Santaj pentru Cotroceni. Ce miza au jucatorii, candidati sau nu

Joi, 08 August 2019, ora 11:20
10470 citiri
Santaj pentru Cotroceni. Ce miza au jucatorii, candidati sau nu
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Cu o institutie prezidentiala destul de subrezita de tentativele PSD/ALDE de a-i confisca din atributii si de a o izola, cat timp Guvernul sa lucreze pentru interesele lui Liviu Dragnea, astazi incarcerat, mizele pentru Cotroceni nu au scazut. Asa se face ca asistam la un santaj in vazul lumii, cu accente de ridicol.

In arena sunt nu doar candidatii, ci si aliatii de cursa lunga sau de conjuctura. Ce are fiecare de jucat si de castigat?

Candidatii

Klaus Iohannis vrea un al doilea mandat si este marele favorit al scrutinului prezidential, cu peste 40% dintre optiunile de vot, potrivit ultimului sondaj IMAS.

Un capital consistent pentru un final de mandat deloc linear, dar recuperat in ultimele luni printr-un discurs antiPSD si cateva reusite de politica externa, cum sunt summit-ul de la Sibiu si vizita pe care o va face la Washington, a doua din mandat.

Dan Barna a anuntat ca lupta pentru a intra in turul al doilea, un obiectiv intermediar, dar are de recuperat o diferenta destul de mare intre scorul pe care l-ar putea obtine el in acest moment si scorul partidului.

Viorica Dancila e acolo, mai ales pentru ca nu s-a gasit un alt pesedist pe care partidul sa il sacrifice.

Oricine ar fi fost candidatul PSD, el ar fi trebuit sa deconteze costurile unei guvernari discretionare si mediocre. Din acest punct de vedere, Gabriela Firea s-a extras destul de istet din toata tarasenia candidaturilor.

Potrivit ultimelor masuratori, prim-ministrul e abia pe locul al patrulea, daca tinem cont doar de cei care si-au anuntat candidatura (al saselea, daca ii numaram si pe non-candidatii Ciolos si Ponta).

Intre timp, insa, s-ar parea ca Viorica Dancila e convinsa ca isi joaca o sansa, asa ca a intrat intr-o campanie de constructie de imagine.

Calin Popescu Tariceanu va fi inteles ca e ultima lui candidatura la Cotroceni si atunci se zbate. Nu a reusit sa fie candidatul unic al PSD/ALDE si nici sa iasa oportun si la timp de la o guvernare macinata astazi de imaginea dezastruoasa a statului esuat.

Ultima resursa care i-a ramas este santajul si l-a incercat, nu fara o doza de ridicol, miercuri, cand a anuntat ca a batut palma cu Victor Ponta, apoi a parut ca se razgandeste si a inlocuit cuvantul "hotarat" cu "discutat".

L-a luat prin surprindere chiar si pe Victor Ponta, dar Tariceanu nu vorbea nici cu el, si nici cu electoratul pe care il mai are, potrivit sondajului, binisor peste scorul obtinut de ALDE la europarlamentare.

Ce a incercat liderul ALDE a fost un mesaj transmis pesedistilor, la o zi dupa ce IMAS a dat publicitatii ultimele cifre. Cum in acest sondaj el ocupa locul al doilea, urmat de Victor Ponta, care nu e insa candidat, o alianta intre cei doi, cu ProRomania sustinandu-l pe Tariceanu, ar avea sanse, tehnic, sa il propulseze in turul al doilea.

Fireste ca nu e asa si ca sociologia nu e matematica, dar Tariceanu a intrezarit imediat potentialul de a pune presiune pe partenerul de guvernare.

Ce a iesit a fost o struto-camilie autohtona, o nemaivazuta aproape infratire intre un partid aflat la putere si unul aflat - macar formal - in Opozitie. Pentru ca Victor Ponta e in opozitie fata de Viorica Dancila, dar nu si fata de PSD.

Calin Popescu Tariceanu, odinioara presedinte al Partidului National Liberal, nu putea iesi din prim-planul politicii decat atins de ridicol si micime, agatandu-se de orice alaturare, oricat de compromitatoare, pentru a se apropia milimetric de putere.

Asa arata tabloul de miercuri, cu un mic cadru uselist in care ii regasim la o masa de sufragerie pe liderii ALDE si ProRomania, o fotografie pe care Tariceanu a jucat-o pentru a-si santaja partenerul de guvernare, aflat, si el, la cel mai de jos scor.

Non-candidatii jucatori

Oficial, Dacian Ciolos e in arena pentru a obtine guvernarea, in 2020, dar si el are de acoperit diferenta dintre capitalul lui si cel al partidului, situat in sondajul IMAS destul de fragil, la sase procente.

S-ar putea ca acest scor mic al partidului, masurat separat, sa fie cauzat si de decizia de a se extrage din politica interna pentru un mandat la Bruxelles, electoratul nemaifiind dispus sa investeasca intr-un partid al carui lider e mai degraba jucator european.

Dar cum Alianta 2020 va deveni una politica, masuratorile separate nu mai conteaza. Conteaza insa daca Dan Barna intra sau nu in turul doi, de unde jocul poate fi resetat si scorurile reasezate.

Nici Victor Ponta nu candideaza si s-a lasat prins in santajul incercat de Calin Popescu Tariceanu la adresa PSD, lucru care se prea poate sa nu-i fi venit bine. Mai intai, pentru ca Victor Ponta are propriile ambitii, legate de recuperarea, intr-o forma sau alta, a PSD-ului.

Mai apoi, Ponta stie foarte bine ce inseamna sa decontezi politic o mare tragedie, iar un sprijin pentru candidatura lui Tariceanu ar avea repercusiuni si asupra micului partid pe care fostul premier il creste si care a trimis, totusi, doi europarlamentari la Bruxelles.

Iar Victor Ponta e unul dintre politicienii cu intuitie politica si care poate citi pana la capat un sondaj de opinie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Cotroceni Iohannis Tariceanu Dancila candidatura Ciolos , #sondaj