Romania incearca sa progreseze de 150 de ani. Si unii nu merg la vot

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 09:00
6205 citiri

Oare ce ar fi gandit oamenii care au creat Romania Mare vazand ca romanii au ajuns in 2016 o natiune politica pe jumatate inerta, in care 60% din populatie nu voteaza si, in consecinta, nu are niciun control (ca sa nu mai spun de legatura) cu modul in care este condusa tara?

Ce ar fi gandit cei carora comunistii le-au furat dreptul la vot, democratie si libertate, cu ajutorul tancurilor sovietice, la sfarsitul anilor '40? Sau cei care n-au mai apucat sa voteze liber, pentru ca au murit in Revolutia din 1989?

Oare s-au gandit ei ca devenim nevertebrate politice, prin simplul fapt ca nu ne implicam? S-au gandit ca unii au ideea geniala ca "nu legitimeaza un sistem corupt", de parca sistemul nu ar dori exact asta?

Vad totusi ce (nu) gandesc unii formatori de opinie (le-as zice deformatori) care indeamna romanii, direct sau indirect, sa nu mearga la vot. Ma intreb daca e iresponsabilitate, hipsterism politic sau pur si simplu lipsa de cultura si simt civic. Sigur ca se pot gasi si cuvinte mai dure, dar sa respectam dreptul fiecaruia la opinie. Fie ea si proasta. Extrem de proasta.

Singura cale de a avea un cuvant de spus e sa VOTEZI. Cu cine, e treaba ta.

E vorba despre prezent. Nu faci niciun bine daca stai acasa. Cum am mai spus-o si voi continua sa o spun, refuz sa cred ca nu ne duce capul sa facem diferenta intre partide. Mai ales cand atat de multi votanti sunt adusi la vot cu pachete, cu amenintari de la primari ca li se taie ajutorul social, cu propaganda la televiziunile de spalare a creierului.

A nu vota in conditiile astea e ca si cum ai spune: "Da, bateti-va joc de alegeri, eu o sa ma intorc cu spatele! Alegeti voi hotii pe care ii vreti, eu sunt 'pur'".

Nu, nu o sa vina vreodata o armata de ingeri super-competenti si onesti si ce mai vreti pe care sa o votati! Daca tot asteptati asa cu nasul pe sus si nu votati, smecherii o sa faca exact ce stiu mai bine: va vor da un sut in fund.

Stand acasa nu va ramane decat sa dati din gura despre lucrurile care nu merg bine in tara asta fara sa fi facut nimic sa le schimbati in domeniul care conteaza cel mai mult, politica.

Mai e vorba si despre altceva. Despre viitor. Prezenta ta la vot asigura ca partidele SE VOR CONCENTRA SI PE CATEGORIA TA. Absenteaza tinerii in masa de la vot? Nicio problema, partidele curteaza doar pensionarii. Nu ca as avea o problema cu pensionarii, dar Parlamentul si Guvernul ar trebui sa fie ale intregii tari. Absenteaza saracii de la vot? Partidele ii curteaza pe ceilalti. E vorba despre niste simple studii sociologice, nu e SF si nici altceva. Dincolo de optiunea ta politica, e important SA FII ACOLO.

E o datorie civica, e felul tau de a arata ca esti parte a comunitatii. Nu votezi doar pentru tine, ci si pentru a face sa conteze mai mult voturile celorlalti cetateni. Este simplu!

Sigur ca pe liste gasesti multi politicieni corupti, cu probleme de moralitate, altii poate incompetenti, dezinteresati si asa mai departe. Dar gasesti si optiuni ceva mai bune, aproape fiecare partid are punctele sale "luminoase". Si nici partidele, per total, nu sunt exact la fel. Nu exista exact la fel! Votul, la urma urmei, e un mic compromis. Dar a lipsi de la vot e un mare compromis.

A nu merge la vot inseamna sa te predai! Romania lupta sa se modernizeze de vreo 150 de ani. Ai putea sa pui umarul cu un gest minim, adica sa votezi!

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare 2016, #alegeri 11 decembrie , #alegeri parlamentare 2016