputa la nivel politic de ministrul Finantelor, iar apoi va continua la nivel tehnic cu directiile de specialitate din Ministerul Finantelor si cu directiile de specialitate ale Comisiei.

El a declarat ca tinta de deficit pentru 2024 este sub 3%.

Nazare a adaugat ca va avea dialoguri si cu ministrii omologi din alte state europene, iar luni va avea o discutie cu ministrul german de Finante Olaf Scholz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ministrul finantelor, #Alexandru Nazare, #bugetul 2021 , #stiri Alexandru Nazare
Comentarii
Poza Tot-la-vale
Tot-la-vale
rank 5
Hai, măi, de ce atâta grabă?