PSD poate avea mai multi candidati la Cotroceni. AEP: Legea nu ii interzice unui membru de partid sa candideze ca independent

Luni, 05 August 2019, ora 11:36
6504 citiri
PSD poate avea mai multi candidati la Cotroceni. AEP: Legea nu ii interzice unui membru de partid sa candideze ca independent
Foto: Arhiva Ziare.com

Gabriela Firea, Liviu Plesoianu sau Ecaterina Andronescu ar putea candida ca independenti la alegerile prezidentiale din noiembrie, desi sunt membri ai PSD, pentru ca legislatia nu ii interzice unui membru de partid sa se inscrie in cursa alaturi de candidatul oficial desemnat de colegii sai.

Subiectul a aparut in dezbaterea publica in contextul in care CEx al PSD a stabilit ca Viorica Dancila va fi candidatul partidului la alegerile prezidentiale, dar au existat nemultumiti care au dat de inteles ca si ei sunt interesati sa se inscrie in cursa electorala pentru fotoliul de la Cotroceni.

Intr-un raspuns primit la redactie, la solicitarea Ziare.com, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) precizeaza ca, potrivit art 27 din Legea 370 /2004 actualizata, "nu este impusa nicio conditie sau restrictie referitoare la apartenenta politica a candidatilor la functia de Presedinte al Romaniei".

"Mai mult, declaratia de acceptare a candidaturii, pe care candidatul la functia de presedinte al Romaniei este obligat sa o dea in vederea inregistrarii candidaturii la Biroul Electoral Central, nu contine nicio mentiune in acest sens", se mai arata in raspunsul AEP.

In schimb, in cazul alegerilor pentru Senat sau Camera Deputatilor, "printre mentiunile care trebuie sa fie inscrise in propunerile de candidatura si declaratiile de acceptare a candidaturilor se numara si apartenenta politica a candidatilor".

"Subliniem ca toate mentiunile inscrise in propunerile de candidatura si declaratiile de acceptare a candidaturii trebuie sa corespunda adevarului, in caz contrar fiind incidente prevederile art. 326 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare".

Acest articol prevede urmatoarele: "Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

In aceste conditii, un partid ar putea lansa in competitia electorala mai multi candidati - unul oficial, sustinut de partid, si altii desemnati in asa fel incat sa fie capabili sa ia din voturile contracandidatului principal, coborandu-l astfel pe acesta pe locul doi sau chiar mai jos.

Citeste mai multe despre:

Cele doua tururi ale alegerilor prezindentiale din acest an vor avea loc pe 10 si respectiv 24 noiembrie, conform calendarului stabilit de Guvern.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#candidat independent membru partid prezidentiale , #alegeri prezidentiale 2019