Va vota diaspora fara probleme? Ambasadele Romaniei dau raspunsul

Autor: Ana Ilie
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 23:13
11709 citiri
Va vota diaspora fara probleme? Ambasadele Romaniei dau raspunsul

Marea necunoscuta a turului doi al alegerilor prezidentiale de duminica este cati romani vor reusi sa voteze la sectiile din strainatate si cum s-au pregatit ambasadele noastre pentru a evita situatia din primul tur, cand multi romani nu si-au putut exprima optiunea.

Ziare.com a solicitat mai multor ambasade sa detalieze ce masuri s-au luat pentru turul doi, avand in vedere ca se prevede o prezenta ridicata la urnele din afara tarii.

Ambasada Romaniei la Roma, Italia

Alegeri prezidentiale 2014: Ajutor online pentru diaspora in turul doi - Cum sa eviti aglomeratia

Ambasada noastra la Roma, unde ambasadoare este Dana-Manuela Constantinescu, a raspuns ca "masurile propuse de misiuni pentru turul al doilea de scrutin au fost discutate in cadrul intalnirii interne de lucru a ministrului Afacerilor Externe cu ambasadorii, consulii generali, presedintii sectiilor de votare din mai multe state europene".

In ceea ce priveste punerea lor in practica, "fata de primul tur de scrutin, in ceea ce priveste sectiile de votare organizate de Ambasada Romaniei in Italia, au fost prezentate catre BEC propuneri pentru inlocuirea membrilor comisiilor de votare desemnati de partide care nu s-au prezentat la primul tur de scrutin, precum si a celor care au anuntat ca nu se vor prezenta la turul al doilea".

Totodata, "Ambasada Romaniei in Italia coordoneaza echipele de personal de suport, care vor contribui la fluidizarea procesului de votare prin distribuirea catre votanti a declaratiilor pe proprie raspundere inaintea accesului acestora in sectiile de votare".

Solutie pentru diaspora: Cum sa ajungi mai usor si ieftin la sectia de vot

De asemenea, "Ambasada a informat in mod repetat, pe paginile web si prin intermediul retelelor sociale, cu privire la procedura de votare si coordonatele tuturor sectiilor de votare".

Ambasada Romaniei in Italia este responsabia si de organizarea sectiilor de votare din San Marino si Malta.

Ambasada Romaniei la Berlin, Germania

De la ambasada noastra la Berlin, condusa de ambasadorul Lazar Comanescu, am primit un raspuns laconic. "Va rugam sa adresati intrebarile dumneavoastra direct Directie Purtator de Cuvant si Comunicare din cadrul MAE", ne-a indemnat Roxana Hodorogel, Secretar I al Ambasadei.

Votul in diaspora: In Germania puteau fi infiintate 9 sectii de votare. De ce sunt doar 5?

Ambasada Romaniei la Ottawa, Canada

La Ottawa, Ambasada Romaniei este condusa de Maria Ligor, care a raspuns pe larg solicitarii Ziare.com.

Ambasadorul considera "binevenita dezbaterea referitoare la facilitarea votului in strainatate si mai ales cautarea de solutii la limitarile actualului cadrul normativ".

Potrivit legii canadiene, "un alt stat poate organiza sectii de vot pe teritoriul Canadei numai in incinta misiunilor diplomatice". Romania are in Canada patru misiuni - Ambasada de la Ottawa si Consulatele Generale de la Montreal, Toronto si Vancouver, in cadrul carora s-au organizat sectii de votare.

Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea

"Primul tur al alegerilor prezidentiale s-a desfasurat fara probleme, procesul de votare a fost fluid, fara timpi de asteptare excesivi, in ciuda faptului ca si in Canada au fost membri ai birourilor sectiilor de votare care nu s-au prezentat. Toti diplomatii si functionarii desemnati in birourile sectiilor de votare au fost, va asigur, prezenti si vor fi acolo, din nou, duminica. In total, in aceasta tara au votat la primul tur 2668 de alegatori", arata Maria Ligor.

Ambasadorul arata ca pentru turul doi al alegerilor se anticipeaza un numar considerabil mai mare de alegatori, asa ca a "solicitat MAE si, prin intermediul MAE, Biroului Electoral pentru Strainatate, suplimentarea numarului de stampile, de cabine de vot si, mai ales, am facut propuneri din randul voluntarilor din comunitatile de romani pentru completarea la nevoie a birourilor sectiilor de votare, in situatia in care vom mai avea absente".

"Exista, de asemenea, la fiecare sectie de votare, personal care va asigura sprijin, pentru buna desfasurare a scrutinului, cei mai multi dintre acestia tot din randul comunitatii" si s-au facut eforturi din timp pentru a informa cetatenii, prin intermediul presei de limba romana sau al retelor sociale, dar si direct prin raspunsurile la solicitarile telefonice sau pe e-mail, in legatura cu orarul de desfasurare a alegerilor, cu documentele in baza carora se poate vota, etc.

