Cum poate fi redus drastic riscul unei alergii la copii. În cazurile severe, consecințele pot fi fatale

Duminica, 19 Martie 2023, ora 03:30
2419 citiri
Cum poate fi redus drastic riscul unei alergii la copii. În cazurile severe, consecințele pot fi fatale
Copil care servește masa FOTO Pexels

Oamenii de știință au descoperit o modalitate de reducere drastică a riscului ca arahidele să le producă alergii copiilor.

Experții spun că părinții ar trebui să introducă produse cu arahide în alimentația copiilor începând de la vârsta de patru luni, pentru a preveni dezvoltarea alergiilor.

Numărul persoanelor care suferă reacții alergice la arahide a crescut de trei ori în ultimele decenii, iar în cazurile severe, consecințele pot fi fatale.

Aproximativ unul din 50 de copii sunt afectați acum, ceea ce duce la o viață întreagă de îngrijorări cu privire la ingredientele din alimentele lor.

Dar cercetătorii britanici au descoperit o "fereastră de oportunitate", între vârsta de patru și șase luni, pe care o consideră cea mai bună perioadă pentru a introduce arahidele în alimentația copiilor.

Făcând acest lucru, pot reduce incidența alergiilor la arahide cu până la 77 la sută, au declarat ei pentru Dailymail.

Echipa de la King's College London și University of Southampton a declarat că majoritatea alergiilor la arahide se dezvoltă deja până când un copil împlinește un an.

Ei au examinat datele din studiile Enquiring About Tolerance (EAT) și Learning Early About Peanut Allergy (LEAP).

Studiul Leap a implicat 640 de bebeluși considerați cu un risc ridicat de a dezvolta alergie la arahide și a examinat introducerea timpurie a produselor cu arahide.

Proiectul EAT a implicat mai mult de 1.300 de bebeluși de trei luni recrutați în Anglia și Wales. Aceștia au fost urmăriți timp de câțiva ani pentru a investiga introducerea timpurie a șase alimente alergenice - lapte, arahide, susan, pește, ou și grâu.

Analiza, publicată în Journal of Allergy and Clinical Immunology, a arătat că este cel mai bine să se introducă produse cu arahide la bebeluși între patru și șase luni.

Acest lucru ar putea reduce incidența alergiilor la arahide cu 77 la sută, în comparație cu doar 33 la sută, dacă arahidele sunt introduse când copilul are un an.

Ei au adăugat că bebelușii cu un risc mai mare de a dezvolta o alergie - de exemplu, dacă au deja eczeme - ar trebui să înceapă mai aproape de patru luni.

În prezent, NHS spune că nucile și arahidele pot fi introduse începând cu aproximativ șase luni, atât timp cât sunt zdrobite, măcinate sau un unt de arahide moale.

Pe baza descoperirilor, oamenii de știință cer Guvernului să revizuiască cele mai recente dovezi.

Autorul principal, profesorul Graham Roberts, a declarat: „Orientarea actuală sugerează că arahidele ar trebui introduse începând cu vârsta de aproximativ șase luni.

Ultimul raport guvernamental privind introducerea alimentelor în dieta bebelușilor a fost publicat în 2018. În ultimul timp, au fost publicate mai multe studii care sugerează că introducerea mai timpurie a arahidelor și a altor alimente poate ajuta la prevenirea dezvoltării alergiilor”.

„Noi credem că guvernul ar trebui să revizuiască orientările actuale privind momentul de introducere a arahidelor în dieta bebelușilor. În opinia noastră, arahidele ar trebui introduse mai devreme dacă bebelușii sunt pregătiți din punct de vedere dezvoltării pentru alimente solide.”

El a explicat că o alergie la arahide apare atunci când organismul confundă arahidele cu ceva periculos și reacționează la acestea.

"Reacția poate implica întregul corp - buzele tale pot umfla, poți avea o erupție cutanată și poți începe să ai probleme cu respirația", a spus el.

"Sistemul imunitar al unui bebeluș trebuie să învețe să diferențieze între alimente și bacteriile periculoase care trebuie ținute departe de corp."

Dieticianul pedriatric Mary Feeney, de la King's College London, a declarat că descoperirile lor indică faptul că administrarea copiilor a o lingură plină cu unt de arahide de trei ori pe săptămână este cantitatea recomandată pentru a reduce șansele de a dezvolta alergie la arahide.

Ea a avertizat că bebelușii sau copiii mici nu trebuie să primească niciodată nuci întregi sau tocate, deoarece există riscul de înec.

Și bebelușii ar trebui să fie pregătiți din punct de vedere dezvoltării pentru a începe cu alimente solide atunci când se introduc produsele cu arahide, a adăugat ea.

Profesorul Gideon Lack, de la King's College London și Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, a declarat: 'Beneficiile introducerii produselor cu arahide în alimentația bebelușilor scad odată cu înaintarea în vârstă.

'Aceasta reflectă experiența din Israel, o cultură în care produsele cu arahide sunt introduse frecvent devreme în alimentația copilului și alergia la arahide este rară.

Există o perioadă de timp limitată pentru a preveni dezvoltarea unei alergii. Introducerea produselor pe bază de arahide la vârsta de patru până la șase luni ar putea reduce semnificativ numărul de copii care dezvoltă alergie la arahide.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#alergii copii, #reducere, #riscuri, #consecinte , #alergii