Senatul a respins extinderea votului prin corespondenta. USR: PSD-ALDE continua sa-si bata joc de diaspora

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 16:21
6373 citiri
Senatul a respins extinderea votului prin corespondenta. USR: PSD-ALDE continua sa-si bata joc de diaspora
Foto: Facebook/ USR

Senatul a respins, miercuri, propunerea USR de extindere a votului prin corespondenta, Uniunea Salvati Romania precizand ca "este o noua dovada ca PSD-ALDE isi bat joc de diaspora".

Potrivit raportului dat de Comisia pentru Administratie si si de cea Juridica, respins de senatori cu 72 de voturi "pentru", 28 "impotriva", "propunerea legislativa are implicatii directe asupra drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice si poate duce la atingeri grave ale dreptului la viata privata a cetatenilor si incalcarea regulamentului Parlamentului European privind protectia persoanelor fizice in ceea priveste prelucrarea datelor cu caracter personal".

Grupurile parlamentare USR si PNL au votat in favoarea proiectului, potrivit Agerpres.

"Potrivit initiativei USR, la alegerile parlamentare vor putea vota prin utilizarea serviciilor postale toti romanii cu drept de vot aflati in strainatate, precum si alegatorii din tara.

De asemenea, se introduce votul prin corespondenta si la alegerile prezidentiale si asigurarea trasabilitatii votului printr-o platforma web pusa la dispozitie de AEP", se arata intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul USR.

Initiatorul propunerii legislative spune ca diaspora este batjocorita, intrucat propunerea a fost respinsa fara niciun argument valabil.

"PSD-ALDE au respins o reforma electorala ambitioasa, fara niciun argument valabil, fara o dezbatere pe fond in comisiile de raport. Diaspora este din nou batjocorita deoarece i se refuza reprezentarea corecta.

In loc sa fie obligati sa voteze doar pentru cei 4 deputati si 2 senatori de diaspora, care nu corespund normei de reprezentare si numarului romanilor aflati in strainatate, am propus ca romanii cu resedinta in diaspora si domiciliul in tara sa poata opta daca vor sa voteze pentru Circumscriptia 43 Diaspora sau pentru cea aferenta adresei de domiciliu din tara. PSD-ALDE refuza diasporei aceasta posibilitate pentru ca...pot.

Voi continua sa lupt pentru acest proiect esential la Camera Deputatilor", a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, initiatorul propunerii legislative.

La randul sau, senatorul liberal Alina Gorghiu a spus ca grupul PNL va sustine acest proiect de lege. "Suntem usor contrariati ca o facilitate privitoare la vot este privita sau aruncata in derizoriu", a punctat Gorghiu.

Cristian Dumitrescu, senator PSD, a spus ca intelege demersul pe care il face USR, dar "a produce initiative legislative care sunt dedicate numai unei campanii electorale perpetue, ceea ce e perfect normal in politica, este neproductiv".

USR isi doreste ca votul prin corespondenta sa constituie o alternativa sigura la votul clasic, sa corespunda nevoilor alegatorilor romani si sa incurajeze participarea la vot. In acest sens, initiativa propunea extinderea votului prin corespondenta si la alegerile prezidentiale, astfel incat sa nu mai existe cozi uriase la sectiile de votare si restrangeri ale dreptului de vot, cum s-a intamplat in 2014.

Potrivit sursei citate, formatiunea politica a cerut dezbaterea initiativei in procedura de urgenta astfel incat la alegerile din 2019 sa poata fi aplicate noile reglementari.

"Initiativa USR mai propune:

  • clarificarea unor termene si a atributiilor avute de Posta Romana,
  • stabilirea unor reguli cu privire la documentatia aferenta turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidentiale,
  • delimitarea dintre adresa de corespondenta si adresa de domiciliu/resedinta,
  • facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilitati sau actualizarea informatiilor ce urmeaza a fi incluse in cererile transmise de catre alegatori, in listele electorale, precum si in procesele-verbale incheiate de birourile electorale,
  • clarificarea conditiilor in care birourile electorale inregistreaza, sorteaza si pastreaza documentele primite de la alegatori,
  • definirea situatiilor in care buletinele de vot sunt considerate nule
", se mai arata in documentul citat.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Senat respins propunere vot corespondenta , #vot