Revolta

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Sambata, 11 Iunie 2016, ora 07:33
9277 citiri

Alegerile astea locale nu au fost despre victoria PSD. Nu au fost despre prabusirea PNL in Bucuresti. Nici macar despre marea surpriza Uniunea Salvati Bucurestiul a lui Nicusor Dan.

Au fost despre revolta. O revolta prezenta de mult timp in societatea romaneasca, dar care nu poate niciodata sa se manifeste pana la capat.

O revolta antisistem, o revolta fata de ce reprezinta structura asta politica. Nu numai prin votul antisistem. De altfel, in putine locuri a existat posibilitatea sa faci asa ceva, in primul rand in Bucuresti, cu acelasi USB.

Si absenta masiva la vot a fost o forma de protest (nu prea inteligenta, avand in vedere ca ii ajuta tocmai pe cei fata de care se protesteaza, adica smecherii).

Doar ca revolta se coace de cativa ani. Se manifesta la alegeri importante (2004 pentru Basescu, 2012 pentru USL, 2014 pentru Iohannis) si in proteste pentru Rosia Montana si Colectiv.

Nu numai in Romania. Uitati-va peste tot in lume: oameni care contesta vechea oranduire politica iau voturi multe si ajung chiar sa castige alegeri. Oameni diferiti, care au in comun ca se opun "establishment-ului".

Donald Trump a castigat alegerile din Partidul Republican din SUA cu un mesaj anti. Incorect politic, vulgar, chiar rasist, insa un om care s-a mandrit ca "nu e din establishment". Chiar si cel clasat pe locul 2, Ted Cruz, a avut o asemenea campanie (poate chiar mai pronuntat impotriva structurilor de partid, desi nu impotriva logicii politice traditionale).

In al doilea mare partid american, cel Democrat, Bernie Sanders, un alt candidat antisistem, a fost aproape de victorie si el in fata unui candidat mai mult decat redutabil, Hillary Clinton, pe care a invins-o in o multime de state.

Spania cu Podemos si Ciudadanos, Grecia cu Syriza si Zorii Aurii, Marea Britanie cu Partidul Independentei, Austria care in turul 2 al prezidentialelor a avut de ales intre 2 candidati antisistem - un extremist de dreapta si un independent din stanga ecologista.

Nu e vorba doar de extremism, ci si de multi candidati si partide "altfel".

Peste tot revolta creste. Nu e neaparat un efect de contagiune. Este insa rezultatul unor fenomene convergente: Popoare tot mai bine informate datorita Internetului, tot mai constiente de faptul ca "se poate", care inca sufera din cauza unei crize economice pentru care acuza elitele politice si economice. Si care au aspiratii tot mai mari.

Nu suntem diferiti de restul lumii. Aceleasi forte actioneaza si la noi. Iar revolta abia a prins radacini, acum ca are mai multe cai de exprimare. Romanii pregatiti sa protesteze, prin vot sau altfel, sunt tot mai multi. Mai multi decat se crede.

Clasa politica a reusit, in mod abil, sa absoarba toate energiile revoltei impotriva sistemului. S-ar putea sa nu reuseasca la nesfarsit. Se va transforma si ea sub influenta presiunii si revoltei. Conteaza mult daca o va face incet sau repede.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#revolta alegeri locale 2016 , #rezultate alegeri locale 2016