Vrei alegeri corecte? Semnaleaza orice neregula! Spor la vot si fii vigilent!

Duminica, 11 Decembrie 2016, ora 08:23
4837 citiri
Vrei alegeri corecte? Semnaleaza orice neregula! Spor la vot si fii vigilent!
Foto: Ziare.com

Votul nu este numai o responsabilitate cetateneasca, ci si o actiune care implica atat respectarea legii de catre alegator, cat si spirit de observatie, pentru a ajuta la prevenirea sau depistarea fraudelor electorale.

Ministerul de Interne a lansat in sensul acesta o ampla campanie de informare privind respectarea legii atat in timpul votului, cat si dupa inchiderea urnelor.

"Pe 11 decembrie, ai grija sa nu-ti dai Check-in la sectia de politie!", este primul indemn publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Trebuie sa stiti ca, desi traim intr-o epoca a tehnologiei, este interzisa fotografierea sau filmarea votului in cabina, iar incalcarea acestei reguli se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 600 si 1.000 de lei.

In ceea ce priveste contraventiile si sanctiunile, site-ul Ministerului de Interne vine cu informatii pe pagina destinata alegerilor din 11 decembrie, sub titul "Alege sa fii corect".

Iata care sunt o parte dintre contraventiile electorale, asa cum apar la Capitolul XI din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.

  • Sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediile sectiilor de votare, sa voteze sau sa nu voteze un candidat sau o anumita lista de candidati
  • Distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite

De asemenea, la Titlul IX din Codul Penal, se precizeaza care sunt infractiunile electorale. Iata cateva dintre acestea:

  • Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat
  • Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales
  • Utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals
  • Introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat prevede legea

MAI a realizat si un tutorial privind desfasurarea procesului electoral:

Nu in ultimul rand, MAI recomanda cetatenilor sa sesizeze, folosind numarul de telefon 112, orice incalcare a legii electorale in timpul campaniei si in ziua votului.

Unde mai puteti semnala nereguli

Exista insa si alte locuri unde cetatenii pot semnala nereguli, inainte si in ziua votului.

Spre exemplu, site-ul ONG-ului Expert Forum, votcorect.ro.

"Daca ai sesizat nereguli in timpul campaniei electorale sau in ziua alegerilor, posteaza aici. Vom raspunde tuturor intrebarilor, sesizarilor si nelamuririlor legate de procesul electoral.

Call center 0800 080 200 (gratuit, pentru Romania) si +40212 039 020 (cu plata, pentru strainatate). Functioneaza pe 11 decembrie intre 6:00 si 22:00. Ne puteti contacta si pe Facebook sau email", este mesajul cu care sunt intampinati vizitatorii.

Site-ul ofera posibilitatea de a face sesizari, raspunde celor mai frecvente intrebari ale alegatorilor si prezinta regulile pentru vot.

Iata cum arata formularul pentru sesizare

De asemenea, exista si site-ul Code for Romania, care permite monitorizarea votului. Code for Romania se descrie ca fiind "o comunitate de tineri profesionisti si entuziasti care dezvolta solutii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societatii".

"Monitorizare Vot este o aplicatie mobila de monitorizare a procesului electoral de catre observatorii electorali. Observatorii pot oferi o radiografie in timp real a modului in care decurg alegerile si pot raporta eventuale nereguli.

Aplicatia are si o versiune web live, disponibila oricarui cetatean. Monitorizare Vot va fi lansat in 2016 cu ocazia alegerilor parlamentare, dar aplicatia va putea fi utilizata la orice runda de alegeri, pe viitor", este descriera de pe site.

Astfel, daca aplicatia mobila este destinata doar observatorilor acreditati, pe site orice roman va putea sesiza eventualele nereguli pe care le observa in ziua votului. Pentru raportarea neregulilor nu este nevoie de un cont, ci doar de completarea detaliilor intr-un formular prin care se face sesizarea.

"Pe 11 decembrie sesizeaza orice incident. Ai ajuns la sectia de votare si ai sesizat o neregula? Ai observat ca un partid politic inca isi face campanie in ziua votului pentru alegerile parlamentare? Ai observat autocare cu pasageri ce nu par a fi turisti? Cozile par interminabile la sectia la care ai fost arondat?", este indemnul celor care au lansat aplicatia.

Spor la vot si fiti vigilenti!

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#sesizare nereguli vot parlamentare, #nereguli parlamentare 2016, #vot alegeri parlamentare 2016, #frauda parlamentare 2016, #MAI nereguli vot , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5