Reactiile oamenilor politici dupa aflarea rezultatelor exit-poll

Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 23:20
13398 citiri
Reactiile oamenilor politici dupa aflarea rezultatelor exit-poll
Foto: Ziare.com

Urnele s-au inchis si am aflat primele rezultate exit-poll realizate de institutele acreditate de BEC - CURS si Avangarde si IRES.

Potrivit ambelor institute, Klaus Iohannis se afla pe primul loc, urmat de Viorica Dancila si Dan Barna.

Rezultatele au fost confirmate si de Biroul Electoral Central, care a inceput centralizarea datelor din sectiile din tara.

Iata cum s-a desfasurat primul tur al alegerilor prezidentiale

Iata si cum decurge votul in diaspora

Dupa aflarea rezultatelor, candidatii la alegeri au iesit la declaratii, multumind romanilor care s-au prezentat la urne.

Ziare.com v-a prezentat, LIVE TEXT, cele mai importante declaratii ale candidatilor la alegerile prezidentiale si ale liderilor politici

23:10 - Purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian, a anuntat ca alianta electorala pe care ALDE o avea cu Pro Romania s-a incheiat duminica, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. "Astazi, alianta noastra electorala cu Pro Romania s-a incheiat. Fiecare partid porneste pe drumul sau, separat", a anuntat Varujan Vosganian, la Antena 3.

El a adaugat ca ALDE si Pro Romania aveau o alianta care avea un singur obiectiv, sustinerea lui Mircea Diaconu la alegerile prezidentiale, informeaza Mediafax.

22:44 - Premierul Ludovic Orban a declarat ca PNL va stabili strategia pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale dupa aflarea rezultatelor finale.

"Vom stabili strategia cand vom avea rezultatele finale. Echipa noastra este mobilizata pentru numaratoarea paralela. Peste 40% (va avea Klaus Iohannis in primul tur - n.red.), asa cum a fost obiectivul nostru anuntat. In turul al doilea, depinde si de cine va ajunge, dar presedintele va avea minimum 60%", a adeclarat premierul.

In ce priveste posibilitatea ca Iohannis sa participe la o dezbatere inaintea turul 2, Orban a refuzat sa ofere un raspuns.

"Presedintele a fost intr-o comunicare si dezbatere permanenta cu cetatenii Romaniei. A fost intr-o campanie foarte intensa. Ar fi fost complicat sa participe intr-o dezbatere cu alti 14 candidati", a mai spus Orban.

Iata ce a mai declarat liderul PNL, Ludovic Orban

Intrebat daca Iohannis se va lupta cu Viorica Dancila in turul doi, Orban a spus "sa nu ne grabim".

22:35 - Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, spune ca "inca totul se joaca", iar Alianta USR PLUS este una dintre principalele forte politice ale tarii.

"Bravo, Dan! In primul rand, rezultatul din aceasta seara si pe care il vom sti mai concret maine dovedeste ca Alianta USR PLUS este una dintre principalele forte ale tarii. Datorita dumneavoastra, a celor care v-ati mobilizat la vot suntem in masura sa promitem ca vom fi acolo la modernizarea Romaniei. Nu suntem decat la jumatatea drumului cu aceste alegeri prezidentiale.

Inca totul se joaca, pentru ca ceea ce ati vazut aici nu ia in considerare rezultatul votului din diaspora si nu ia in considerare ceea ce inca se voteaza, dar oricum suntem doar la jumatatea drumului si noi suntem convinsi, cu ceea ce am obtinut la europarlamentare si acum la prezidentiale, ca Alianta USR PLUS poate sa castige la locale si la parlamentare", a afirmat Ciolos.

22:30 - Presedintele PSD, Viorica Dancila, a afirmat ca daca nu ar fi intrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, "era un lucru de onoare" sa isi depuna mandatul.

"Acum sunt in turul doi si cred ca la noi nu se pune problema acum de cine pastreaza puterea", a spus ea la Digi24.

22:14 - Ioana Ramona Bruynseels, candidata Partidului Puterea Umanista, care a obtinut 1,9% in primul tur al alegerilor prezidentiale, a declarat ca Romania nu este inca pregatita pentru o schimbare majora si un presedinte tanar care a aparut recent, informeaza Mediafax.

22:03 - Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat ca rezultatul obtinut de Mircea Diaconu la alegerile prezidentiale este cel mai mare inregistrat in ultimii 30 de ani de catre un candidat independent.

"Sunt foarte bucuros pentru rezultatul pe care l-a obtinut Mircea Diaconu. Sute de mii de romani i-au acordat increderea. Este o situatie cu totul si cu totul aparte in ultimii 30 de ani - este cel mai mare rezultat pe care l-a obtinut un candidat independent la alegerile prezidentiale", a declarat Tariceanu, citat de Agerpres.

