Votul meu util a fost irosit

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 06 Iunie 2016, ora 07:53
16153 citiri

In 2012, am votat la Primaria Bucurestilor cu Nicusor Dan. Eram membru PDL, dar il propusesem colegilor mei, drept candidat, pe matematicianul devenit aparator al patrimoniului imobiliar din Capitala.

Organizatia a decis atunci sa-l sustina, pe baza unui sondaj, pe Silviu Prigoana. Care a obtinut, asa cum prevazusem, mult mai putin decat indicase cercetarea sociologica. Mi s-a reprosat ca nu-s fidel si am fost amenintat cu excluderea. Am scapat atunci, m-au busit un an mai tarziu.

In 2016, am zis sa fiu disciplinat. Sunt independent, adica nu-s membrul vreunui partid, dar fiind afiliat la grupul PPE din Parlamentul European, am decis sa votez cu "tabara" mea. Usor de zis, mai greu de facut.

Tabara nu e formata dintr-un singur partid, ci din mai multe: PNL, PMP, PNTCD si UDMR. Ungurii n-au avut candidat la Bucuresti, asa ca evanghelistii populari au ramas, din patru, trei.

Ar trebui, de fapt, sa zic doi, fiindca penetecedistii au propus o candidata, care se lauda ca lucreaza cu Inaltul Reprezentant al Guvernului pentru Moldova, iar cand am cautat sa aflu cine e acesta, am descoperit ca singurul care a purtat gloriosul titlu este M. Geoana. Da, aici a ajuns partidul lui Coposu...

PNL si PMP mi-au dat multa bataie de cap. Al doilea partid mentionat aici ma exclusese si el, in 2014, dar intrucat e din "tabara" mea, nu puteam sa-l ignor. Mai ales ca, vreo trei luni de zile, candidatul anuntat de PMP era Traian Basescu, un politician care m-a sprijinit cum nu a facut-o nimeni altcineva pana acum.

Cum fostul sef al statului a fost pus sub urmarire de procurori, el a renuntat la candidatura in ultima clipa, iar PMP l-a impins in cursa pe Robert Turcescu, un jurnalist foarte popular, care se autodenunta, insa, ca ofiter acoperit in 2014, pentru a intra in batalia politica doi ani mai tarziu.

Penelistii au avut cea mai bizara campanie cu putinta. Mai intai, l-au prezentat drept candidat, sub obladuirea presedintelui Iohannis, pe Cristian Busoi, coleg cu mine in PE, dar cvasi-necunoscut publicului larg.

Dupa doua luni, acesta a fost schimbat cu Ludovic Orban, uns cu toate alifiile tranzitiei: pretextul schimbarii a fost un sondaj, care i-ar fi plasat la egalitate pe cei doi, dar - ni s-a explicat - cu sanse de crestere mai mari pentru noul competitor.

Dupa alte doua luni, acuzat fiind ca ar fi dat spaga unor realizatori de televiziune, Orban a fost inlocuit cu Marian Munteanu, un profil cu totul diferit de al primilor doi candidati si, la modul general, strain de valorile PPE. Protestele starnite de noua propunere l-au obligat pe fostul lider al studentilor sa abandoneze si el cursa.

A venit randul lui Catalin Predoiu sa fie votat - in unanimitate, desigur, ca si ceilalti - drept omul PNL pentru Primarie. Seful filialei bucurestene a partidului a fost turmentat de retragerile consumate pana la desemnarea sa si, incet-incet, a impus tema abandonului drept prioritatea sa absoluta.

Ideea era ca, in fata candidatei PSD, tabara de centru-dreapta ar trebui sa fie unita. Predoiu nu a avut, insa, in vedere retragerea celorlalti candidati ai partidelor membre PPE, ci a lui Nicusor Dan. Acesta a fost infatisat publicului drept un om de dreapta, desi el refuza orice eticheta ideologica. A primit astfel cadou niste votanti.

Ultimele zile de campanie au fost o cearta greu de urmarit despre sondaje, prezentate fie ca o busola infailibila, fie ca un instrument de manipulare. Ideea ca Firea sa fie infranta, adica ideea votului util, s-a transformat intr-o ciondaneala despre cine e pe 2 si cine e pe 3. Iar pe locurile astea apareau, in functie de canalul TV urmarit sau de gazeta citita, ba Predoiu, ba Turcescu, ba Dan.

Asa ca m-am dus la urne si am votat cum am crezut eu ca e folositor. A fost, de fapt, un buletin irosit: profitand de confuzia din "tabara" mea, PSD a castigat cea mai importanta primarie din tara.

Mai ramane ca noi, votantii, sa fim declarati vinovati. Un tap ispasitor e mai usor de gasit decat un candidat.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#rezultate alegeru locale 2016, #Firea primar Bucuresti , #rezultate alegeri locale 2016