Radu Mihaiu si Vlad Voiculescu: Anulam trocul Firea-Popescu pentru PUZ sector 2 si recuperam astfel 25 de hectare de spatiu verde (P)

Publicitate electorala
Duminica, 20 Septembrie 2020, ora 08:00
28472 citiri
Radu Mihaiu si Vlad Voiculescu: Anulam trocul Firea-Popescu pentru PUZ sector 2 si recuperam astfel 25 de hectare de spatiu verde (P)

Radu Mihaiu, candidatul USR PLUS sustinut si de PNL la Primaria Sectorului 2, isi propune programul de guvernare locala sa rezolve problema salubrizarii, pentru care locuitorii din acest sector platesc cea mai mare taxa de gunoi.

Vlad Voiculescu, candidatul Aliantei USR PLUS pentru postul de viceprimar al Capitalei, il asigura de tot sprijinul pe Radu Mihaiu pentru solutionarea acestei probleme. In cadrul unui interviu pentru Ziare.com, Radu Mihaiu si Vlad Voiculescu au vorbit despre obiectivele pe care doresc sa le duca la indeplinire inca din primul an de mandat si solutiile pe care le propun.

Sectorul 2 s-a putut lauda, ani la rand, cu cateva contraperformante: cea mai mare taxa de gunoi si contract de mai bine de 20 de ani cu aceeasi firma, care nu are licenta din 2014 sa presteze servicii de curatenie si deszapezire in sectorul 2, dar care incaseaza bani an de an, gratie contractelor aditionale incheiate. In plus, locuitorii se plang ca sectorul 2 este invadat de gunoaie. Cum v-ati gandit ca veti rezolva problema curateniei in acest sector al Capitalei?

Radu Mihaiu: Intr-adevar, sectorul 2 a ajuns cel mai murdar si poluat sector din Bucuresti, si asta in mare masura din cauza incompetentei administratiei locale.

Sunt 3 masuri care pot fi luate pentru a rezolva aceasta situatie:

a. Pe termen scurt: punem serviciul de monitorizare contracte la treaba, astfel incat sa transforme neglijenta Supercom in penalizari. In paralel pornim un audit asupra activitatii primariei, care sunt convins ca va motiva angajatii sa-si faca treaba mai bine

b. Finalizam odata caietul de sarcini pe care primaria il taraganeaza de peste 2 ani. Astfel, vom selecta un nou operator de salubritate care va avea conditii mai stricte de monitorizare a serviciului.

c. In acest moment, indiferent cat arunci, indiferent daca faci sau nu colectare selectiva, platesti la fel. Asta descurajeaza complet cetatenii in a avea grija cat gunoi arunca si in ce fel. Vom anula taxa de habitat si vom reveni la sistemul tarif, in care fiecare asociatie de proprietari incheie contract cu un operator de salubritate licentiat. Exista operatori de salubirtate care sunt gata sa preia gratuit fractiiile de sticla, metal, plastic, hartie, deoarece pentru ei au valoare economica. Practic, oamenii ar plati dopar gunoiul menajer, daca fac colectare selectiva. In acest fel respectam principiul european "plateste cat arunci", reducem gunoiul aruncat si facem colectare selectiva reala.

In privinta deszapezirii in Sectorul 2, stim ca iarna trecuta, Primaria sector 2 a platit, doar pentru doua luni, peste 10 milioane de lei pentru ca utilajele sa stea si sa astepte sa cada zapada. In iarna 2018-2019, a mai platit aproape 16 milioane de lei, aceleiasi firme pentru acelasi lucru. Iarna urmatoare ce se va intampla?

Radu Mihaiu: Vom vedea daca legal este timp sa modificam contractul pe care actuala administratie l-a semnat. Voi face toate eforturile posibile ca plata pentru asteptare sa scada semnificativ, inca din iarna aceasta.

Sectorul 2 se afla pe ultimul loc in Bucuresti in ceea ce priveste spatiile verzi de care dispun locuitorii: doar 12 metri patrati pe cap de locuitor. Cum poate fi indreptata aceasta situatie, avand in vedere realitatea din teren, dar si faptul ca Uniunea Europeana recomanda o suprafata minima de 26 metri patrati?

Radu Mihaiu: Anulam trocul Firea-Popescu pentru PUZ sector 2 si recuperam astfel 25 de hectare de spatiu verde pe care acestia l-au dat dezvoltatorilor imobiliari.

Construim un parc nou, Parcul Garii Obor, si mutam peroanele in subteran. Astfel, pe langa spatiul verde recuperat de la PUZ sector 2, aducem inca 7 hectare de spatiu verde acolo unde este enorm de multa nevoie.

Locuitorii sectorului 2 se plang adeseori ca zonele din jurul lacurilor nu doar ca nu sunt amenajate astfel incat sa fie atractive pentru intreaga familie, dar sunt, in unele cazuri, folosite pentru depozitari ilegale de gunoaie. Ce poate face Primaria in acest caz?

Radu Mihaiu: ADP poate rezolva aceste probleme, cu o conducere competenta si cinstita, nu ca actuala conducere. Ne propunem reabilitarea spatiilor de pe malurile salbei de lacuri si transformarea lor in locuri de petrecere a timpului liber, locuri de promenada, de plimbari cu bicicleta, de iesit cu copiii. Asta se poate face angajand la ADP o conducere competenta si care sa nu fie corupta.

Putin peste 25.000 de locuri de parcare la aproximativ 360.000 de locuitori. Aceasta este situatia in sectorul 2, cu strazi mici si trotuare sufocate de masini parcate. Ce solutii aveti pentru ca pietonii sa poata circula in siguranta, dar si proprietarii de masini sa aiba unde isi parca autovehiculele?