Iata ce a mai declarat presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu

22:01 - Candidatul Alexandru Cumpanasu, cotat de exit poll CURS-Avangarde cu un procent de 1,2% la prezidentiale, a declarat ca nu crede in rezultatele sondajelor si nu se poate vorbi despre un clasament final. "De maine voi reveni la drama", a spus acesta referindu-se la cazul Caracal, potrivit Mediafax.

21:56 - Europarlamentarul Traian Basescu spune ca in mod categoric in al doilea tur al alegerilor prezidentiale va sustine candidatul dreptei. El a criticat PSD despre care spune ca, in conditiile in care a majorat salarii si pensii, a ajuns la scorul PDL care a taiat salariile bugetarilor.

"Uitati-va la PSD, au primit 46% incredere. Nu au stiut ce sa faca cu acele procente. (...) In conditiile in care au marit salarii, au marit pensii, au ajuns la rezultatul la care am ajuns eu anuntand reducerea salariilor. Cum e posibil: cata lipsa de capacitate de a lucra, ca partid politic, sa ai? Dar nu as plange PSD-ul, eu m-as asigura sa o putere de dreapta probabil va fi mai exigenta cu cheltuirea banilor in domeniul social dar va indrepta resursa catre investitii eu sper ca vor reusi sa faca un echilibru, pentru ca nimeni nu spune ca nu trebuiau marite pensiile sau salariile", a mai afirmat Traian Basescu, potrivit News.ro.

Iata ce a mai declarat fostul presedinte Traian Basescu

21:52 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca rezultatul pe care l-a obtinut la alegerile prezidentiale este bun si a multumit pentru rezultat comunitatii maghiare, dar si romanilor care l-au votat.

"Avem un rezultat bun, 4,6%, care, sigur dupa rezultatul final, se va modifica in sus, in jos, vom vedea, dar este un rezultat bun. Pe proiectia noastra vom avea mai multe voturi decat in 2009 sau in 2014. Vreau sa le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut, m-au sustinut, comunitatii maghiare, romanilor care au votat si care au inteles mesajul nostru, mesajul de respect, de incredere si acele puncte pe care noi am accentuat din programul nostru, cele doua surse importante, resurse importante pentru o tara, oamenii si natura, educatie, protectia mediului, economie, sanatate raman acele puncte cu care noi vom merge mai departe fiindca campania s-a terminat, dar munca nu se va termina nici astazi, nici maine, vom continua", a spus Kelemen, citat de Mediafax.

Iata ce a mai declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor

21:50 - Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, sustine ca votul de la primul tur al alegerilor prezidentiale se va repeta si la alegerile de anul viitor. El sustine ca partidele de stanga din Romania trebuie sa schimbe modul de a face politica si spune ca "nu mai poti sa stai tot timpul sa te bazezi pe faptul ca dai bani la primari de comune si ei scot niste oameni in varsta la vot si acelea sunt voturile de stanga".

Iata ce a mai declarat presedintele Pro Romania, Victor Ponta

21:28 - Candidatul PMP Theodor Paleologu a afirmat ca nu-i poate indemna pe votantii PSD pe cine sa aleaga in turul 2 pana cand Iohannis nu va avea curajul sa participe la o dezbatere cu Viorica Dancila.

"Nu consider ca sunt stapanul voturilor mele, asadar nu indemn pe nimeni. Evident, nu se pune problema de a vota PSD, dar astept din partea candidatului Iohannis sa dea un semn de minim respect fata de cetateni si sa participe la dezbatere.

Cand voi vedea dezbaterea dintre Iohannis si Dancila, imi voi spune punctul de vedere. Sunt mandru de voturile celor care m-au sustinut, salut de asemenea participarea masiva", a spus Paleologu.

Iata ce a mai declarat Theodor Paleologu

21:24 - Mircea Diaconu spune ca este sceptic in privinta rezultatelor exit poll si i-a transmis lui Klaus Iohannis sa astepte pana maine, facand referire la o vorba rostita de Scarlett O'Hara, personajul din "Pe aripile vantului".

"Mai am un singur lucru de zis, pentru ca ploua, desi ar trebui sa ne bucuram ca inseamna belsug! Mai am de zis ca si maine e o zi, asa cum spunea Scarlett O'Hara. V-as ruga si domnului Iohannis sa-i spuna cine a fost aceasta doamna. Si maine e o zi! Si maine e o zi!", a spus Diaconu.

