USL - victorie mica, rezultat coplesitor (Opinii)

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 19:51
7038 citiri
USL - victorie mica, rezultat coplesitor (Opinii)

Atunci cand un sportiv isi surclaseaza categoric adversarul, se cheama ca a repurtat o victorie mica, fara istoric.

Acest lucru s-a intamplat ca efect in competitia electorala legislativa recent incheiata. Sigur, invingatorul trebuie felicitat conform legii nescrise a fair play-ului, iar trofeul este consemnat in analele statistice.

Insa meritele sale scad in stralucire din cauza neputintei si/sau slabei evolutii a celui cu care s-a intrecut. Totusi, Cezarului trebuie sa i se dea ceea ce i se cuvine, desi lupta a fost inegala.

Infrangerea zdrobitoare administrata de USL fostului ARD, la o diferenta ce nu mai lasa loc contestarilor, devenise de vreme buna o probabilitate majora. Doar timpul mai conta in ecuatie.

Radiografia unor etape

Unde a gresit ARD? A mers total si neconditionat pe mana tatucului de la Cotroceni. De fapt, si-a insusit o subordonare oarba, fara echivoc, unui lider bataios (sau bataus) gratie caruia a detinut puterea politica. Precum in fotbal. Nu se schimba antrenorul si echipa dupa succese legate intr-o lunga serie. Reteta a functionat. Dar nu a fost actualizata periodic.

Nici macar atunci cand PDL a fost surprins de protestele de strada ale inceputului de an, de rezultatul "localelor" din iunie si apoi de suspendarea sefului sau, fostul partid de guvernamant n-a catadicsit sa mute inspirat si cu istetime pe tabla politica. Varianta MRU s-a dovedit un petec prost lipit unei anvelope deja uzate.

Aliatii chemati pentru inchegarea unei replici la USL au fost doar de circumstanta si la numar. Forta Civica, aripa taranista Pavelescu etc. au venit ca un colac de salvare din plumb aruncat in crestetul viitorului inecat. "Acareturile" aciuate sub flamurile Neamtu, Papahagi, Ungureanu nu au reusit decat sa deterioreze si mai mult imaginea PDL cu un photoshop intreprins de un novice.

Toate aceste nereusite au avut insa un varf. Exponentul principal s-a numit Traian Basescu. Repliat o vreme in defensiva de tip silenzio stampa dupa plebiscitul de la sfarsitul lui iulie, presedintele a revenit montat sa recupereze ecartul tot mai evident dintre noua Putere si formatiunile pe care le pastorea incognito.

Pe masura ce timpul trecea, cu toate adjuvantele din gama "uz extern", play maker-ul Opozitiei realiza ca fisura ia amploare, devenind o genune. Winston Churchill mentiona candva ca succesul reprezinta abilitatea de a trece de la un esec la altul fara a-ti pierde entuziasmul. Presedintele Basescu n-a reusit (cred ca nici nu-l cunostea) sa-si insuseasca acest adevar predat de catre un politician pur sange.

A apelat la discursuri artagoase, abrazive, adresate Uniunii Social Liberale si co- presedintilor acesteia. Din ce in ce mai des. Ultima carte jucata: aparitiile in media partizana. Era prea tarziu. Tocmai isi sabordase flota vedetelor de apa mica.

Din incercarile sale de ultim moment pentru adaugarea unui procent-doua firavei osti a inimii albastre, arzand in propria cenusa, se distingea o clara reactie de tafna. Perceputa ca atare nu doar de catre destinatari, ci si de cetatenii indecisi asupra optiunii la urne. De aici nu a mai fost decat un pas pana la un lamentabil esec.

Survenit in urma unui limpede vot negativ, resentimentar, ba chiar imbibat de ura. Alimentat copios si de amputarile banesti din 2010 al caror autor indubitabil era vazut dl Basescu.

De acest vot ostil a beneficiat intr-o consistenta masura USL. Uniunea ambidextra are ca principal component PSD, care, iata, ramane acelasi liant ca in experimentul cu PDL de acum cativa ani. Rezulta ca social-democratia ramane, cel putin din '90 incoace, favorita electoratului romanesc.

Iar dupa validarea oficiala a alegerilor de duminica, din consistenta felie de tort aceasta formatiune isi va lua partea leului (peste 50%), liberalilor si conservatorilor lui Voiculescu, in aceasta ordine, revenindu-le restul.

Cinste invingatorilor, onoare invinsilor! Un dicton asupra caruia se poate discuta mult. In ambele sensuri.

Numeroase agentii de presa au dat publicitatii reactiile de mirare ale principalelor cancelarii europene vizavi de scorul detasat cu care USL a castigat scrutinul de duminica. Este doar inceputul. Evident, in timp, vor aparea speculatii dintre cele mai inedite.

De unde se detaseaza ideea ca Vestul este intr-adevar departe - nu doar kilometric - de realitatea romaneasca. Se apropie numai atunci cand interesul proxim si personal ii dicteaza sa o faca. Ceea ce se va redemonstra curand. Mai curand decat se crede si pe alt sens de circulatie decat cel de pana acum.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rezultat alegeri parlamentare 2012, #alegeri parlamentare 2012 USL victorie, #ARD pierdut alegeri Parlament , #rezultate alegeri parlamentare 2012