USL si PDL, in ziua cea mai lunga (Opinii)

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 15:23
9301 citiri
USL si PDL, in ziua cea mai lunga (Opinii)

In sfarsit, a sosit "the longest day". Cu doua saptamani inaintea solstitiului. Una anuntata ca fiind cea mai oparita de la Revolutie incoace. Sub uriasa marmida a "localelor" ard armasareste pasiuni oarbe, orgolii pana la hotar patologic, declaratii tunate, sudalme de maidan nud, nadejdi ariviste, visuri de tartor neimplinit.

Nimic nu va lipsi din recuzita balciului corcit rezultat dintr-un tata Fanar si o usuratica manea. Afise cu Mitici incravatiti, palcuri de imberbi pribegind in maini cu straifuri de velina policroma pentru doi covrigi si un clondir de zeama indulcita.

Portavoci, fluiere de militian evoluat, panere cu brichete personalizate si sepci de tifon, popi electorali propovaduind cu game de tarcovnic in favoarea nu stiu cui. Daca e cazul, macar pentru ei insisi.

Cale de-o zi, dupa lung prilej de vorbe si de ipoteze, Romania va fi deconectata de la trebile lumesti, aratand ca "un copil de tata uitat de maica-sa-n tramvai".

Invingatorii vor culege caimacul, invinsii vor lua totul la refec: zodii, divinitate, soarta, vreme, alegatori. Nu neaparat in aceasta ordine. In corul loserilor se vor mai gasi ocari si folclor fara perdea emise printre dinti strepeziti de ura, pizma si lehamite.

In 41 de voievodate, plus cetatea lui Bucur, se joaca la totul sau nimic. Alegerile locale sunt mai aprige decat cele pentru demnitari de centru. Aproape fiecare cunoaste pe fiecare dintre concurenti. Ii stie trecutul, numarul de neveste si ibovnice, vorba mieroasa ori dimpotriva puterea de a roboti, rezistenta la bauturi betive etc.

Unora lesne le va fi trecerea parleazului cu urne pentru un nou mandat. Capitala, Aradul, Constanta, Piatra Neamt, fiefuri inexpugnabile intrusilor, sunt antamate de catre actualii crai de curte veche. Fireste, surprizele au constituit intotdeauna deliciul publicului. Nume vor aparea de niciunde nu se asteapta. De aceea, previziunile au o mare doza de subiectivism impletit cu speranta.

De s-ar fi implicat, casele de pariuri ar fi pendulat intre incasari colosale si faliment instantaneu.

De departe se detaseaza insa doua tendinte. USL zambeste frumos vietii, oferind predictii de june amorezat lulea. PDL, cu ce i-a mai ramas in distributia rarita crancen, tatoneaza si temporizeaza elanul dusmanului ireductibil. Mai exact, incearca sa minimalizeze cifrele din sondaje si sa limiteze a priori scorul unei partide ce se anunta inegala.

Pretutindeni, forte imense preseaza peretii alambicului in care se distileaza primarii si presedintii de consilii judetene. Secundat fiecare, bineinteles, de cohortele sale de valeti inchegate sub pompoasa titulatura de consilieri.

Atat Puterea, cat si Opozitia realizeaza cat de importante vor fi aceste butoane la concursul autumnal de pacanele aferent anului de gratie 2012. Cu inerentele exceptii, se intrevede o victorie confortabila a ros-galbenilor de sub flamura trandafirilor sagetati impotriva oranjului de asfintit.

USL a riscat o motiune de cenzura si a castigat. Nesperat de facil. Nu prin meritul integral si direct al calitatilor indubitabile si nicidecum gratie unor maiastre artificii, ci prin autodafeul copilului vitreg basescian.

Din prea multa potenta hranita cu steroizi, PDL s-a imbolnavit de narcisism. A lasat pret de-o clipa garda jos pentru a-si desavarsi machiajul de centru dreapta. S-a trezit la podea, cu ochiul stang marginit de rimel natural-vinetiu.

Daca pana la "generale", USL va reusi sa evite erodarea masiva in toate sensurile ei - lucru destul de probabil - iar PDL va fi numarat doar pana la 9, ramane de vazut.

Deocamdata, duminica s-a (re)deschis iarmarocul electoral. Cu pitorescul sau alai de pitici cocosati in munca de partid, printese stirbe in exprimari adevarate si capcauni pomadati cu intentii de catifea. Inca un examen pentru democratie. Binevenit prin insasi esenta sa. Apoi vom afla cine exulta.

Desi, la urma-urmei, fericirea este doar suma nenorocirilor de care n-ai avut parte, cum inspirat remarca odata Michel de Montaigne.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#alegeri 2012, #alegeri locale Romania , #Alegeri Locale 2012