Votul in diaspora: Seful AEP spune ca are solutii pentru ca toti romanii sa poata vota

Vineri, 07 Iunie 2019, ora 17:34
2736 citiri
Votul in diaspora: Seful AEP spune ca are solutii pentru ca toti romanii sa poata vota
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, a declarat vineri, la Sinaia, ca institutia pe care o conduce va veni cu un set de propuneri pentru imbunatatirea organizarii alegerilor in strainatate, astfel incat toti cetatenii romani aflati in afara granitelor tarii sa aiba posibilitatea sa voteze la viitoarele scrutine.

"O tema de actualitate pe care o avem este organizarea alegerilor in strainatate pentru cetatenii romani care se afla in tranzit sau care locuiesc ca rezidenti sau au domiciliul in strainatate. Avem solutii, le vom pune pe hartie in perioada urmatoare (...) si vom incerca sa asiguram o prezenta cat mai mare si o facilitate astfel incat toti cetatenii care sunt la sectiile de votare din strainatate pentru alegeri care se desfasoara pentru statul roman sa poate sa voteze", a declarat Constantin-Florin Mituletu-Buica, in deschiderea seminarului "Alegeri europarlamentare - participare electorala si perspective".

Acesta a mentionat ca AEP se va implica activ in cresterea prezentei la vot, iar in acest scop va da dovada de o mai mare transparenta si va organiza actiuni de informare a cetatenilor.

In context, presedintele AEP a amintit ca la alegerile europarlamentare din 2014 prezenta romanilor la vot a fost de aproape 33%, in timp ce la scrutinul din 26 mai 2019 s-a apropiat de 50%, aceasta fiind influentata si de referendumul consultativ pe tema Justitiei initiat de presedintele Klaus Iohannis.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Iulian Ivan a declarat ca numarul sectiilor de votare din strainatate a crescut semnificativ la scrutinul pentru Parlamentul European din luna mai a.c. fata de cel organizat anterior, de la 190 in 2014 la 441 in acest an, ceea ce a facut posibil ca numarul celor care si-au exprimat optiunile electorale sa creasca de la 30.000 de alegatori la aproape 380.000 de alegatori in acest an.

Potrivit acestuia, din cele 441 de sectii de votare, 50 de sectii au fost infiintate ca urmare a petitiilor sau solicitarilor inainte misiunilor diplomatice de catre un numar semnificativ de cetateni romani sau ca urmare a consultarilor initiate de misiuni cu reprezentantii asociatiilor de romani din tarile cu comunitati mari de romani.

Cele mai multe sectii de votare au fost organizate in Italia - 76, Spania - 50, Republica Moldova - 36, Statele Unite - 31, Marea Britanie - 29, Germania - 25, Franta - 17, Austria - 9 si Belgia - 8.

"Ceea ce este important, pentru prima data s-au organizat consultari cu comunitatile de romani in vederea identificarii solutiilor optime privind numarul si distribuirea geografica a sectiilor de votare (...) Trebuie avut in vedere faptul ca, neexistand liste electorale permanente, este obligatorie inregistrarea olografa a alegatorilor in listele electorale suplimentare atat pentru alegerile pentru Parlamentul European, cat si pentru referendum.

Prin urmare, procesul de votare necesita un timp mai lung, deoarece alegatorii trebuie sa fie inregistrati separat in cele doua liste suplimentare, ceea ce conduce la cresterea timpului de votare. Existenta a trei buletine de vot (...) a facut ca timpul petrecut in interiorul cabinei de vot, utilizand acest mecanism destul de greu, sa fie undeva intre trei si sapte minute de alegator", a spus Iulian Ivan.

Acesta a mai punctat ca procesul de votare in Romania s-a desfasurat intre orele 7-21, dar in strainatate, avand in vedere fusul orar al fiecarei tari, a durat 33 de ore, acesta incepand pe 25 mai a.c in Oakland si incheindu-se pe 27 mai pe coasta de Vest a Statelor Unite.

"O alta precizare - toate sectiile de votare au avut dotarile necesare astfel incat procesele electorale sa se desfasoare in conditii normale si sa nu existe sincope. Au fost stiri false, acele fake news care s-au propagat in perioada desfasurarii votarii, in sensul ca nu exista stampile destule, ca s-au terminat buletinele de vot, lucru care a creat foarte multa agitatie si animozitate la nivelul persoanelor care asteptau la rand la sectiile de votare.

Intr-adevar, au fost sectii de votare la care la ora 21, cand s-au inchis, au fost multe persoane care nu au putut sa voteze. Sunt in jur de 20 de sectii de votare in Europa (...) Sustin, asa cum spunea si presedintele AEP, ca este necesara o modificare legislativa, astfel incat procesul de votare sa se desfasoare nu doar la urna, prin prezenta fizica, ci si prin alte metode alternative, cum ar fi votul anticipat, cum ar fi votul prin corespondenta, de ce nu chiar si votul electronic (...)

De asemenea, daca legiuitorul va permite, am putea elimina listele electorale suplimentare din sectiile de votare, avand in vedere ca folosim o tehnologie informatica care ne-ar putea ajuta. Alegatorul sa semneze intr-un dispozitiv, ca si la pasapoarte, astfel incat informatia sa se duca in sistemul electronic si sa fie imediat vazuta (...) Toate acestea ar fi doar pentru a scurta timpii si a da posibilitatea cat mai multor persoane se poata sa voteze in termenul dat si stabilit de lege", a concluzionat reprezentantul MAE.

Amintim ca mii de romani nu au reusit sa voteze duminica in diaspora pentru alegerile europarlamentare, desi unii au stat ore in sir la coada.

Iata cum aratau cozile formate de romaniic are voiau sa isi exercite dreptul la vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presedinte AEP vot romani, #solutii vot romani AEP , #vot