Iata ce a mai declarat Mircea Diaconu

21:20 - Dan Barna, candidatul USR-PLUS la functia de presedinte al Romaniei, a comentat rezultatele sondajelor exit-poll, care il claseaza pe pozitia a treia, cu 16,40% dintre voturi, afirmand ca sunt rezultate care il incurajeaza.

"Buna seara, am vazut rezultatele. Sunt rezultate care ne incurajeaza. Ramanem optimisti, pentru ca in acest moment inca se voteaza. Vreau sa multumesc diasporei ca a transmis mesajul de care Romania are nevoie. Este un record istoric fara precedent si ne da incredere si speranta. Mai este o ora de votat in Europa, doua ore in Marea Britanie si 7-8 ore de votat in Statele Unite. Sunt optimist in ce priveste rezultatele finale, pentru ca tendinta este de crestere.

Le multumesc tuturor celor care au iesit la vot, colegilor care au facut o campanie spectaculoasa. De fapt, singura campanie, pentru ca in strada nu s-a vazut decat candidatul USR - PLUS. Exista in momentul de fata o sansa foarte mare ca aceasta modernizare a Romaniei sa se intample acum, si nu peste 5 ani.

Este o sansa mare pentru viitorul Romaniei si ce am dovedit noi in campanie este ca, da, oamenii obisnuiti se pot lupta cu vechea clasa politica. Viitorul este al nostru. Este bine ca s-a iesit atat de mult la vot, este un lucru care ne incurajeaza si pe care noi ne vom construi pasii urmatori", a declarat, intre altele, Dan Barna.

Iata ce a mai declarat Dan Barna

21:18 - Dacian Ciolos felicita romanii din tara si diaspora care au mers la vot.

"Felicitari tuturor romanilor din tara si diaspora care au votat la alegerile #prezidentiale. Felicitari @DanBarnaUSR pentru o campanie reusita. Cursa pentru turul 2 este foarte stransa, vom astepta maine primele rezultate oficiale", a scris Dacian Ciolos pe Twitter.

21:12 - Viorica Dancila multumeste romanilor care au venit la vot.

"Vreau sa multumesc tuturor romanilor care au venit la vot, in mod special presedintilor PSD din judete, simpatizantilor nostri, militantilor nostri si tuturor care ne-au acordat increderea. Acest vot ne onoreaza si responsabilizeaza. Conform exit poll-urilor suntem in turul doi. Pentru a avea un rezultat exact, multumesc turor celor care au votat cu inima. Am aratat ca suntem alaturi de romani. Sper ca in urmatoarele doua saptamani tot mai multi romani sa ni se alature. Sper ca cei care au acordat votul altor candidati sa vina alaturi de noi", a declarat Viorica Dancila.

Iata ce a mai declarat Viorica Dancila

21:03 - Klaus Iohannis spune ca rezultatul exit-poll arata ca romanii au votat pentru o Romanie normala si pentru a continua procesul important de schimbare in bine.

"Acest lucru pentru Romania inseamna un pas enorm inainte! Sigur, rezultatele oficiale vor veni maine, insa datele de exit-poll arata ca milioane de romani din tara si diaspora au votat pentru proiectul nostru, pentru o Romanie normala si pentru a continua procesul important de schimbare in bine! Am crezut mereu in Romania si in implicarea lor, iar participarea lor din aceste zile este o mare bucurie pentru democratia din Romania. Vreau sa le multumesc tuturor celor care ne-au acordat increderea lor. In primul rand liberalilor, dar si tuturor votantilor de dreapta si celor care nu cred neaparat intr-un partid anume, dar isi doresc ce ne dorim si noi, o Romanie normala! Lupta noastra comuna nu tine de o eticheta de partid. Lupta noastra este pentru indepartarea totala a PSD-ului de la putere, pentru ca PSD-ul sa nu mai tina Romania captiva si prizoniera in trecut!

Astazi am facut un pas mare in aceasta directie. Nu este pasul decisiv inca. Mai este de lucru. Acesti ani au fost ani de lupta si ani de rezistenta. Am tinut piept impreuna asalturilor deosebit de agresive ale PSD-ului. Daca nu ne-am fi opus, PSD-ul ar fi reusit sa destructureze tot ce s-a construit in Romania in acest an: institutii democratice, stat de drept, parteneriate, calea europeana. Daca i-am fi lasat pe PSD-isti sa continue planurile si proiectele, astazi Romania s-ar fi intors in anii '90, poate mai rau, poate nici n-am fi avut alegeri. Fiindca asta vrea PSD-ul, daca nu este oprit. Si noi i-am oprit!", a spus Iohannis dupa aflarea rezultatului.

Iata ce a mai declarat Klaus Iohannis

Foto: Ziare.com

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#alegeri prezidentiale 2019, #rezultate alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019