"Vreau sa fiu un primar pro-activ. Sectorul 1 are nevoie de o relatie directa cu Bruxelles". Ce propune Alexandru Nazare Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 26 Martie 2016, ora 07:36
4949 citiri
"Vreau sa fiu un primar pro-activ. Sectorul 1 are nevoie de o relatie directa cu Bruxelles". Ce propune Alexandru Nazare Interviu
Foto: Facebook Alexandru Nazare

Un primar de sector de succes reuseste sa-si construiasca un alt tip de relatie atat cu Primaria Capitalei, cat si cu Guvernul. Aici e cheia si trebuie schimbata foaia. Voi sta pe capul unui ministru pana rezolv problema, afirma Alexandru Nazare, candidatul PNL la Primaria Sectorului 1.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alexandru Nazare a explicat ce planuri are pentru cateva dintre probleme presante ale sectorului: parcarile de resedinta, zonele cu aspect rural de la periferie, deszapezirea, asigurarea transparentei si a integritatii.

Ce-ar face primarul Eugen Tomac in Sectotul 1: Parcari subterane si spatii verzi Interviu

"Sectorul 1 are nevoie de o relatie directa cu Bruxelles-ul. Si va fi reprezentat la Bruxelles, va negocia cu BEI, cu BERD, cu toti finantatorii internationali care pana acum nu au avut canal de dialog deschis. S1 are nevoie de investitii capitale si altfel nu le poate obtine", spune Alexandru Nazare.

Ati fost secretar de stat, ministru, deputat de Braila, de unde pana unde interesul pentru Primaria Sectorului 1 (S1)?

Ma leaga de acest sector proiecte de infrastructura pe care le-am pornit cand lucram in Ministerul Transporturilor: magistrala 4 de metrou, reabilitarea Garii de Nord, am lansat proiectul centurii de sud la nivel de autostrada.

Candidez la Primaria S1 pentru ca am acumulat o expertiza in 10 de ani de administratie la Bruxelles, in Bucuresti si am pregatirea sa rezolv problemele complexe ale Capitalei in ansamblu si in special ale S1.

Un primar de sector de succes reuseste sa-si construiasca un alt tip de relatie atat cu Primaria Capitalei, cat si cu Guvernul. Aici e cheia si trebuie schimbata foaia.

In ce sens?

Atitudinea primarilor fata de Guvern trebuie schimbata. Viata bucurestenilor depinde in foarte mare masura de performanta anumitor ministere sau institutii din subordinea ministerelor si, din pacate, in ani de zile am constatat ca nu exista o presiune reala asupra acestora ca lucrurile sa mearga mai bine, desi alesii locali sunt direct raspunzatori pentru ele in fata oamenilor.

Auzeam recent un ministru vorbind de cinematografe, sali de sport, stadioane etc, de care ar trebui sa se ocupe primarii. E foarte bine, dar in practica lucrurile stau cu totul altfel si va dau niste exemple din S1.

De 8 ani de zile primaria cere in administrare Parcul Garii de Nord, de care se poate ocupa cu mult mai bine decat CFR Infrastructura. Primaria s-ar putea ocupa de baza sportiva Ciresarii cu mult mai bine decat ministrul Educatiei, care nu vrea sa o cedeze insa. Teatrul din Parcul Bazilescu e alt exemplu. Sta in paragina, nu se uita nimeni la el, in timp ce un cartier intreg viseaza sa se poate duce acolo la spectacole.

Concret ce inseamna ca vreti sa schimbati foaia?

Trebuie pusa presiune pe fiecare ministru in parte si pe Guvern in ansamblu pentru a rezolva aceste probleme. Eu am vorbit cu dl ministru Costescu pentru parcul Garii de Nord si mi-a promis sprijinul. Pentru Teatrul Bazilescu sper ca e pe drum o HG. Dar sunt numai niste exemple de lucruri in stadii diverse de rezolvare, dar dupa 10 ani. De ce sa dureze atat de mult?

Eu vreau sa fiu un primar pro-activ. Voi sta pe capul unui ministru pana rezolv problema si ca fost ministru stiu cum trebuie sa abordez lucrurile ca sa reusesc cu mult mai repede.

Parcuri, teatre, dar S1 inseamna si zone precum capatul cartierului Giulesti, unde peisajul nu este nici macar urban, ce sa mai vorbim de Capitala.

90% din suprafata S1 este acoperita din punctul de vedere al infrastructurii. Dar vreau sa ajung la 100%. Nu prea mergem in Giulesti-Sarbi "intre sine". Acolo e mai rau decat in multe zone rurale.

Trebuie ca oamenii aceia sa primeasca o sansa, sunt resurse si am concursul Ministerului Transporturilor pentru a interveni acolo. Este o chestiune de dezvoltare uniforma. Sunt doua lumi in S1, una pana si una dupa Podul Constanta si toti cetatenii sectorului trebuie sa aiba atentia primarului in aceeasi masura.

O mare problema a S1 sunt parcarile de resedinta. Cum va ganditi sa o ameliorati?

