Proteste la Bucuresti si la Cluj: Solidaritate cu diaspora - Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 23:53
14868 citiri
Proteste la Bucuresti si la Cluj: Solidaritate cu diaspora - Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!
Foto: Facebook / Uniti Salvam

Un protest convocat pe Facebook de grupul "Uniti Salvam" a avut loc, duminica seara, in fata sediului Ministerului Afacerilor Externe. Oamenii s-au strans si in fata Prefecturii la Cluj.

Oamenii au protestat dupa ce romanii din diaspora au intampinat mari dificultati la sectiile de votare, unde au fost nevoiti sa astepte ore in sir pentru a vota. Protestul a fost convocat pe Facebook de Uniti Salvam.

Ziare.com v-a prezentat desfasurarea protestului de la MAE in format Live Text:

00:24 - Protestatarii din fata MAE s-au dispersat. Inainte sa plece, oamenii au promis ca vor protesta si luni, la ora 19:00.

23:55 - Ministerul Afacerilor Externe precizeaza, intr-un comunicat de presa remis redactiei Ziare.com, ca s-a conformat deciziei BEC privind incheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21:00, inclusiv in privinta votului exprimat in strainatate.

Atat membrii birourilor sectiilor de votare, cat si sefii de misiuni diplomatice si consulare si membrii acestora au obligatia de a respecta intrutotul deciziile BES, respectiv BEC, se arata in comunicat.

MAE aratat ca, in mod regretabil, in cateva cazuri cetatenii care, pana la ora 21:00 nu au reusit sa isi exercite votul in strainatate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare.

Acestor solicitari nu li se poate da curs intrucat aceasta ar reprezenta o incalcare directa a prevederilor legale, arata ministerul.

23:42 - Oamenii cer ca un reprezentant al MAE sa vina in mijlocul multimii. "M-am saturat sa fiu furat!". "Pacat, pacat, de sangele varsat", striga cineva la portavoce, multimea repeta, apoi ii huiduie pe Ponta si Corlatean.

23:35 - Majoritatea protestatarilor sunt tineri, insa au venit si persoane in varsta in fata la MAE: "Am venit pentru a puncte capat pontalitatii".

Oamenii scandeaza acum "Demisia", "Berlin, Paris te vor demis" si "Nu suntem platiti sa venim aici".

23:09 - In fata MAE sunt in jur de 1.000 de persoane. Alexandru Alexe este unul dintre organizatorii miscarii: "Am iesit in strada dupa ce am vazut pe Facebook bataia de joc din diaspora. Aceasta miscare va continua si in zilele urmatoare, noi nu plecam pana nu se voteaza si la Paris. Protestul va culmina in 16 noiembrie. Cat timp va exista aceasta miscare, nu voi lasa sa fie politizata", a declarat Alexe pentru Ziare.com.

Oamenii scandeaza "Pontalitate", "Democratie nu oligarhie" sau "BEC, nu uita Constitutia".

23:05 Proteste au loc si in afara tarii. La Paris, peste 2.000 de romani au fortat intrarea in Ambasada Romaniei din Paris, nemultumiti ca procesul de votare de duminica a fost extrem de greoi.

Romanii forteaza intrarea in Ambasada din Paris si Londra - jandarmii intervin

Romanii au inconjurat Ambasada si au blocat doua strazi adiacente, potrivit sursei citate. Jandarmii francezi au intervenit si incearca sa calmeze spiritele.

Probleme au aparut si la Ambasada Romaniei din Londra, unde angajatii reprezentantei diplomatice i-au agresat pe romanii care incercau sa voteze. Si aici a intervenit politia.

22:50 In Cluj au inceput sa se stranga protestatari in fata Prefecturii.

22:45 Grupuri de manifestanti ar incepe sa vina si pe Aleea Modrogan inspre intrarea secundara in MAE, potrivit unor martori oculari.

22.00 Protestul de la MAE a inceput la ora 20.00. In jur de 100 de persoane scandeaza "Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!", "Demisia!" si "Puie monta!".

Romanii au relatat, duminica, ce probleme au la votarea in strainatate. La sectia de votare deschisa la Consulatul din Torino, Italia, s-a stat si sase ore pentru un vot.

Un roman din Danemarca a relatat ca la sectia de votare plasata in Ikast se sta la cozi interminabile si dureaza cam o ora pana sa votezi.

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi uriase la vot, in Chisinau (Foto)

Sute de romani stau la cozi uriase in Londra sa voteze si o situatie similara se inregistreaza si in sectiile deschise in Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale 2014, #protest MAE prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014