Dosarul lui Alexander Adamescu, anulat de aceeași instanță la care a dat mită în numele tatălui. Motivul de nulitate: celebrele „Protocoale SRI-DNA”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 03:05
3525 citiri
Dosarul lui Alexander Adamescu, anulat de aceeași instanță la care a dat mită în numele tatălui. Motivul de nulitate: celebrele „Protocoale SRI-DNA”
Alexander Adamescu a dat șpagă în 2013 la Tribunalul București „în numele tatălui”, Dan Adamescu. FOTO: Facebook.com

Fugarul Alexander Adamescu a scăpat joi, 29 februarie, de dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pentru șpăgile pe care le-a împărțit alături de tatăl său, afaceristul Dan Adamescu, judecătorilor de la Tribunalul București, în schimbul unor soluții favorabile în procesele comerciale. Aceeași instanță șpăguită de Dan Adamescu în 2013 a desființat acum toate probele procurorilor anticorupție și a restituit dosarul la DNA, hotărârea putând fi atacată la instanța ierarhic superioară.

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată în acest dosar pe data de 15 iunie 2023 pentru două infracțiuni de dare de mită, acțiunea penală fiind pusă în mișcare pe data de 25 martie 2016.

Deși s-a sustras pe tot parcursul urmăririi penale, fiind emis în 2016 un mandat de arestare preventivă pe numele său, Alexander Adamescu n-a făcut nici măcar o zi de pușcărie.

Un an mai târziu, tatăl acestuia, Dan Adamescu, a decedat în timpul executării pedepsei de 4 ani din cauza unei infecții la un picior.

Autoritățile române n-au reușit repatrierea lui Adamescu Jr., care se ascunde la Londra.

El a fost acuzat că, alături de tatăl său, au remis sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena de la Tribunalul București pentru pronunțarea unor sentințe favorabile.

Dan Adamescu a fost condamnat definitiv la 4 ani de pușcărie pentru dare de mită și a decedat în timpul executării pedepsei. Fiul său, Alexander Adamescu, a fost de negăsit pe întreaga durată a procesului, fiind emis pe numele său un mandat de arestare în lipsă.

Între timp, Ion Stanciu și-a ispășit pedeapsa de 3 ani și 4 luni de pușcărie și a intrat în avocatură, în Baroul București, iar Elena Rovența a executat doar 7 luni din condamnarea de 4 ani și 6 luni de pușcărie, iar în prezent cere reabilitarea pe rolul Tribunalului București.

Toate probele din dosarul lui Adamescu Jr., excluse în baza deciziilor CCR

Judecătorul de cameră preliminară Călin Gabriel Bunea de la Tribunalul București a anulat probele DNA din dosarul de dare de mită a lui Alexander Adamescu prin raportare la hotărâri ale Curții Constituționale:

  • Decizia nr. 91 din 28 februarie 2018
  • Decizia nr. 802 din 6 decembrie 2018
  • Decizia nr. 26 din 16 ianuarie 2019

Cele trei decizii se referă la aspecte de neconstituționalitate găsite de CCR la legea privind securitatea națională, legalitatea interceptărilor și celebrele „Protocoale” dintre Parchete și SRI.

„Constată nulitatea absolută a:

  • Procesului verbal de sesizare din oficiu din data de 18.11.2013
  • Ordonanței din data de 04.02.2014 prin care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem în cauză
  • Ordonanței din 13.05.2014 prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem,
  • Ordonanței din data de 19.04.2014 prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Adamescu Bogdan Alexander,
  • Procesului verbal din 21.05.2014 de îndreptare a erorii materiale,
  • Ordonanței din data de 04.06.2014 prin care s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor,
  • Ordonanței din data de 21.03.2016 prin care s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor,
  • Ordonanței din data de 22.03.2016 prin care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adamescu Bogdan Alexander,
  • Ordonanței din data de 06.07.2020 prin care s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor
  • Rechizitoriului din data de 15.06.2021 prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului.
  • Dispune excluderea tuturor probelor administrate în cauză în ceea ce-l privește pe inculpatul Adamescu Bogdan Alexander (…)”, se arată în hotărârea din data de 29.02.2024 a Tribunalului București.

De 26 de ori a amânat pronunțarea judecătorul Călin Gabriel Bunea de la Tribunalul București până să dea această soluție.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată de procurorii DNA pe rolul Curții de Apel București.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Alexander Adamescu

În iunie 2021, Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu.

Conform DNA, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu ar fi remis sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraţilor corupți Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

În cursul anului 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe cei doi judecători şi pe Dan Adamescu.

În ianuarie 2017, Dan Adamescu a decedat în timpul detenţiei, iar Alexander Adamescu a reclamat condiţiile improprii din centrul de arest preventiv şi cele două penitenciare unde a fost închis tatăl său - Jilava şi Rahova.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Alexander Adamescu coruptie, #dare de mita, #dosar restituit dna, #Tribunalul Bucuresti , #justitie