Cine spune ca e usor nu e credibil. Trebuie mai intai sa ne uitam la constructia de parcari, pentru ca inainte sa restrictionezi si sa taxezi trebuie sa oferi. O solutie sunt proiectele de parcari subterane pentru S1, care zac in sertarele primariei si trebuie relansate.

Acestea nu ar fi insa ale Primariei S1, ci ale Primariei Capitalei.

Daca ar fi sa parcheze in sector doar locuitorii din sector, locurile ar fi suficiente. Dar in S1 vin zilnic la munca 300 de mii de oameni pentru care am nevoie de aceste parcari. Sunt asemenea proiecte si la Gara de Nord, si la Charles de Gaulle, la Dorobanti etc. Voi pune presiune pe Primaria Capitalei sa le dezvolte cat mai repede.

Apoi, am un proiect de parcare subterana care poate fi desfasurat in zone de blocuri unde exista spatii ale primariei pentru parcari. In locurile respective, daca cetatenii doresc, se poate construi cel putin un etaj. Am lucrat cu arhitecti un asemenea proiect, care e in consultare pe pagina mea de Facebook.

O alta solutie pentru a obtine zeci de mii de locuri de parcare este introducerea de sensuri unice pe strazile dintre bulevarde. Si ma gandesc la diferentierea statutului in privinta parcarii pe baza de abonament intre locuitorii din S1, care sa fie avantajati, si cei care domiciliaza in alt sector.

Vorbiti de stradute. Acolo iarna de iarna sunt mari probleme cu deszapezirea. Cum le puneti capat?

Eu am initiat proiectul pentru utilaje moderne de deszapezire pentru Ministerul Transporturilor si am negociat la Bruxelles cumpararea parcului de utilaje. Si administratiile locale ar fi avut acces la aceste fonduri daca doreau sa cumpere utilaje.

Sectorul 1, la fel ca intreg Bucurestiul, are nevoie de o relatie directa cu Bruxelles-ul. Si va fi reprezentat la Bruxelles, va negocia cu BEI, cu BERD, cu toti finantatorii internationali, care pana acum nu au avut canal de dialog deschis. S1 are nevoie de investitii capitale si altfel nu le poate obtine.

Orice oras cu pretentii care are o viziune de dezvoltare are nevoie de un dialog direct cu CE. Proiectele pe fonduri europene pentru Bucuresti le numeri pe degete si am mai si ajuns sa platim din bugetul propriu proiecte contractate pe fonduri europene. O rusine!

Din cei 7 primari ai Bucurestiului alesi in 2012, doar 2 au ramas in picioare. Cum veti asigura dvs transparenta si integritatea?

Transprenta trebuie sa fie totala si nu doar in privinta modului in care am cheltuit banii, ci si cum ii vom cheltui. Eu vreau sa luam bucuresteanul partener in proiect.

Cum in mod concret?

Consultari publice pe fiecare proiect: costa atat, acestea vor fi urmarile. Ce parere aveti, cum ar trebui sa arate?

Costa atat la inceput, dar la final de trei ori mai mult.

Noua lege a achizitiilor publice nu mai permite acte aditionale peste un plafon de 20%, deci acest obicei prost nu va mai fi posibil.

Si daca vine consemn de la partid sa ajutati cu un contract un investitor care a fost amabil cu partidul in campanie? Daca veti fi prins intre integritate si imperativul de partid?

Am mai fost prins. Am lucrat in mai multe ministere, am fost ministru si am gestionat aceste probleme: una e una - ministerul si alta e partidul. Va amintesc ca eu am lansat Master planul in Transporturi care insemna exact prioritizarea investitiilor pe criterii precise.

Acum vreo doua saptamani a plecat un microbuz de consilieri catre DNA. Cum veti selecta echipa ca sa nu se repete asemenea probleme?

Avem criterii clare de integritate. Nu exista discutie din acest punct de vedere. Lor li se vor adauga si criterii legate de cariera, de competenta. Sa fie oameni in stare sa gestioneze relatia cu locuitorii sectorului. Chiar in aceste momente discutam la Bucuresti cum vor fi formulate cerintele privind competenta.

Ce veti face daca Primaria Generala va fi castigata de candidatul PSD? Cum veti colabora?

Nici nu vreau sa ma gandesc ce va insemna pentru Bucuresti acest scenariu. Nu stiu cum as putea sa explic niste proiecte daca PSD preia Primaria Capitalei. Nu stiu ce viziune de viitor au pentru Bucuresti doamna Pandele si echipa dumneaei.

Eu cred ca bucurestenii nu vor tolera o astfel de posibilitate, pentru ca PSD nu a adus niciodata nimic bun pentru Bucuresti si nici nu are de gand sa aduca. Deci cred ca bucurestenii se vor mobiliza la vot pentru a avea un primar general liberal, pe Ludovic Orban.

Dupa patru ani de mandat Nazare, care ar trebui sa fie principalele diferente majore palpabile?

In acest moment, pierdem timp pretios cautand locuri de parcare, stand la cozi imense, asteptand mjloace de transport etc. Nu mai trebuie pierdut. Imi doresc ca prin masurile noastre sa oferim fiecarui bucurestean mai mult timp de calitate petrecut in familie, cu prietenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Aleandru Nazare candidat Bucuresti , #alegeri locale 2016