Romanii din diaspora se pot inscrie de vineri in Registrul Electoral pentru a putea vota

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 08:57
4800 citiri
Romanii din diaspora se pot inscrie de vineri in Registrul Electoral pentru a putea vota
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii trebuie sa se inscrie, incepand cu 1 aprilie, in Registrul electoral, pentru a putea sa isi exercite la parlamentare votul prin corespondenta.

Noile sectii care vor fi infiintate in localitatile unde acestia domiciliaza, a declarat ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, joi, intr-o conferinta de presa.

"Doar cei care se vor inscrie in Registrul electoral vor putea sa isi exercite votul prin corespondenta si la noile sectii de vot care vor fi infiintate in localitatile unde acestia domiciliaza", a spus Dan Stoenescu.

Cum dovedesti ca stai legal in strainatate daca vrei sa votezi la alegerile parlamentare

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, a precizat ca cei care vor opta pentru aceasta varianta vor avea sansa sa voteze in cateva minute, de acasa, evitand cozile si aglomeratia.

"Ttoti romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii se vor putea inscrie in Registrul electoral, inclusiv cu optiunea votului prin corespondenta, ceea ce inseamna ca imaginile, aglomeratia si cozile de la sectiile de votare din strainatate vor deveni istorie. (...) Cei care vor opta pentru aceasta varianta vor avea sansa sa voteze in cateva minute, de acasa, evitand cozile si aglomeratia, plus costurile deplasarii la sectia de votare.

Tot ceea ce au de facut este sa depuna personal sau sa trimita prin posta documentele necesare inscrierii in Registrul electoral. (...) Chiar daca nu opteaza pentru votul prin corespondenta, ii sfatuim pe romanii din strainatate sa se inscrie in Registrul electoral pentru a avea sansa sa voteze aproape de locuinta dumnealor", a spus Ana Maria Patru.

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Sorin Moise, in premiera, votul in strainatate se poate exercita de catre romanii din diaspora in doua modalitati principale - prin corespondenta si in sectiile de votare.

"Tot ca o premiera absoluta in legislatia romaneasca, sectiile de votare pot fi infiintate la cererea cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, la cererea a minimum 100 de cetateni prin inscrierea in Registrul electoral. (...) Statul roman nu va mai putea infiinta sectii de votare in afara celor din misiuni decat la cererea alegatorilor care se inscriu in Registrul electoral", a explicat Sorin Moise.

Moise a mai spus ca isi vor putea exercita dreptul la vot numai cetatenii care au domiciliul sau resedinta in strainatate, aceasta nefiind insa o regula noua, ci una care s-a aplicat si la alegerile parlamentare din 2012 si 2008.

Ana Maria Patru a atras atentia ca legislatia actuala nu mai permite ca turistii sa voteze la alegerile parlamentare. "Cand te afli in vacanta in perioada alegerilor, nu mai poti vota", a aratat aceasta.

Romanii din strainatate vor putea vota prin corespondenta la parlamentare

Inscrierea in Registrul electoral se poate face pana cel mai tarziu cu 48 de ore dupa inceperea perioadei electorale, pe baza unei cereri ce va cuprinde numele, numele anterior si prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/ resedinta, codul postal, adresa de e-mail, data, semnatura olografa a solicitantului. Ulterior, alegatorii vor primi prin Posta Romana documentele necesare votului prin corespondenta. Instructiunile care trebuie urmate pentru a putea vota se gasesc pe site-ul AEP.

Pentru promovarea acestui tip de vot au fost realizate mai multe clipuri video. De asemenea, au fost tiparite la Monitorul Oficial, din bugetul AEP, in baza legislatiei privind achizitiile publice, 165.000 de pliante si 30.000 de brosuri, potrivit directorului Directiei comunicare si relatii externe din AEP, Marian Muhulet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani diaspora vot corespondenta, #romani diaspora inscriere vot, #vot corespondenta diaspora parlamentare , #vot