Votul prin corespondenta: Nu numai esec, ci de-a dreptul pericol

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:29
4771 citiri
Votul prin corespondenta: Nu numai esec, ci de-a dreptul pericol

Cu votul prin corespondenta s-a intamplat exact ceea ce ma temeam ca se va intampla.

Facuta pe genunchi, ca trofeu electoral, pe fondul unei presiuni publice starnite strict emotional, fara o dezbatere autentica si bine argumentata, a iesit o lege nu numai plina de carente, cu risc de neconstitutionalitate, dar si cu potential de a provoca exact efectul invers celui scontat de cei care o cereau insistent - adica si mai mari probleme cu votul diasporei

Acest sistem de vot este oricum unul destul de problematic, care pentru a functiona foarte bine are nevoie de institutii foarte eficiente. Si nu ma refer doar la cele direct implicate in sistemul electoral, ci si la Posta.

Disfunctionalitatile de la nivelul Postei au obligat, de exemplu, Franta sa renunte la el, dupa cum arata profesorul de drept constituional si drept electoral Gheorghe Iancu: "in Franta, in 2000, votul prin corespondenta a fost abrogat din Codul electoral pentru ca problema era Posta. Aceasta institutie e in mana politica, seful Postei e pus de partidul care a castigat alegerile. Asa ca sosirea voturilor din anumite zone care ar putea fi defavorabile Puterii pot fi intarziate pana dupa alegeri".

Eu nu cred ca Posta Romana este o institutie cu adevarat eficienta, ce sa mai vorbim despre politizarea conducerii ei. Va aduc aminte ca avem un fost director al Postei condamnat defintiv la 8 ani de inchisoare. Va dau exemplul lui Ion Smeeianu, director general al institutiei in perioada mai 2012 - iunie 2014, care a fost intai secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, a plecat de la conducerea Postei direct in functia de consilier al ministrului Economiei, pentru a ajunge membru in conducerea Transelectrica si reprezentant al statului in adunarea generala a actionarilor Transgaz Medias. Curat apolitic, nimic de zis!

Legea votului prin corespondenta: Diavolul sta in detalii. Responsabilitate sau praf in ochii alegatorilor? INTERVIU

Legea nu da nicio garantie ca plicurile cu voturi vor ajunge la timp, nu prevede nicio masura pentru situatia in care dupa vot ne trezim cu nu stiu cati saci de voturi pierdute pe drum, intarziate, care nu au fost luate in calcul in rezultat.

Apoi, vedem ca legea nu se aplica in acest moment decat la alegerile parlamentare, amendament introdus in ultima clipa, desi principala ratiune a aparitiei lui a pornit tocmai de la scandalul urias de la ultimele prezidentiale.

Liviu Dragnea da asigurari ca, vezi Doamne!, legea o sa fie amendata, va fi vot prin corespondenta si la prezidentale. Sa zicem ca este asa, dar mi se pare aberant sa scoti o lege care sa aiba din start nevoie de amendamente ulterioare.

Dupa cum avertizeaza constitutionalistii, pot exista probleme in privinta asigurarii secretului votului si al liberei sale exprimari, dar si o componenta de discriminare, cat timp pot vota prin corespondenta numai cetatenii cu domiciliul sau rezidenta certa in strainatate, nu si cei de pe teritoroiul Romaniei.

Dar cel mai problematic mi se pare faptul ca, dupa cum spuneam, efectul poate fi unul pervers si anume o sabotare a votului diasporei.

Procedura de inscriere in Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenta a fost ingreunata prin eliminarea in ultima clipa a posibilitatii de inscriere online. Deci se poate numai in persoana, la consulat sau ambasada, sau tot prin Posta.

Greu de explicat ratiunea acestei limitari, care presupune fie un drum, pe care daca tot e sa-l faci, poti sa-l faci si in ziua votului, fie alte plicuri, cu riscurile aferente.

Deci o procedura dificila care sa mai taie din elanul doritorilor. In aceasi timp, insa, existand teoretic aceasta posibilitate, tare ma tem ca Guvernul o va invoca drept argument pentru a nu se da de ceasul mortii sa asigure centre de vot in toate comunitatile de romani din strainatate: aveti votul prin corespondenta, sa facem economii cu sectiile!, se va spune probabil.

Asta desi pe de-o parte acest sistem nu este nici gandit ca foarte facil, iar pe de alta parte nu toti romanii care se afla la un moment dat in strainatate au o resedinta certa acolo.

Legea votului prin corespondenta ar putea fi, asadar, argumentul perfect si pervers pentru a face la fel de putine sectii, poate chiar mai putine si a lasa astfel in afara procesului electoral si mai multi romani din strainatate. Asta fara sa vorbim de plicurile cu voturi care ar putea intarzia, s-ar putea pierde, ar putea fi de-a dreptul aruncate.

Raman la parerea ca, decat o lege discutabila, cu posibile efecte adverse grave si majore, mai bine mergeam pe sistemul clasic obligand Guvernul sa faca sectii de vot multe, peste tot unde exista comunitati de romani.

Noi nu suntem in stare nici sa mergem cum trebuie cu bicicleta, dar ne suim intr-o racheta complicata, care a depasit capacitatile reale ale unor tari cu mult mai avansate democratic si institutional, o racheta careia din start ii mai si bagam bete in motoare.

Legea aceasta mi se pare o smecherie de inchis gura poporului pentru a bifa electoral o asteptare, in spatele careia am mari suspiciuni ca se vor intampla porcarii si mai mari decat cele petrecute anul trecut la prezidentiale.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#lege vot prin corespondenta , #vot