Scopul ascuns al campaniei. Ce se intampla cu banii? Interviu cu Bogdan Naumovici

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Mai 2014, ora 07:49
12387 citiri
Scopul ascuns al campaniei. Ce se intampla cu banii? Interviu cu Bogdan Naumovici

Campania pentru europarlamentare este inutila, "la misto", mai mult pentru justificarea banilor dati de sponsori si pentru imbogatirea candidatilor, afirma Bogdan Naumovici, fondatorul agentiei 23 Communication Ideas.

"Politicienii o duc cel mai bine din punct de vedere financiar in campanie. Atunci vorbesc cu toti sponsorii din jurul partidului, primesc bani si de ei trebuie sa arate ceva. Asa ca, dincolo de lupta sterila dintr-un lighean de apa, campania are si acest scop ascuns: trebuie sa aratam ceva de banii pe care i-am adunat. De aia nu-si bat capul ce arata, ci cat arata", sustine Bogdan Naumovici intr-un interviu acordat Ziare.com.

Niciunul dintre afisele de campanie nu raspunde la intrebarea esentiala "ce poti sa faci concret pentru mine, tu, europarlamentar?", este doar un exercitiu de notorietate, nu unul de convingere, menit mai degraba sa tina electoratul acasa pentru a vota doar aparatele de partid, arata Bogdan Naumovici.

Cum suna si cum se vede aceasta eurocampanie?

E o campanie usor inutila. Nu stim candidatii, nu stim fisa postului, ce ar trebui sa faca si ce pot face pentru noi in PE. Vedem, auzim doar sloganuri care nu spun nimic. In orice demers publicitar, daca vrei sa fii eficient trebuie sa ajungi la vestita intrebare "what's in it for me?", deci trebuie sa ii spui omului ce beneficiu ii da produsul respectiv pe care tu il indemni sa-l cumpere.

Mie nu mi-e limpede ce beneficiu imi aduce vreunul dintre aceste partide in PE. Nu au explicat pentru ce se bat. Pare o repetitie cu public pentru prezidentiale. Miza e mai degraba sa se certe intre ei, sa isi mai schimbe cate un partid liderul, decat sa trimita oameni competenti in PE.

Sunt niste alegeri "la misto". Dar nu numai acum. Cat timp au ajuns in PE, Vadim, EBa, Becali, Tokes tot asa au fost.

Mesajele sunt tot "la misto"?

Daca scopul campaniei nu e cel adevarat, nici efort nu se depune pentru a scoate o campanie interesanta. Niciun afis nu promite nimic, nu imi spune nimic. Am vazut-o doar pe Monica Macovei cu "impotriva coruptiei si saraciei". Dar nici in acest caz nu mi-e limpede cum se poate face asta in PE. Nu spun ca nu se poate, dar ca votant nu inteleg cum poate lupta un europarlamentar impotriva saraciei din Romania.

In rest, e un exercitiu de pus culorile la vedere, unul strict de notorietate, nu de convingere.

Si mai e ceva. Politicienii o duc cel mai bine din punct de vedere financiar in campanie. Atunci vorbesc cu toti sponsorii din jurul partidului, primesc bani si de ei trebuie sa arate ceva. Asa ca, dincolo de lupta sterila dintr-un lighean de apa, campania are si acest scop ascuns: trebuie sa aratam ceva de banii pe care i-am adunat. De aia nu-si bat capul ce arata, ci cat arata: Uite, am pus 300 de panouri! Nu conteaza ca jumatate le-ai pus pe gratis, vorbind cu primariile care au parghii asupra firmelor de outdoor. Important este sa raportezi sponsorului ca ai dat bani, sa justifici niste bani.

Imi spunea cineva care se pricepe bine: jumatate din banii adunati se duc la candidati, jumatate se duc in campanie. Candidatii se imbogatesc in campanie.

Spuneati ca e o repetitie cu public pentru prezidentiale. E macar relevanta?

Nu poti sa iei unu la unu si sa spui ca asa cum arata votul la europarlamentare va arata si cel de la prezidentiale. Legatura directa cred ca e alta, de exemplu daca Antonescu nu ia peste 20% nu mai candideaza la prezidentiale.

De aceea, avem pe afise persoane care nu candideaza la europarlamentare?

Da.

Cum ar arata un afis bun?

Ar trebui sa imi povesteasca beneficiul meu daca il votez pe candidatul acela. Daca se mareste grupul liberal sau verzii, sau socialistii, popularii, cine vreti, asa va arata Europa: vor scadea impozitele, ne certam cu rusii, nu stiu. Povesteste-mi de ce te-as vota, ce am de castigat. Intrebarea la care trebuie sa raspunda este "ce poti sa faci concret pentru mine, tu, europarlamentar?"

De exemplu, PSD ne spune ca vom fi mandri ca suntem romani.

Nu, mie imi spune ca ei sunt mandri ca sunt romani. Eu, spre exemplu, nu sunt mandru deloc ca ei sunt romani, dar ii cred ca ei sunt mandri: ce alta tara mai vota 20 de ani socialistii?

