The Economist: Desi se lupta cu coruptia, Romania a votat un partid care n-o are printre prioritati

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 15:24
4983 citiri
The Economist: Desi se lupta cu coruptia, Romania a votat un partid care n-o are printre prioritati
Foto: Ziare.com

Rezultatul alegerilor parlamentare, care arata o victorie zdrobitoare a PSD, este in continuare analizat de presa externa.

The Economist noteaza ca, in ciuda faptului ca liderul sau este condamnat pentru frauda electorala, PSD a castigat detasat.

Sursa citata subliniaza ca multi considera ca procesul si condamnarea lui Dragnea au fost politice, "iar in Romania, unde multe partide sunt afectate de coruptie, asemenea lucruri sunt relative".

De asemenea, in articol se arata ca in politica romaneasca una dintre cele mai importante probleme este coruptia, "asa ca PSD a intrat in alegerile parlamentare din 11 decembrie cu ceea ce in multe tari ar putea fi considerat un handicap".

Lectia romaneasca: Cu cat procurorul este mai independent, cu atat e mai mare posibilitatea ca un politician sa ajunga in inchisoare

Victoria PSD a provocat ingrijorari ca impresionanta lupta anticoruptie din tara noastra, care a devenit un model in regiune, ar putea fi incetinita.

"Presedintele Klaus Iohannis, care isi cultiva o reputatie de onestie, a promis ca nu va numi in functia de premier niciun politician condamnat pentru coruptie. Acest lucru ar putea exclude de pe lista pe Liviu Dragnea, insa au fost aduse in discutie si alte figuri din PSD.

(...) Iar unii vad victoria PSD, care a promis sa creasca salariul minim si pensiile, drept un semn ca furia publica fata de coruptie si nepotism face loc ingrijorarilor economice", mai noteaza publicatia.

In articol este citata Laura Stefan, analist anticoruptie de la Expert Forum, care sustine ca actuala situatie reprezinta un real test al legislatiei, institutiilor si partidelor politice ale Romaniei.

The Economist subliniaza ca eforturile anticoruptie din Romania au fost laudate de Comisia Europeana, iar Romania a urcat in clasamentul perceptiei coruptiei, realizat de Transparency International, de pe locul 69, in 2014, pe locul 58, in anul 2015. Acest lucru reprezinta un contrast fata de tarile din regiune, care au coborat.

In ce priveste Bulgaria, acesteia i se cere, in cea mai recenta analiza a Comisiei Europene, sa infiinteze o institutie inependenta anticoruptie, precum cea din Romania. Insa, desi presedintele ales Rumen Radev a lasat sa se inteleaga, in campania din aceasta vara, ca ar putea sustine o asemenea miscare, multi observatori cred este putin probabil sa se intample acest lucru.

Sursa citata incheie precizand ca lectia pe care multi politicieni au invatat-o in Romania este ca, cu cat procurorul este mai independent, cu atat este mai mare probabilitatea ca ei sa ajunga in inchisoare.

Financial Times: "Victoria empatica" a PSD si 3 nume de premier

Ce scrie presa straina dupa alegeri: Romanii au uitat de coruptie si #Colectiv si au votat PSD

Ce scria presa externa inainte de alegeri: Toate tunurile pe saracie si coruptie

Presa straina: Deziluzionatii au readus PSD la putere

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#The Economist alegeri parlamentare, #The Economist coruptie Romania, #Romania lupta coruptie, #alegeri parlamentare Romania coruptie , #rezultate alegeri parlamentare 2016