Sute de mii de buletine de vot nu ies la socoteala in tabelele BEC. Cine are acces la sacii cu voturi

Joi, 09 Iunie 2016, ora 12:18
15712 citiri
Sute de mii de buletine de vot nu ies la socoteala in tabelele BEC. Cine are acces la sacii cu voturi
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Intre datele inscrise in tabelul BEC cu rezultate provizorii la alegerile din Bucuresti exista foarte mari neconcordante, si nu doar la Sectorul 1, unde USB a cerut renumararea voturilor, ci in toate sectoarele.

Descoperirea a fost facuta de jurnalistii de la Gandul, care s-au uitat cu atentie in tabelele Excel publicate pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Concluzia a fost ca aproximativ 250.000 de buletine de vot sunt "in aer". De exemplu, la Sectorul 1, unde Clotilde Armand a cerut renumararea voturilor, dar cererea i-a fost respinsa, lipsesc peste 10.000 de buletine de vot in tabelele de pe site-ul BEC.

Cheile de control nu se inchid la sectii de votare din toate sectoarele, si nu doar in cazul primarilor.

Cand aflam rezultatele finale ale alegerilor de duminica

Contactat de Ziare.com, Marian Muhulet, vicepresedinte al AEP si membru in BEC, a declarat ca nu are cunostinta de aceste discrepante, in schimb, pe ordinea de zi a BEC de miercuri seara, s-a aflat solutionarea unui caz din Sectorul 6, unde au aparut doua buletine in plus.

In acest caz, BEC a hotarat ca a fost vorba despre o "eroare materiala", care a fost corectata.

Intrebat daca neconcordantele din tabelele Excel au fost sau urmeaza sa fie discutate de BEC, Marian Muhulet ne-a declarat: "Subiectul nu a existat pe ordinea de zi pana in acest moment, nu stiu daca o sa apara; maine (vineri - n.red.) e sedinta la BEC".

Ce se intampla cu sacii cu buletine de vot

Vicepresedintele AEP nu a dorit sa comenteze informatiile aparute in articolul citat, dar a mentionat ca discrepantele pot fi lamurite de Birourile Electorale de sector si de Prefectura Bucuresti.

"Prefectura poate sa spuna cate buletine a dat si cei de la BES cate au dat mai departe la sectiile de votare, pentru ca s-au facut procese verbale de predare-primire cu sectiile", a punctat acesta.

Intrebat ce se intampla cu sacii de buletine dupa incheierea votarii, Marian Muhulet a spus ca, potrivit legii, ei raman la judecatorii timp de 3 luni, putand fi verificati de oricine.

"Oricine poate sa o faca, adresand o cerere catre judecatoria in arhiva careia stau aceste documente publice", ne-a explicat vicepresedintele AEP.

Cat despre rezultatele finale ale alegererilor locale de duminica, acestea se vor afla "dupa ce se solutioneaza toate contestatiile pe frauda electorala". "Miercuri erau 5-6 pe toata tara", a punctat Marian Muhulet.

Contactat de Ziare.com, Biroul de presa al BEC nu a putut da mai multe lamuriri cu privire la situatia in cauza, dar o noua declaratie de presa a purtatorului de cuvant, Iulian Ivan, este asteptata pentru joi seara, la ora 17:00.

Nicusor Dan si Clotilde Armand au anuntat ca vor sa aiba acces la sacii cu buletine de vot din mai multe sectii din Sectorul 1, pentru a putea verifica daca datele trecute in procesele verbale sunt corecte.

Citeste si dezvaluirile facute de un delegat USB despre numararea voturilor in Sectorul 1: Este extrem de usor sa fraudezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#neconcordante date BEC buletine vot, #frauda alegeri locale 2016, #Nicusor Dan renumarare voturi , #rezultate alegeri locale 2016