"Europa in fiecare casa" ne propune PDL

Nu inteleg nimic. Am incercat sa inteleg ce vrea sa spuna. Dvs va spune ceva?

Dvs sunteti specialistul.

Nu-i asa. Un afis se adreseaza votantului obisnuit. Target-ul campaniilor nu sunt publicitarii, analistii si filosofii. Sunt oamenii de pe strada care trebuie sa vina la vot. Mesajul trebuie sa fie simplu si usor de inteles. Deci ce va spune Europa in fiecare casa?

Poate aducerea bunastarii Europei in fiecare casa din Romania.

Atunci sa spuna cuvantul bunastare, nu Europa. Europa nu spune nimic.

PMP ridica Romania.

Nici asta nu-mi spune nimic. PMP care e inca in marja de eroare, cum sa ridice Romania? In ce context? Sa zicem ca prind 3 europarlamentari. Cum ridici Romania cu 3 europarlamentari? Poftim, nu cu 3, cu 15 europarlamentari. Tot aia e. Sunt exercitii absolut futile. Nu sunt facute sa convinga pe cineva sa iasa la vot.

Dar de 20 de ani de cand au inceput partidele sa se prinda care e mersul lucrurilor, nici macar nu se mai straduiesc sa scoata oamenii la vot la locale, parlamentare si europarlamentare. Dimpotriva, vor sa nu scoata lumea la vot. Daca voteaza doar aparatele de partid, procentele se pastreaza.

Dar au fost si campanii reusite. A lui Traian Basescu in 2004, de exemplu, cu mesaje care au facut istorie.

Era o miza. La prezidentiale, cand toata lumea ajunge sa voteze doi omuleti, lucrurile se schimba. Daca esti candidatul PSD, tot nu vrei sa scoti oamenii la vot, dar daca esti candidatul unui partid antisocialist, desi nu mai vad care ar fi acela la noi, sau candidatul electoratului care in general nu voteaza, atunci, da, iti dai silinta.

Ce tip de campanie si mesaj ar putea aduce oamenii la vot?

Pana acum au mers campaniile anti, de exemplu anticoruptie: ii bagam pe toti la puscarie. Dar campaniile astea negative au avut succes si pentru ca politicienii nu au avut nimic de promis, ba mai rau, au mai fost la putere si nu au facut ce au promis. Nu ii mai crede nimeni.

Deci campania negativa nu e in mod obligatoriu mai eficienta?

Nu. Pentru electoratul urban educat, exigent, cu care tocmai pentru ca este asa nu vorbeste nimeni, ar merge cu mult mai bine o campanie pozitiva: sa zicem, un stat mai mic, impozite mai mici, incurajarea educatiei. Dar nimeni nu vrea sa faca o astfel de campanie. Daca vine Udrea sau MRU sa spuna ca o sa faca si o sa dreaga, nu il cred, ca a mai fost si n-a facut.

"Sa-i schimbam cu Forta", propune FC.

Asta e unul mai putin rau. Promoveaza numele partidului, are si mesajul negativ care inca functioneaza, dar sa-i schimbam cu cine? Pe ei cu ei? Cand ai fost ministru, prim-ministru, ce ai facut? Cand ai fost in pozitia de a face lucruri si nu le-ai facut, de ce sa te cred ca o sa le faci acum? E si acesta un mesaj gol de continut, dar macar e mai ingenios.

Exista si o gafa memorabila, cu pozele de prin Belarus si Polonia folosite pe unele afise PSD. Cine a gresit?

Eu cand va spun ca e o campanie "la misto"...Si clientul si agentia lucreaza pe genunchi: "Pana maine vreau afisul! Pai, de unde luam poze, ca n-avem timp sa mergem sa fotografiem? Ia si tu niste poze de pe Net!". Si cineva a descoperit de unde sunt pozele.

In fiecare campanie suntem inundati cu afise. Pot fi ele eficiente, pot convinge sau e vorba doar despre ceea ce numeati justificarea unor bani?

Daca sunt bine facute, cu un continut interesant, cand ai mesaj, cand ai ce spune, sigur ca sunt utile si conving. Au fost alegeri cand au contat. Vina nu e a afisului, a purtatorului de mesaj, ci a mesajului. Dar cine sa aiba mesaj? Pana nu apare un partid nou...Eu am incercat. Lumea mi-a spus: te sustin, dau si bani, dar nu candidez.

De ce?

Pentru ca in 20 de ani politicienii au reusit, programat, sa scarbeasca lumea de viata politica. Si acum spun asa: in politica e mocirla, e mizerie, nu te baga! Esti om curat, intelectual, profesor, om de afaceri, lasa-ne mai bine tot pe noi, ca oricum ne-am murdarit deja! Un mesaj puternic si programat: politica e o mizerie, lasa-ne pe noi!

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#campanie europarlamentare 2014, #afise electorale , #alegeri europarlamentare 2014