Tinerii din diaspora, mesaj pentru politicieni: Incetati politizarea dreptului nostru la vot!

"De pilda, o buna parte din dialog a vizat posibilitatea de a vota chiar daca pasaportul sau cartea de identitate sunt expirate, in baza unui titlu de calatorie care poate fi obtinut de la consulat. I-am invitat pe cei aflati in aceasta situatie sa-l solicite din timp", continua diplomatul.

Ambasada Romaniei in Canada nu poate insa organiza sectii de votare si in alte regiuni ale Canadei, mai ales in provinciile din Prerii (Alberta, Saskatchewan sau Manitoba) sau in Estul Canadei. "A fost si dorinta noastra sa existe un numar mai mare de sectii de vot si in acest sens am discutat si vom continua, pentru viitor, sa discutam acest subiect cu autoritatile canadiene", da asigurari Maria Ligor.

Ambasadorul isi mai exprima speranta ca "dupa aceste alegeri sa apara propuneri de modernizare a procedurilor de vot si pentru simplificarea votului la distanta" si ca se va crea un "registru electoral, liste de alegatori din strainatate, in baza carora sa poata fi determinat cu mai multa acuratete numarul celor care doresc sa voteze si dimensionate corespunzator sectiile de votare".

Ambasada Romaniei la Madrid, Spania

Si Ambasada Romaniei la Madrid ne-a dat un raspuns amplu, detaliind atat situatia inregistrata la primul tur cat si masurile pregatite de ambasadorul Ion Vilcu si echipa sa pentru organizarea in conditii optime a procesului de votare la cele 12 sectii de votare a caror organizare este in sarcina directa a Ambasadei (4 sectii in capitala Madrid, precum si cele din orasele Alcala de Henares, Coslada, Arganda del Rey, Mostoles, Getafe, Guadalajara, Toledo si Burgos).

Diaspora reactioneaza: Dansul de la MAE nu ne descurajeaza. Vom fi si mai multi in turul doi!

Aceste masuri au fost transmise, ca recomandari, si celorlalte 7 consulate ale Romaniei din diferitele regiuni ale Spaniei, responsabile de organizarea celorlalte 26 de sectii de votare de pe teritoriul Spaniei.

In primul tur al alegerilor "Ambasada a procedat la adoptarea si implementarea unui set de masuri organizatorice vizand asigurarea derularii procesului de votare in conditii cat mai bune", asa ca "scrutinul din 2 noiembrie s-a desfasurat practic fara probleme, mai precis la cvasitotalitatea sectiilor votarea a decurs in conditii impecabile".

Singura exceptie a fost la sectia de votare de la Valencia, unde la orele 21:00, la inchiderea sectiei, un numar de cateva zeci de cetateni romani nu au putut vota, se arata in raspunsul Ambasadei.

In turul doi, Ambasada de la Madrid porneste din start cu un "pachet de masuri organizatorice ce si-a dovedit deja eficienta".

Este vorba despre masuri precum: dotarea sectiilor de votare cu stocuri mai mult decat acoperitoare de materiale necesare bunei desfasurari a procesului electoral; sectiile cele mai aglomerate au beneficiat permanent de un sprijin logistic si uman suplimentar, ce a constat in dotarea acestora cu echipe de sprijin, in afara sectiei de votare; organizarea la Ambasada a unei echipe "mobile" suplimentare, de "reactie rapida".

Si in Spania se prevede ca va avea loc o participare la vot mult sporita fata de primul tur, asa ca "Ambasada a adoptat un set de masuri suplimentare".

Melescanu, promisiuni pentru diaspora: In turul doi, toti romanii vor putea sa voteze (Video)

Dintre acestea Ambasada mentioneaza: redimensionarea pachetului de dotari logistice, in sensul suplimentarii pentru a face fata unui numar si mai mare de votanti; toate sectiile vor avea numarul maxim -sapte- de stampile si cabine de votare; dimensionarea mult peste nivelul de la turul I a echipelor de sprijin in afara sectiilor de votare, cu prioritizarea sectiilor de votare la care se asteapta o afluenta foarte mare de alegatori (mai ales Ambasada 1 si 2, Consulat 1 si 2, Alcala de Henares, Coslada si Arganda del Rey).

La aceste sectii vor fi trimise "echipe de sprijin mult suplimentate, compuse din 2 pana chiar la 6-7 persoane (3-4 diplomati/functionari; 2-3 functionari de 'security', pentru ajutor la organizarea fluxurilor). Activitatea acestora va fi de directionare a alegatorilor si fluidizare a procesului, inmanarea din timp a declaratiilor si asigurarea asistentei pentru completare, de sprijinire din punct de vedere organizatoric a membrilor biroului electoral".

