Vineri incepe campania pentru turul doi. Plicurile cu voturi trebuie sa ajunga in tara pana pe 21

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 07:40
3727 citiri
Vineri incepe campania pentru turul doi. Plicurile cu voturi trebuie sa ajunga in tara pana pe 21
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) anunta ca, in data de 15 noiembrie, de la ora 00:00, incepe campania electorala pentru turul al doilea al alegerilor pentru Presedintele Romaniei din data de 24 noiembrie 2019.

Campania se va incheia sambata, 23 noiembrie 2019, ora 7:00.

Scrutinul se desfasoara in aceleasi sectii de votare ca la primul tur, iar plicurile celor care voteaza prin corespondenta trebuie sa ajunga in tara pana in 21 noiembrie.

Cei care au ales votul prin corespondenta trebuie sa se asigure, inainte de a lipi autocolantul cu "votat", ca a intrat in turul al doilea candidatul pentru care opteaza.

La sectiile de votare din strainatate, se voteaza pe durata a trei zile, conform urmatorului program:

- vineri, 22 noiembrie 2019, intre orele 12:00 - 21:00;

- sambata, 23 noiembrie 2019, intre orele 7:00 - 21:00;

- duminica, 24 noiembrie 2019, intre orele 7:00 - 21.00.

"Mentionam ca in toate cele trei zile exista posibilitatea de prelungire a votarii pana cel mai tarziu la ora 23:59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21:00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare", a transmis, joi, AEP.

Potrivit legii, pot vota la sectiile de votare din strainatate cetatenii romani care in ziua alegerilor se afla in strainatate, indiferent de motivul prezentei acestora pe teritoriul altei tari - domiciliati, rezidenti sau turisti.

Actele necesare

Actele pe baza carora se poate vota in strainatate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare).

"Alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care au primit plicul pentru votul prin corespondenta trebuie sa se asigure, inainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, ca acesta a intrat in turul al doilea. In cazul in care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat in turul al doilea, votul este anulat.

Plicurile cu optiunile pentru turul ala doilea trebuie expediate astfel incat sa ajunga la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenta pana cel mai tarziu in data de 21 noiembrie 2019. Cei ale caror plicuri nu ajung pana la termenul mentionat vor fi notificati si indrumati sa se indrepte spre cea mai apropiata sectie de votare", a mai transmis AEP.

Sectiile din tara

In tara, au fost organizate 18.748 de sectii de votare, iar lista acestora poate fi consultata pe site-ul AEP la sectiunea Management Electoral/Geografie electorala/Registrul sectiilor de votare.

Alegatorii pot afla la ce sectie de votare sunt arondati accesand Registrul Electoral.

Votarea in tara are loc duminica, 24 noiembrie 2019, intre orele 7:00 si 21:00, cu posibilitatea de prelungire pana cel mai tarziu la ora 23:59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21:00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare.

Actele

Alegatorii din tara voteaza cu un act de identitate valabil, emis de statul roman, respectiv: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania.

In tara, cetatenii voteaza la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta, iar in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala, pot vota la orice sectie de votare din cadrul acesteia.

Urna mobila

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "votat", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Ca in primul tur, operatiunile privind numararea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondenta, sunt inregistrate video si audio si se desfasoara in deplina transparenta, in prezenta tuturor membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si a persoanelor acreditate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#tur doi alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019