Televiziunea si bairamul se muta-n Parlament - Oamenii de presa si artistii din noul Legislativ

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 07:31
5708 citiri
Televiziunea si bairamul se muta-n Parlament - Oamenii de presa si artistii din noul Legislativ

Dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, ne-am ales cu 588 de senatori si deputati. Printre viitorii parlamentari s-au strecurat, pe langa colaboratori ai Securitatii, incompatibili ori cercetati penal, si oameni de presa, unii mai controversati decat altii.

Din viitorul Legislativ vor face parte, totodata, si artisti care au decis sa renunte la lumina reflectoarelor pentru scena politica.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Lista finala de senatori si deputati

Printre candidatii care si-au adjudecat un mandat in Parlament se numara proprietari sau manageri de televiziune si presa, analisti si comentarori vesnic prezenti in studiourile de filmare, fosti sau actuali realizatori TV.

Una dintre prezentele controversate din viitorul Parlament este Dan Voiculescu, demisionar din calitatea de senator in legislatura 2008-2012.

Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat

Cine e responsabil pentru "fauna" din Parlament? Sondaj Ziare.com

Presedintele fondator al PC si al trustului Intact si-a adjudecat un mandat de senator intr-un colegiu din Bucuresti. Fondatorul PC este trimis in judecata in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, fiind acuzat de un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro.

Mogulul a demisionat din Parlament pe 25 iunie 2012. Oficial, a invocat faptul ca i s-a respins un proiect de lege prin care propunea dublarea sanctiunilor pentru evaziune fiscala. In urma demisiei, Voiculescu si-a pierdut calitatea de senator, astfel incat Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis stramutarea dosarului la Tribunalul Bucuresti, instanta suprema constatand astfel lipsa de competenta de judecata in acest caz.

Procesul continua si, dupa ce lui Voiculescu i se va valida noul mandat de senator, este de asteptat ca el sa se reia de la inceput, revenind la instanta suprema.

In plus, Dan Voiculescu a fost declarat in luna ianuarie, de instanta suprema, colaborator al fostei Securitati.

Tot colaborator autodeclarat al Securitatii a fost si Sorin Rosca Stanescu, proaspat senator dambovitean. El s-a retras, pentru scurt timp, de pe scena publica in urma unui scandal din 2009, in care, impreuna cu Bogdan Chirieac, aparea pe inregistrarea unei discutii in care cei doi il amenintau pe seful ANI, Catalin Macovei.

Comisia Media considera, la acea vreme, ca "institutiile de presa care colaboreaza cu Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac pentru prestatii jurnalistice sau de management editorial risca sa compromita nu numai propriul prestigiu, ci si credibilitatea profesiei". Intre timp, SRS este cvasi-prezent la televiziunile apropiate Puterii, se recomanda drept comentator politic si are propriul site de stiri.

Si profesorul universitar Daniel Barbu este o prezenta aproape nelipsita la televiziunile de stiri, indeosebi la Antena 3 si Romania TV. S-a numarat printre cei numiti de Crin Antonescu in posturi de consilieri prezidentiali, in perioada cand seful PNL a fost presedinte interimar.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Topul traseistilor din noul Legislativ

In urma alegerilor de pe 9 decembrie, Barbu si-a adjudecat un mandat de senator de Bucuresti.

Si omul de afaceri Sebastian Ghita, prieten declarat al premierului Ponta si proprietar al postului de televiziune Romania TV, a ajuns deputat de Prahova.

Numele sau este legat si de dosarul in care fostul patron al Realitatea TV Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat, in luna iunie, la un de inchisoare cu executare pentru santajarea lui Sebastian Ghita. Imediat dupa inchiderea urnelor, presa a vehiculat ca Ghita va ocupa un post in viitorul Executiv, informatie infirmata ulterior de premierul Ponta.

Pe lista jurnalistilor deveniti parlamentari se adauga si Gabriela Firea. Realizatoarea a fost, o perioada, implicata si in politica, fiind purtator de cuvant al Guvernului, secretar de stat, sef al Departamentului pentru Comunicare, in perioada februarie-decembrie 2000 in timpul Cabinetului Mugur Isarescu.

S-a intors apoi in trustul lui Voiculescu, unde a moderat mai multe emisiuni. S-a casatorit cu edilul Voluntariului si nu a mai trecut mult pana cand a anuntat ca lasa la o parte viata din televiziune, unde "a atins apogeul", si se inscrie in PSD. Ea a castigat detasat alegerile in colegiul 1 Senat din Ilfov, zona patronata de sotul sau, primarul Florentin Pandele.

Alegerile de pe 9 decembrie nu doar ca au mutat televiziunile in Parlament (sau viceversa), dar au adus si cantareti pe fotoliile de senator ori deputat.

Mihai Sturzu, cunoscut mai degraba ca Mihai de la HI-Q, a fost ales deputat din partea USL in sectorul 6 al Capitalei. Cantaretul a castigat mandatul cu aproape 65% din voturi.

Artistul Damian Draghici, consilier al premierului Victor Ponta pentru problemele rromilor, a candidat pe listele USL intr-un colegiu din Buhusi. Dupa ce a castigat un Grammy si a semnat coloana sonora a filmului "Piratii din Caraibe 3", Draghici a obtinut pe 9 decembrie un mandat de parlamentar.

La muzica renunta si Cici de la Sistem, cu numele sau adevarat Ciprian Rogojan, care a fost ales senator din partea ARD. El a candidat in colegiul senatorial numarul 1, din Baia Mare. Cici a obtinut un procent de doar 20,7%, insa a intrat in Parlament in urma redistribuirilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#artisti Parlament Cici Mihai, #jurnalisti Parlament Ghita Voiculescu , #rezultate alegeri parlamentare 2012