Victoria periculoasa a PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Mai 2014, ora 22:24
8670 citiri
Victoria periculoasa a PSD (Opinii)

Daca pentru toate partidele de dreapta, in frunte cu Traian Basescu, scrutinul de duminica este un fiasco pe linie, pentru PSD este o victorie complicata.

Scorul PSD-PC-UNPR este in acelasi timp si mic, si mare, in functie de perspectiva din care privesti. In raport cu performanta actului de guvernare si in raport cu spectacolul penal pe care il ofera PSD, 37% este un scor foarte mare. Este un scor mare si daca ne gandim la donatia, cel putin la nivel de mediatizare, daca nu mai mult, facuta lui Mircea Diaconu.

Dar scorul acesta este in mare masura si consecinta demobilizarii electoratului de dreapta si, implicit, a prezentei scazute. Degeaba ne amagim ca prezenta a fost mai mare decat in 2009. 32% este foarte putin.

Iar 37% din 32% insemna un scor mic raportat la intregul electorat sau macar la majoritatea care voteaza in general la prezidentiale. PSD-UNPR-PC a castigat in jur de doua milioane de voturi. Prezidentialele se castiga cu 5 milioane. Si de aici marea problema a PSD. Cu ce a facut acum nu are victoria la prezidentiale asigurata, chiar daca adauga procentele lui Mircea Diaconu.

Iar sursa problemei este ca PSD, in perspectiva scrutinului din toamna, nu are potential de crestere. Bazinul sau electoral acesta este, pe el poate miza, este izolat si nu are cum sa capteze din zona nehotaratilor.

De aceea, marea miza a PSD in perspectiva prezidentialelor este sa readuca PNL alaturi de el, pentru a reface ecuatia din 2009. De fapt, daca ne uitam atent, marea miza a campaniei PSD a fost destabilizarea PNL, inclusiv prin sustinerea candidaturii lui Mircea Diaconu, iar prima grija dupa anuntarea primelor estimari a fost sa marcheze esecul lui Crin Antoenscu si sa cheme PNL inapoi la guvernare.

Asadar, marea batalie a PSD pentru urmatoarea perioada va fi recuperarea PNL. Nu ruperea acestuia. O bucata nu ii ajunge. Are nevoie de tot potentialul liberalilor, are nevoie sa impiedice implicarea PNL, chiar si partial, intr-o alianta pe dreapta, pentru a-si asigura victoria in toamna si pana cand nu va avea o garantie in aceasta directie nu cred ca Victor Ponta va avea curajul sa-si anunte candidatura.

Iar in PNL se anunta o perioada foarte complicata. Crin Antonescu nu a putut evita demisia. Cu un sfert mai putin fata de scorul pe care ti l-ai fixat in sondaje este imposibil sa eviti onorabil gestul la care te-ai angajat deja. Demisia domnului Antonescu va declansa lupta dintre aripa proPSD si aripa antiPSD, care se anunta apriga si va fi probabil personalizata de confruntarea Tariceanu - Iohannis.

Crin Antonescu incearca sa intareasca optiunea de dreapta prin virajul catre populari, un viraj care implica inclusiv dezicerea de vara lui 2012, cand popularii au atacat dur actiunile USL. Domnul Antonescu pare a merge spre unificarea dreptei sub umbrela externa, populara.

Chiar si asa, in opinia mea, aripa proPSD pleaca din pozitia de favorita din cel putin doua motive: nostalgia guvernarii, adica dupa bani si functii, dar si scorul lui Mircea Diaconu.

De ce si-a ratat PNL tinta nu e greu de explicat si motivele trebuie cautate in vara lui 2012. Dupa ce ai facut ce ai facut atunci, nu ma refer la suspendarea in sine, ci la abuzurile pe care si Crin Antoenscu le admite acum in parte, nu mai ai nicio sansa sa recuperezi electoratul pe care l-ai speriat atunci.

Iar cel pe care l-ai satisfacut atunci nu te iarta pentru ca ai rupt USL. Adica mai pe romaneste, PNL a cazut intre electorate si are nevoie sa strabata un lung desert pentru a se reabilita.

Restul dreptei merita cu siguranta o analiza separata dupa esecul major si general, dupa ce toate partidele s-au plasat cu mult sub tinta pe care si-o fixasera. Deocamdata ii lansez doar cateva intrebari, pornind de la cateva semnale de alarma pe care le-am tras repetat de-a lungul timpului:

1. Spuneam ca strategia polarizarii scenei politice intre Traian Basescu si Victor Ponta, anihiliarea oricarei alte teme si a oricaror alti protagonisti si batalia in mocirla nu favorizeaza decat PSD pentru ca amplifica absenteismul si sentimentul lipsei de optiuni. Ce scor a adus aceasta strategie dreptei?

2. Spuneam ca Traian Basescu a facut o eroare impardonabila rupand dreapta. Iata ca in locul unui partid mai solid avem doua structuri debile si un imens absenteism. Ce rost a avut aparitia PMP?

3. Spuneam ca niciun partid care o are in frunte pe Elena Udrea nu are vreo sansa sa performeze. Iata ca PMP a obtinut un scor cu mult sub potentialul electoral al lui Traian Basescu in pofida sprijinului mai mult decat explicit al presedintelui. Oare de ce?

4. Spuneam ca PDL nu are vigoare, nu are mesaj, nu are contur bine definit. Spuneam ca marea problema a PDL nu este ceea ce ii ia PMP, ci faptul ca nu poate capta din zona nehotaratilor. Un scor de 12% raportat la un absenteism de 66% confirma sau nu aceasta impotenta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#PSD europarlamentare, #PNL europarlamentare, #demisie Antonescu, #PSD PNL USL , #alegeri europarlamentare 2014