De asemenea, Ambasada s-a asigurat ca exista conditii mai comode de asteptare la unele sectii de votare (spre exemplu cele 4 sectii din Madrid), in caz ca vremea va fi nefavorabila. Au fost instalate structuri modulare, "de natura sa doteze cu 'acoperis' zonele in care se va forma randul de asteptare, mai ales in acele cazuri in care in cladirile unde se afla sectiile nu ar fi permis intrarea unui numar mare de persoane in spatiu acoperit".

"Ambasada va colecta la fiecare 30 de minute informatii privind timpii de asteptare la fiecare sectie si va informa in timp real toate echipele sale de sprijin, care vor fi astfel in masura sa informeze votantii, la sectiile la care s-ar ajunge la timpi mari de asteptare, asupra alternativelor de care dispun de a vota la sectii din vecinatate mai putin aglomerate".

Ambasada Romaniei la Londra, Marea Britanie

De la Ambasada noastra la Londra am primit drept raspuns scrisoarea pe care ambasadorul Ion Jinga a adresat-o romanilor din Marea Britanie.

Alegerile prezidentiale 2014: Unde si cum pot vota romanii din diaspora pe 16 noiembrie

In scrisoare se arata ca dupa primul tur al alegerilor s-au primit "la Ambasada sute de scrisori si mesaje si am discutat cu foarte multi romani din Marea Britanie. Unii dintre ei au votat la una din cele 11 sectii deschise in data de 2 noiembrie, altii nu au reusit sa o faca la cele trei sectii din Londra".

Pentru turul doi, "cred ca trebuie sa aratam intelegere, calm si civism", scrie Ion Jinga.

Ambasadorul arata si ce masuri s-au luat pentru ca un numar cat mai mare de romani sa voteze: "Asa cum am promis, sectia din Brent nu va mai fi la etajul III, ci la etajul I, si va avea o sala de asteptare pentru cca 500 persoane, pentru a se evita statul in strada si urcarea cu liftul. Data fiind prezenta mai redusa la vot in alte localitati, romanii din Londra pot lua in calcul si posibilitatea de a vota intr-un alt oras in care exista sectie de votare. Incurajez venirea la vot incepand cu ora 7.00, cand se deschid sectiile, pentru a evita aglomeratia din partea a doua a zilei".

Ion Jinga incheie multumind "tuturor celor care s-au oferit voluntari pentru 16 noiembrie. Pe unii i-am propus ca membri in birourile comisiilor sectiilor de vot, dar decizia apartine BEC. Altii vor da o mana de ajutor la directionarea oamenilor catre sectiile de vot, la ajutarea celor veniti cu copii, sau a celor care vor avea dificultati la completarea declaratiei pe propria raspundere".

Ambasada Romaniei la Haga, Olanda

Traian Basescu: Romanii sa mearga la vot! MAE incearca sa opreasca diaspora

De la ambasada noastra la Haga am fost informati ca "la primul tur de scrutin, desfasurat in data de 2 noiembrie 2014, la cele doua sectii de votare organizate pe teritoriul Regatului Tarilor de Jos, au votat toti alegatorii care au dorit sa-si exercite dreptul la vot, in intervalul de timp prevazut de lege".

Pentru al doilea tur de scrutin echipa ambasadoarei Ireny Comaroschi a luat mai multe masuri, care variaza de la mai buna informare la utilizarea voluntarilor.

Ambasada a informat cetatenii despre organizarea scrutinului "prin anunt de presa, anunt pe pagina web a Ambasadei, anunt la avizierele Sectiei consulare si prin retelele de comunicare cele mai uzitate de comunitatea de romani (profesionale, biserici) "; cetatenii au fost informati despre posibilitatea completarii, in prealabil a Declaratiei pe proprie raspundere si modalitatea in care poate fi accesata si descarcata, in vederea completarii.

A fost organizat spatiul de votare pentru a putea permite un flux rapid si fluent al alegatorilor si asigurarea conditiilor optime pentru completarea Declaratiei pe proprie raspundere.

Ambasada va acorda "asistenta permanenta, pe toata durata procesului de votare, prin informarea alegatorilor, in vederea completarii corecte si rapide a Declaratiei pe proprie raspundere (pentru aceia care nu au completat-o anterior) " si asigura numarul maxim de cabine de vot si stampile, in fiecare din cele doua sectii de votare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri prezidentiale 2014, #vot diaspora prezidentiale, #ambasade vor tur doi , #Alegeri Prezidentiale 2014