Vreti sa fiti luati de prosti? Cititi sondaje (Opinii)

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:31
8152 citiri
Vreti sa fiti luati de prosti? Cititi sondaje (Opinii)

Urmeaza cea mai frumoasa perioada a campaniei electorale. Aia in care vom fi acoperiti de promisiuni, minciuni, prostii, gargara. Si sondaje mincinoase. De fapt, ele n-au incetat vreodata sa apara.

Un lucru e sigur - avem tone de sondaje mincinoase. De ce spun asta? Pentru ca cineva trebuie sa minta cand, spre exemplu, apar doua sondaje de la institute diferite, care dau rezultate total opuse.

Pana la urma, USL are 62% sau 48%? ARD are 16% sau 24%. Unele dintre sondajele astea prezinta, fara indoiala, informatii false. Sau, s-o spunem direct, e clar ca unele dintre institutele astea mint cu intentie. Sau sunt groaznic de neprofesioniste.

Toti vor spune "folosim metodologii diferite". Sa stabilim un lucru. Trebuie sa folosesti metodologia care iti spune rezultatele adevarate, cele mai precise pe care stiinta le poate oferi. Sondajele au o stiinta in spate, nu sunt arta.

Toate fortele politice le folosesc insa ca pe unelte, ca pe simple operatiuni de propaganda publica. Va fi o adevarata navala de sondaje de opinie. Fiecare va spune altceva evident.

Vor incerca sa se joace cu mintea alegatorilor influentabili, aia care "urmeaza turma". Cei care gandesc "uite, ARD a crescut nu-stiu-cate procente, inseamna ca sunt pe val, fac ceva bun, merita votati". Sau "USL e la 60%, sa votez si eu ca toata lumea, inseamna ca stie lumea ceva".

Ma uitam la cateva "smecherii de sondaje". Una din ele, la intentiile de vot pentru presedintie.

Cand vezi ca in aceeasi cercetare apar Mihai Razvan Ungureanu si Traian Basescu la intentii de vot pentru presedintie, iti poti da seama ca sondajul ala e facut pentru Crin Antonescu. De ce? Simplu, Traian Basescu nu candideaza si votantii lui ar fi cei ai lui Mihai Razvan Ungureanu.

Asa ca, daca in sondajul Avangarde apare Crin Antonescu la 35%, MRU la 15% si Traian Basescu la 11%, poti constata usor ca sondajul e facut pentru Antonescu si impotriva lui Ungureanu. Altfel ar aparea MRU cu 26% (sau pe aproape) si altfel apare cu 15%. Acelasi Avangarde dadea USL la fix 60 la suta si ARD la fix 19 la suta, fiecare un prag psihologic in felul sau.

Hora include multe institute. Mereu veti gasi scoruri bune pentru PDL in unele si scoruri excelente pentru USL in altele. Facute in aceeasi perioada. Banuim noi, pe aceeasi planeta si in aceeasi tara sublima in care traim.

Unii vor spune ca sondajele masluite sunt inofensive. Nu e deloc asa. Sunt intoxicari murdare care ajung in opinia publica si pot genera nemultumire, furie, proteste pe lucruri false (si din tabara USL, si din cea a ARD), decizii gresite in toate zonele si asa mai departe.

Pot chiar schimba rezultatele unor alegeri. Oare cum ar fi fost daca sondajele din noaptea alegerilor parlamentare din 2008 nu dadeau PSD la 40%, ci dadeau rezultatele corecte, adica vreo 34% pentru partidul lui Geoana, cu cativa parlamentari mai putin ca PDL? Am fi avut aceeasi configuratie politica, aceleasi aliante, acelasi parcurs? Greu de spus.

Sa ne gandim si la altceva. Oare cum ar fi fost daca am fi dat crezare tuturor sondajelor de dupa victoria lui Basescu si, pe fondul isteriei create de acestea, senatorul Catalin Voicu, presupunand ca nu ar fi fost retinut si tinand seama de cum tinea in mana judecatorii de la ICCJ, ar fi reusit anularea alegerilor, avand in spate argumentul ca "uite, toate sondajele arata asta"?

Putem face multe exercitii de imaginatie de felul asta. Cert e ca minciunile nu pot aduce nimic bun. Pe langa faptul ca ne jignesc inteligenta. Dar asta chiar nu e ceva nou.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#sondaje alegeri 2012, #rezultate sondaje alegeri parlamentare , #sondaj