Radu Mihaiu: E clar ca doar construirea ne noi locuri de parcare nu este suficienta. Vom sistematiza strazi si bulevarde (acestea din urma in colaborare cu Primaria Generala), vom institui sensuri unice eliberand o banda pentru parcare, vom construi parcari inteligente si parcari de tip park and ride. Dar acestea nu vor fi suficiente pentru toate masinile din sectorul 2.

Voi incuraja reducerea dependentei de masina, incurajand transportul in comun si transportul alternativ. In acest sens, voi miza pe constructia de piste de biciclete si parcari rezidentiale securizate pentru biciclete. Multi oameni nu merg cu bicicleta pentru ca le este extrem de dificil sa o urce cateva etaje pe scari si sa o depoziteze apoi in balcon, pentru ca ulterior a doua zi sa o ia de la capat.

Cu parcarile securizate pentru biciclete, mult mai multi oameni vor fi incurajati sa foloseasca bicicleta in locul masinii.

Atat din perspectiva poluarii si a sanatatii oamenilor, cat si a decongestionarii traficului, dezvoltarea transportului alternativ se contureaza ca fiind o solutie. Cum pot fi incurajati locuitorii sectorului 2 sa mearga, de exemplu, mai mult cu bicicleta? Care este situatia actuala a pistelor de biciclete in sector si ce planuri concrete aveti ca primar?

Radu Mihaiu: Vom construi o pista de biciclete intre Moara lui Assan si Sos Fabrica de Glucoza, pe traseul caii ferate care aducea grane la moara. E o pista destinat in proportie de peste 70% exclusiv bicicletelor si trotinetelor. Vom rezolva si problema pistelor de biciclete de pe soseaua Colentina, piste peste care acum parcheaza masini.

De asemenea, asa cum am scris mai sus, vom construi parcari rezidentiale securizate pentru biciclete, care vor elimina o mare bariera in folosirea acestui mijloc de transport.

Din discutiile pe care le-ati avut cu cetatenii sectorului 2, cum percep acestia activitatea Primariei si care sunt lucrurile pe care le-ar dori imbunatatite rapid?

Radu Mihaiu: Cetatenii sectorului 2 nu cunosc numele primarului actual, atat de bine si-a facut treaba! Cea mai evidenta si mai mare problema este lipsa curateniei, mizeria care sufoca sectorul. Iar asta este din cauza managementului incompentent si/sau rauvoitor al actualei administratii.

Voi face un audit extern in primaria sectorului 2 si voi scoate la iveala toate matrapazlicurile, cumetriile si grupurile de interese. Oamenii patati trebuie sa zboare din primarie.

Veniti din domeniul IT. Aveti un plan de digitalizare a Primariei sector 2?

Radu Mihaiu: E clar ca este nevoie de asa ceva. Avem nevoie de un sistem de gestiune a documentelor interne asa incat sa nu mai alerge oamenii cu hartiile prin primarie, ci ele sa circule electronic. De asemenea e clar ca avem nevoie de o platforma transparenta prin care cetatenii sa poata vedea simplu ce face primaria cu banii si resursele lor. Prin aceasta platforma se vor aloca si locuri de parcare, si eventuale cladiri din patrimoniul primariei, terenuri de sport, amfiteatre samd.

Digitalizarea se intampla peste tot in lume, doar primariile si administratiile locale au ramas cu 20 de ani in urma. Asta trebuie corectat urgent.

Radu Mihaiu este sprijinit de Vlad Voiculescu

De ce Radu Mihaiu merita votul de incredere al oamenilor?

Vlad Voiculescu: Consider ca Radu Mihaiu a castigat votul de incredere al romanilor inca din momentul in care s-a alaturat Guvernului tehnocrat pentru a lua parte la schimbarea Romaniei. A ales sa faca acest lucru intr-un moment complicat, greu, dar pe care nu l-a ocolit, din contra. Implicarea lui nu s-a limitat la acel an, iar candidatura sa la Primaria Sectorului 2 este cea mai puternica marturie, in acest sens.

Cu ce e diferit de ceilalti candidati?

Vlad Voiculescu: Radu Mihaiu este un om despre care putem sa spunem, cu siguranta, ca nu indeplineste doua criterii, pe care le-am intalnit la aproape toti politicienii nostri de pana acum: ca pune vorba in locul faptei si politica in locul meseriei. Pe scurt, Radu Mihaiu este un om al actiunii, care ar putea oricand sa aiba o cariera de succes in mediul privat si a avut. Radu Mihaiu vine cu un mindset care a lipsit cu desavarsire pana acum in clasa politica, in administratia locala si centrala: acela de a fructifica la maximum potentialul oamenilor si al locurilor. Radu Mihai este un om integru, care nu a facut si nu va face niciodata compromisuri.

Ce va aduce in Sectorul 2 Radu Mihaiu?

Vlad Voiculescu: Va aduce curatenie morala, digitalizare si modernizare.

Cine sunt candidații "no name" pentru primăriile de sectoare. Calitățile pe care au mizat politicienii
Cine sunt candidații "no name" pentru primăriile de sectoare. Calitățile pe care au mizat politicienii
Notorietatea este o carte pe care partidele o joacă mereu când vine vorba de nominalizarea unui candidat nou pentru funcția de primar. Însă, în cazul campaniei pentru Primăria Generală, dar...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#usr plus, #alegeri locale 2020, #Primaria Bucuresti, #sectorul 2, #modernizare , #alegeri locale 2020