Nazare, dupa ce Florin Citu a anuntat verificari la Finante: "Premierul se poate investiga pe el insusi"

Marti, 13 Iulie 2021, ora 16:53
3348 citiri
Nazare, dupa ce Florin Citu a anuntat verificari la Finante: "Premierul se poate investiga pe el insusi"
Alexandru Nazare, fostul ministru al Finantelor FOTO Facebook/ Alexandru Nazare

Fostul ministru de Finante Alexandru Nazare il contrazice, din nou, pe premierul Florin Citu, de data aceasta in legatura cu programul de capitalizare a Bancii Internationale de Investitii (BII). Nazare sustine ca programul a fost deja aprobat de Guvern, iar Florin Citu, in calitate de ministru al Finantelor, a avut la dispozitie tot anul 2020 pentru a-l denunta, dar nu a facut-o. "Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi", a afirmat Nazare, referindu-se la anuntul premierului referitor la verificari la Ministerul de Finant

"Premierul a anuntat ca deschide o investigatie sa vada cu cine m-as fi sfatuit cand am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. In primul rand, nu l-am transmis la Guvern, ci mai intai la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Sustin investigatia si ii ofer cateva elemente, evident cat pot sa spun, fara sa aduc atingere imaginii Romaniei si partenerilor strategici. Am transmis mai intai informal schita de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe.

Nu am trimis spre avizare la MAE inainte sa primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanti MAE si cu partenerii strategici ai Romaniei", a scris, marti, pe Facebook, Alexandru Nazare.

Acesta acuza ca evaluarea de la Ministerul de Finante, clamata de premier la demiterea ministrului, s-a transformat in ancheta.

"De altfel, salut demararea "evaluarii" la Ministerul de Finante, care mai nou s-a transformat in ancheta! Si pentru ca nu exista "intarzieri in proiecte importante pentru viitor" si altceva efectiv nu s-a gasit, au ales sa dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care sa stanga controversa legata de remanierea mea.

In primul rand, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul Romaniei si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili in trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz", a mai scris NAzare.

Acesta sustine ca "Romania este cel mai important beneficiar al finantarilor BII, cu o pondere de 20% in valoarea investitiilor active".

"In ceea ce priveste instrumentele de datorie, Romania are o pondere de 28%. Investitiile BII care vizeaza Romania in derulare sunt in valoare de 255 mil euro, cele in curs de aprobare sunt in valoare de 130 mil euro.

Toate acestea au impact direct asupra dezvoltarii economice a Romaniei. Decizia privind platile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de catre Guvernul Romaniei, cu aprobarea Presedintelui si a Parlamentului Romaniei. Premierul nu are ce decizie sa anuleze, pentru ca decizia nu a fost vreun moment luata, ci urma sa fie discutata in Guvern, dupa obtinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe", a mai scris Nazare.

"De altfel, se cunoaste faptul ca, in precedenta sa calitate de ministru de finante, Florin Citu ar fi spus ca nu are obiectii tehnice asupra Memorandumului, ca din punctul de vedere al finantelor publice nu sunt probleme, dar ca nu ar vrea sa aprobe o chestiune asupra careia s-ar fi opus cand era in opozitie. Premierul ar fi mentionat ca primea multe like-uri si share-uri atacand public pe subiectul BII, atunci cand era in opozitie", a adaugat fostul ministru de Finante.

Premierul Florin Citu a anuntat ca Romania nu va participa la majorarea de capital a Bancii Internationale de Investitii, intrucat nu are nimic de castigat. "Sunt total neplacut surprins sa vad acest memonandum semnat de fostul ministru", a declarat premierul, precizand ca va investiga "cine a decis ca e bine pentru Romania sa investeasca milioane de euro intr-o banca a rusilor".

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Alexandru Nazare, #ministrul finantelor, #Florin Citu , #stiri Alexandru Nazare