Revista Nature, despre plagiat, plagiatori si alegerile parlamentare din Romania

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 13:35
6202 citiri
Revista Nature, despre plagiat, plagiatori si alegerile parlamentare din Romania
Foto: Arhiva

Nature dedica un nou material mediului stiintific si academic din Romania, in contextul alegerilor parlamentare de duminica.

Dramaturgul Eugene Ionesco ar fi scris o piesa despre cercetarea din Romania, unul dintre copiii-problema in Uniunea Europeana, scrie Nature. In acest context, apreciaza jurnalistii, daca USL castiga alegerile, va dezmembra si mai multe institutii menite sa asigure meritocratia in mediul academic.

"Daca astazi ar fi trait dramaturgul Eugene Ionesco, unul dintre cei care au pus bazele miscarii cunoscute ca teatrul absurdului si o figura principala a culturii romanesti, poate ar fi scris o piesa absurda despre tara sa natala, iar stiinta era distribuita in unul dintre rolurile principale", incepe materialul de pe Nature.

Romania ramane unul dintre copiii-problema ai UE - a strans o datorie usturatore in deceniul trecut, iar in ultima vreme s-a abatut de la principiile statului democratic. Inainte de aderarea, in 2007, la UE, Romania a inceput sa dezvolte un cadru pentru o baza stiintifica serioasa, liderii considerand ca este un lucru important prin care se putea repara raul cauzat de cei 40 de ani de dictatura comunista.

"Cabinetul pe care il conduce premierul Victor Ponta se afla la putere de mai putin de un an, insa a reusit sa provoace un regres al mai multor pasi pozitivi facuti in trecut. Daca USL va castiga majoritatea absoluta la parlamentare, asa cum arata sondajele, este posibil sa dezmembreze si mai multe institutii menite sa asigure meritul privind numirile in functii si finantarile din mediul academic si probabil ca va inlatura si sistemul de control care a ramas contra coruptiei academice", adauga jurnalistii.

Nature face o trecere in revista a acuzatiilor de plagiat care au domnit asupra Guvernului Ponta.

"Dreptatea pana la capat" - improbabila

Desi pare de necrezut, Ecaterina Andronescu, al treilea ministru el Educatiei, este si al treilea caz de plagiat.

Prima alegere a lui Ponta, Corina Dumitrescu, a fost retrasa inainte ca ea sa fie confirmata de catre Parlament. Ea a fost acuzata de plagiat si ca a mintit in legatura cu studiile sale. Ioan Mang a fost numit in locul ei, la 7 mai, dar a fost fortat sa demisioneze o saptamana mai tarziu, dupa ce a fost, de asemenea, acuzat de plagiat.

"Absurditatea a atins apogeul in luna iunie, cand Nature a dezvaluit ca insusi Ponta si-a plagiat teza de doctorat din 2003", adauga jurnalistii.

Ministrii au respins, cu totii, acuzatiile de plagiat, argumentand ca acestea sunt motivate politic. Ponta a schimbat comisiile de disciplina, numindu-i pe simpatizantii sai in aceste foruri. Intr-o dezbatere televizata din 2 decembrie, in care a fost confruntata cu dovezile Integru, Andronescu a raspuns prin a repeta, emotionata, sloganul sau electoral improbabil - "Dreptate pana la capat".

In ceea ce-i priveste pe democrat-liberali, Nature scrie ca acestia "au fost responsabili pentru aducerea unor legi si structuri exemplare pentru stiinta, pe care Ponta acum le dezmembreaza".

Jurnalistii precizeaza, insa, ca tot coalitia de guvernare a PDL a fost responsabila pentru un program de austeritate care a prevazut o taiere a salariilor cu 25% in 2010.

Coalitia s-a prabusit in luna februarie a acestui an si continua sa se chinuie sa isi revina. Datorita insa luptei publice duse impotriva coruptiei din mediul academic in guvern, PDL ar putea sa previna ca USL sa castige parlamentarele cu majoritate absoluta.

"Poate problema integritatii academice sa influenteze alegerile generale? Ar fi poate incredibil, dar nu si absurd", conchide Nature.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Nature plagiat alegeri, #corutpie academica alegeri Nature, #Nature alegeri plagiat USL , #alegeri parlamentare 2012