The Guardian: Luptele politice afecteaza Romania in umbra austeritatii europene

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 17:08
2371 citiri
The Guardian: Luptele politice afecteaza Romania in umbra austeritatii europene

Lupte politice noi se anunta in Romania, una din cele mai sarace tari ale Europei, dupa victoria de proportii, de duminica, a coalitiei conduse de premierul Victor Ponta.

Dupa ce Ponta a incercat fara succes sa il demita pe presedintele Traian Basescu, vara trecuta, Basescu a jurat ca nu-l va mai numi premier, scrie Guardian.

Daca Basescu se tine de cuvant, o noua criza constitutionala ar putea urma. Chiar daca accepta o noua administratie condusa de Ponta, o noua incercare de coabitare pare destinata a se termina cu lacrimi, sustine publicatia citata.

Rezultatele sondajelor arata ca romanii nu mai au rabdare cu luptele politice continue. USLul lui Ponta a castigat 58-60% din voturi, in vreme ce ARD, pro-Basescu, aproape de 18%. Rezultatul va fi privit drept o puternica respingere a lui Basescu, acuzat de depasirea puterilor sale si care a supravietuit cu greu suspendarii din iulie.

Insa votul semnaleaza si diferentele profunde privind gestionarea economiei, oglindind dezbaterea europeana pe marginea austeritatii. Basescu a sustinut masuri dure si nepopulare pentru a contracara efectele crizei financirae, inclusiv o taiere de 25% a salariilor din sectorul public si cresteri abrupte de taxe. Doua guverne de centru-dreapta succesive sprijinite de presedintie s-au prabusit la inceputul acestui an inainte ca Ponta sa preia guvernul, promitand o abordare mai echilibrata si responsabila social.

Saptamana trecuta, Ponta se declara dedicat "consolidarii fiscale si cresterii", punand lupta sa cu Basescu si dreapta romaneasca intr-un context european.

Si luptele politice din Romania au o dimensiune politica europeana. In culmea crizei suspendarii de vara trecuta, Comisia Europeana, Angela Merkel si Viktor Orban au fost acuzati de sustinatorii lui Ponta ca se amesteca in treburile Romaniei, intrucat pareau ca-l sustin pe Basescu. In septembrie, membrii romani ai Parlamentului European au semnat o scrisoare deschisa adresata liderilor UE, plangandu-se ca problemele tarii nu sunt tratatate obiectiv.

Hannes Swoboda, liderul social-democratilor din parlamentul European, a aratat ca amestecul Comisiei in referendumul de demitere a presedintelui a condus la o scadere a sustinerii romanilor pentru calitatea de membru UE, dupa ce au fost "blocati cu un presedinte pe care nu-l doresc".

Desi Ponta si aliatii sai spera ca Basescu si sustinatorii sai europeni nu vor cauta o noua lupta, ramane de vazut incotro o va lua presedintele. Analistii financiari au estimat ca Basescu va ceda, pentru a nu risca producerea de probleme suplimentare reputatiei politice si financiare a tarii, care spera sa poata obtine un nou acord FMI.

Orice va spune Basescu, tensiunile vor continua. Unii analisti cred ca acesta va incerca sa determine o ruptura in USL, pentru a construi o noua coalitie cu ARD, considerand ca aceasta ar fi o ultima sansa de a anula o noua suspendare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#rezultate alegeri parlamentare 2012, #alegeri parlamentare presa straina , #rezultate alegeri parlamentare 2012