Tot mai putini romani cred ca tara merge intr-o directie buna si tot mai multi se tem de un razboi - Sondaj INSCOP

Joi, 07 Mai 2015, ora 13:30
4875 citiri
Tot mai putini romani cred ca tara merge intr-o directie buna si tot mai multi se tem de un razboi - Sondaj INSCOP

Mai mult de jumatate dintre cei care au participat la un sondaj considera ca tara se indreapta intr-o directie buna, releva Barometrul INSCOP-Adevarul despre Romania.

Principalele surse de ingrijorare identificate la nivelul populatiei adulte se refera la inrautatirea starii de sanatate, diminuarea veniturilor, pierderea locului de munca si posibilitatea unui razboi in zona.

"Conform datelor culese la sfarsitul lunii aprilie 2015, 50,8% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie buna, fata de 56,3% in decembrie 2014, respectiv 54,1% in februarie 2015. 36,1% dintre respondenti cred ca lucrurile in Romania merg intr-o directie gresita.

(...) Pe masura ce ne indepartam de momentul alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului 2014, perceptia asupra directiei bune in care merge tara se reinscrie intr-o tendinta descendenta", precizeaza sursa citata.

24% dintre romani afirma ca sursa cea mai importanta de ingrijorare este posibilitatea inrautatirii starii de sanatate, 18,2% considera posibilitatea diminuarii veniturilor cea mai mare grija, iar 14,4% dintre romani se tem in primul rand de un posibil conflict sau razboi in zona (fata de 9,9% in mai 2014), in timp ce 5,3% identifica drept sursa principala de ingrijorare producerea unor calamitati naturale, 3,4% - instabilitatea politica si 2% - deteriorarea mediului inconjurator.

De asemenea, 54% dintre cei intervievati sustin ca se gandesc cu incredere la ziua de maine, in timp ce doar 40,4% precizeaza ca se raporteaza cu neincredere la viitorul imediat.

"Femeile se declara mai increzatoare in ziua de maine (57,6%) decat barbatii (50,3%). (...) Tinerii se declara mai increzatori in ziua de maine (60,1%) comparativ cu varstnicii (49,7%). Romanii cu studii superioare, care au in general venituri mai mari, sunt mai increzatori (60,8%) cand se gandesc la ziua de maine decat persoanele cu studii primare (50,5%) ", se mai arata in comunicat.

"Barometrul INSCOP - ADEVARUL despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevarul" in perioada 23 - 30 aprilie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.085 de persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Barometrul INSCOP - Adevarul despre Romania are patru directii mari de cercetare: Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social - sanatate, educatie, protectie sociala, Viata si Societate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sondaj directie buna Romania, #sondaj temeri razboi, #sondaj INSCOP directie Romania , #sondaj