Văduva spionului rus otrăvit de Kremlin la Londra dezvăluie: Mafia lui Putin și cea mai mare greșeală a lui

Duminica, 26 Noiembrie 2023, ora 03:40
16034 citiri
Văduva spionului rus otrăvit de Kremlin la Londra dezvăluie: Mafia lui Putin și cea mai mare greșeală a lui
Marina, văduva spionului rus otrăvit de Kremlin la Londra FOTO / Metro

Fostul spion rus Alexander Litvinenko a murit pe 23 noiembrie 2006, după ce a fost otrăvit la un hotel din Londra de către agenții Kremlinului Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun. Acum, după 17 ani, văduva sa, Marina Litvinenko a declarat că lumea trebuie să stea fermă împotriva ”statului mafiot” al lui Putin.

În cuvintele prevestitoare rostite cu aproape două decenii înainte de invazia în toată regula din februarie 2022, fostul ofițer FSB și KGB a prezis că Ucraina va suferi din cauza „huliganului” Putin, iar alte foste republici sovietice nu vor fi niciodată în siguranță cât timp acesta va fi la putere, potrivit Metro.

Doamna Litvinenko a declarat pentru publicația britanică citată că aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să mențină cursul în sprijinul luptei Kievului împotriva forțelor Kremlinului, înainte ca războiul să se extindă peste granițe în teritoriile NATO.

Evoluție surpriză: O țară puternică rupe relațiile cu Israelul și cere mandat de arestare pentru Netanyahu

„Acum 17 ani, ceea ce Sasha a spus și a încercat să facă a devenit foarte important”, a spus ea. „Și acum, după aproape doi ani de război în Ucraina, putem vedea cuvintele lui devenind realitate; că dacă Putin nu va fi oprit va fi un război care va afecta întreaga lume”.

„A începe un război nuclear nu ar fi atât de simplu ca să apeși butonul, deoarece decizia implică oameni și tehnologie, și nu toată lumea este la fel de nebună ca Putin. Dar un război mai larg care se extinde în țările baltice ar inversa, în ochii lui Putin, „catastrofa” prăbușirii Uniunii Sovietice și ar fi, pentru el, cel mai bun mod de a fi amintit”, în istorie.

Aleksander Litvinenko, un ofițer de informații devenit oponent al Kremlinului, a murit într-un spital din Londra după ce a fost otrăvit cu izotopul radioactiv poloniu-210. În 2016, o anchetă publică a concluzionat că lovitura a fost probabil efectuată la ordinele lui Putin.

În timp ce războiul din Ucraina continuă cu un preț uriaș pentru viața și economia Rusiei, conflictul a scos la iveală crăpăturile în stăpânirea puterii de către Putin, inclusiv prin rebeliunea grupului Wagner din iunie 2023.

Putin se confruntă cu o mare problemă: O mișcare neașteptată face o spărtură la Moscova VIDEO

Soția fostului ofițer de informații rămâne fără echivoc la părerea că Rusia poate avea o alternativă mai bună la putere, în comparație cu actualul președinte. „Trebuie să ne amintim că Putin reprezintă o concentrare a puterii în Rusia”, a spus ea. „În ultimii 23 de ani a fost construit un sistem corupt, care este ca un stat mafiot.

Dar invazia pe scară largă a Ucrainei a fost cea mai mare greșeală a lui Putin, i-a făcut pe oameni să realizeze că nu era atât de puternic pe cât părea să fie. S-ar putea prăbuși foarte repede, dar oamenii trebuie să înțeleagă că Rusia nu va fi mai bună imediat după moartea lui Putin. Ar putea fi mai rău, dar va fi mai bine”.

„Există argumentul că este mai bine să-l avem pe Putin decât să riscăm ceva mai rău, dar fără ca sistemul să fie distrus, nu va fi niciodată nimic diferit în Rusia”.

Doamna Litvinenko, în vârstă de 61 de ani, a participat la demonstrații împotriva agresiunii ruse și a vizitat Ucraina, unde a donat sânge pentru soldații răniți în timp ce rezista atacului total al Moscovei.

Marina Litvinenko și fiul său Anatoly plănuiesc să viziteze mormântul lui Alexander din cimitirul Highgate, nordul Londrei, în timp ce marchează aniversarea a 17 ani de la moarte, într-un mod discret.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#Aleksandr Litvinenko, #spion rus, #spion rus otravire, #spion rus marea britanie, #Putin razboi, #razboi Ucraina , #razboi