USL, fiecare pe cont propriu (Opinii)

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 00:50
7519 citiri
USL, fiecare pe cont propriu (Opinii)
Foto: Arhiva

Daca la Bucuresti liderii USL se straduiesc din rasputeri sa transmita un mesaj de unitate si coerenta, in campania electorala din teritoriu, Uniunea Social Liberala arata exact asa cum este, o constructie improvizata in a carei supravietuire post electorala nu crede nimeni.

Pentru primaria marilor orase si pentru presedintia consiliilor judetene, cele trei partide ale USL au reusit, mai cu scandal, mai cu buna intelegere, sa-si desemneze candidati comuni, pe care ii sustin cu mai multa sau mai putina tragere de inima. In multe orasele si mai ales comune haosul e insa total: fiecare partid are candidatul lui, fiecare atat sub sigla USL, dar si a partidului propriu, iar baronul de la CJ apare pe afisele fiecaruia dintre ei. Cum o putea el sa sustina concomitent mai multi candidati rivali nu inteleg.

Asadar, in multe localitati, USL propune paractic doi candidati, unul de la PSD, unul de la PNL+PC. Daca alegerile ar fi tot in doua tururi de scrutin, aiureala aceasta nici macar n-ar conta cine stie ce. Am putea spune ca USL si-ar testa astfel candidatii, urmand ca in finala sa ajunga si sa-l sustina pe cel cu sansele maxime. Dar alegerile sunt intr-un tur si castiga cel care aduna cele mai mutle voturi. In aceste conditii, existenta mai multor candidati ai aceleiasi aliante nu conduce decat la o canibalizare reciproca a acestora, strategie abolsut stupida din care nu are de castigat decat reprezentantul PDL, adesea chiar primar in functie. Iar de votat se va vota tot pe pungi de faina, tot pe cumetrii si tot felul de aranjamente facute din curte in curte.

O asemenea situatie aberanta nu arata decat un singur lucru. In mare parte din Romania USL de fapt nu exista. Cele trei partide nu se considera infratite decat in limita unei campanii decente, fara atacuri mizerabile. Fiecare se asteapta ca dupa trecerea alegerilor alianta sa se destrame si atunci fiecare va ramane cu ce functii si-a bagat in traista. De aici efortul fiecaruia de a-si securiza cat mai multe cu putinta.

Dar starea aceasta de provizorat, evidenta in teritoriu, se simte, daca te utiti mai atent, si la centru, indiferent de eforturile liderilor USL. Si cea mai buna dovada este disperarea cu care Crin Antonescu si Dan Voiculescu incearca sa obtina alegeri prezidentiale cat mai repede, pe cat posibil anul acesta, impreuna cu parlamentarele, pentru ca nu este deloc convins ca pana in 2014 intelegerile de acum vor mai fi valabile.

Dar nu e nimic uimitor in toate acestea. Partidele din USL au avut de la inceput un singur obiectiv comun - lupta impotriva PDL si a lui Traian Basescu. Singurul lucru care i-a unit a fost dusmanul comun. Dincolo de el nu exista fundamente nici programatice, nici ideologice, nici principiale care sa dea stabilitate constructiei. Iar atunci cand dusmanul va disparea sau va deveni neimportant, nu va mai ramane nimic din premisele USL.

In plus, contractia masiva a PDL va debalansa scena politica, ceea ce va provoca inevitabile mutatii in zona cu mult prea expandata a puterii. Fara o opozitie reala, fara un dusman comun impotriva caruia sa lupte, este de asteptat ca PSD si PNL sa inceapa sa se lupte intre ele.

Si atunci, fiecare partid se bate pentru primaria lui sa fie sigur ca are ceva pe numele lui divort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegeri locale USL, #candidati PNL PSD alegeri locale 2012 , #Alegeri Locale 2012