Victor Ponta si Elena Udrea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 07:37
5850 citiri
Victor Ponta si Elena Udrea (Opinii)

A inceput in forta campania prezidentiala. Si nu atat a candidatilor deja anuntati, cat a celor pentru care aceasta campanie pregateste sau testeaza, dupa caz, tocmai anuntul oficial.

La lansarea oficiala a eurocandidatilor PSD, Victor Ponta si-a anuntat practic candidatura prezidentiala: "Daca considerati ca trebuie sa fiu candidat la Presedintie, bineinteles ca voi fi".

Nu cred in continuare ca si-o doreste, din motive despre care am mai scris. Dupa cum nu cred ca isi pune mari sperante in eventuala refacere a USL si in aparitia unui nou candidat liberal al Uniunii, in urma unui scor prost al PNL la europarlamentare.

Va candida Ponta la prezidentiale? Ezitare reala sau strategie? Dezbatere Ziare.com

Pe de-o parte, pentru ca dl Antonescu si-a pus in joc doar functia de presedinte al partidului, nu si pe aceea de prezidentiabil liberal, daca PNL ia sub 20%. Pe de alta parte, pentru ca este foarte putin probabil ca PSD sa sustina pentru prezidentiale un candidat din alt partid.

Asadar, daca tot nu are scapare, atunci macar se pozitioneaza cat de bine poate. Atacul sau violent la Traian Basescu nu cred ca este, dupa cum multi s-au grabit sa afirme, semnul vreunei obsesii. Este doar paradigma in care Victor Ponta vrea sa mentina dezbaterea, paradigma care il avantajeaza cel mai mult.

Dincolo de mesajul antiBasescu, care l-a adus in fruntea Guvernului si a oferit USL scorul urias din 2012, ce altceva mai are de oferit? Ce viziune, ce proiect pentru Romania?

Dar cum Traian Basescu nu mai candideaza efectiv, Victor Ponta si-a ales, isi valideaza adversarul cel mai facil - Elena Udrea.

Cu Elena Udrea candidat al dreptei, Victor Ponta tinteste macar un lucru - absenteismul electoratului dreptei va fi urias, iar de aici jocul electoral pe nuclee dure, fara emotii majore pentru PSD.

Iar Elena Udrea, de partea cealalta, da toate semnele ca urmeaza sa isi anunte candidatura prezidentiala. O sugereaza acest lucru, destul de explicit, chiar afisul de campanie al PMP, unde domnia sa este in prim plan. Ce alta explicatie poate exista pentru prezenta domniei sale in acel afis, ca deschizator de drum, cu un pas in fata tuturor, cat timp este un simplu membru al partidului si nu candideaza la europarlamentare?

Elena Udrea sustine ca in felul acesta ar urmari un transfer de notorietate de la domnia sa spre partid. Asa cum arata, afisul mi se pare ca sugereaza mai degraba o afirmare a proprietatii asupra partidului.

Cui i se poate adresa candidatura dnei Udrea? Cred ca ne spune tot afisul, prin conceptie si mesajul implicit pe care il transmite.

Teoretic, Elena Udrea se bazeaza pe electoratul lui Traian Basescu, dar nu integral. Sunt multi sustinatorii fideli ai presedintelui pe care i-am auzit spunand sau scriind pe Facebook ca nu sunt dispusi sub nicio forma sa faca transferul de simpatie, incredere si vot de la presedinte la Elena Udrea.

Nu cred ca Elena Udrea are acces la electoratul cu exigente si pretentii, care a abandonat orice interes politic din cauza unei oferte sub criteriile, chiar minimale, de competenta si integritate. Si atunci cui se adreseaza?

Va propun sa ne uitam la afis. In primul rand, el pare a fi mai mult unul de promovare a unui film american de actiune, Armageddon sau Ocean Eleven, de exemplu, decat de promovare a unui mesaj politic. Apoi, avem acolo o dna Udrea foarte frumoasa, intr-o postura sexy, de topmodel, pe un podium de prezentare, sau de printesa razboinica Xena. Iar in aceste conditii, sloganul "Ridicam Romania!" le-a iscat multora ganduri mai "nonpolitice" si mai putin curate, dupa cum am citit in multe comentarii.

Ai zice ca ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faca o femeie cu legenda personala a dnei Udrea, cu barfele care au insotit-o de la intrarea in politca, ar fi sa mearga pe o asemenea imagine si pe asemenea conotatii cu dublu sens. Ar trebui sa incerce o rebranduire, nu? A incercat, dar sondajele arata ca n-a prea mers.

Asa ca dna Udrea pare ca exploateaza, cu mult curaj, elementele care i-au adus notorietatea, le accentueaza, le amplifica, adresandu-se cu ele unui public care admira nonconformismul, care are atractie pentru rebeli, chiar fara cauza, caruia ii place ce e "cool", are tupeu, care respinge conventia, asa cum adolescentii rebeli resping modelul parintilor doar pentru ca el este demodat si plicticos, si pentru care conotatiile nonpolitice despre care vorbeam sunt atragatoare, nu ridicole.

Cred ca pe acest public rebel, fara criterii, dezinteresat de proiecte, dar mare amator de filme cu Bruce Willis si Xena incearca dna Udrea sa isi bazeze campania prezidentiala. Si la finalul acestei campanii europarlamentare ar putea afla si daca are vreo sansa sa reuseasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ponta candidat prezidentiale, #Udrea candidatura prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014