Profilul votantului PSD, PNL si USR. Dragnea a facut scor istoric gratie fricii Interviu

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 12:43
23261 citiri
Profilul votantului PSD, PNL si USR. Dragnea a facut scor istoric gratie fricii Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD a obtinut o victorie uriasa la alegerile parlamentare, iar printre explicatii sta si faptul ca, la 27 de ani de la caderea comunismului, poporul roman ramane inca "un popor al tatucului", care isi doreste lideri providentiali, protectori, care asteapta mult de la Guvern, nu isi asuma riscuri sau initiative, si la care prind, din pacate, mesajele care promoveaza ura si frica fata de straini, spune sociologul Dan Jurcan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dan Jurcan, director de cercetare la IRES, prezinta profilul votantilor PSD, PNL si USR, primele trei partide clasate la alegerile de duminica, vorbeste despre strategia castigatoare a partidului condus de Liviu Dragnea si despre greselile facute de PNL si de Dacian Ciolos, subliniind, totodata, ca ultimul an nu numai ca nu a recredibilizat clasa politica, asa cum s-a intentionat, dar a si decredibilizat ideea de tehnocrat.

Care este profilul votantilor principalelor 3 partide - PSD, PNL si USR?

Suntem in lucru cu analiza la IRES, o sa facem o prezentare mai completa diseara, la Digi24, dar va pot spune ca, daca discutam de PSD si PNL, urmeaza curba demografica pe ceea ce inseamna proportiile pe grupe de varsta.

PSD este votat intr-o masura mult mai mare de catre cei care au peste 60 de ani, in sensul ca acolo avem aproape 62-65% vot pentru PSD, iar in randul 18-35 de ani, avem cam 33% vot pentru PSD. Spun asta pentru ca era un mit ca numai persoanele in varsta voteaza PSD, el se dovedeste a fi fals.

Iata ca si aproape o treime dintre tineri voteaza PSD. Voteaza si PNL, si intr-o proportie comparabila (30%) voteaza si USR o parte din ei (15%). Cam asta ar fi distributia pe grupe de varsta.

Legat de educatie, ca si la locale avem 70% dintre votantii PSD sunt cu studii medii si gimnaziu, dar trebuie sa luam in calcul si faptul ca cei cu studii superioare in populatie reprezinta numai 15% si atunci, intr-un fel, e normal sa avem acest profil.

In cazul PNL observam aceeasi curba, cu o usoara crestere la cei cu studii superioare - undeva pe la 20-25%.

USR in mod clar este un partid al celor cu studii superioare, nu am datele in fata, dar stiu ca pe la 60-65% din electoratul uniunii era cu studii superioare, 80% este electorat urban si cam 15% din cei cu varste de pana in 35 de ani voteaza USR.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, in urma cu o saptamana, spuneam intr-un interviu la RFI ca PSD castiga in Transilvania si au fost reactii oarecum contrarii, dar ati vazut si rezultatele partiale - intr-adevar, PSD reuseste sa ia in Transilvania aproape 35-37%, ceea ce pare oarecum surprinzator, daca ne gandim la faptul ca, in mod curent, in Transilvania scorul PSD era pe undeva pe la 20-25%.

Se vede foarte clar ca avem o migratie si de la electoratul PNL, dar si de la fostul electorat al PDL spre PSD.

PSD are un scor foarte bun in Muntenia si un scor comparabil cu ceea ce a obtinut la nivel national in Moldova. In Transilvania este in general cam cu 10 procente mai jos fata de scorul national.

In regiunea Bucuresti-Ilfov, USR reuseste sa culeaga aproape 25-26% din voturi. USR are un scor de 8-9% la nivel national, dar unul din patru bucuresteni a votat practic cu USR. PNL pierde foarte mult in Bucuresti, cred ca este pe la 11-12%, dar trebuie sa vedem cifrele finale. Iar PSD isi pastreaza scorul, chiar usor mai scazut.

Cum se explica prezenta mai ridicata in mediul urban fata de rural, un lucru mai putin obisnuit la alegerile din Romania?

Sa nu uitam ca 56% din populatie traieste in mediul urban, deci, intr-un fel, acesta este profilul demografic. Dar exista si alte explicatii. Unii au pus prezenta mai scazuta in mediul rural pe seama faptului ca, uitandu-ne pe harta prezentelor pe judete, in judetele mai sarace avem o prezenta mai scazuta, iar acest lucru a fost pus pe seama migratiei in strainatate a tinerilor, a persoanelor fara un loc de munca, ceea ce ar putea fi un factor explicativ.

Eu as spune ca am vazut mai degraba o mobilizare mult mai mare in electoratul urban. Ati vazut ca avem o prezenta foarte buna pe Bucuresti.

In mediul urban, prezenta mai buna poate fi justificata si prin mobilizarea electoratului cu studii superioare. Daca va uitati pe date, de exemplu, in Cluj, in Iasi, acest electorat a oferit un scor bun pentru USR. Dar si PSD a reusit sa isi mobilizeze electoratul din mediul urban.

Cum ar fi aratat scorurile daca prezenta la vot ar fi fost de peste 50%?

Nu are rost sa discutam despre scenarii, in conditiile in care avem rezultatele. Proiectia pe care noi am facut-o joi, cand am dat rezultatele CATI cu un PSD la 44% si un PNL la 23%, era pentru o prezenta la vot de 40-41%. Am avut dreptate, in sensul ca scorurile au fost confirmate de exit-poll in marja de eroare pe care noi am avut-o.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a atras atentia duminica seara asupra faptului ca PSD nu a pierdut niciodata alegerile dupa 1989, chiar daca uneori nu a ajuns si la guvernare. Este poporul roman un popor fundamental de stanga? De ce dreapta nu ajunge la putere decat prin diverse solutii, mai mult sau mai putin imorale?

Nu stiu daca poporul nostru este de stanga, eu pot sa judec dupa statistici. Daca avem in vedere tot ceea ce inseamna sanatate, educatie, infrastructura, in toate statisticile la nivel european suntem pe ultimele locuri. Cred ca este un popor dezamagit de clasa politica, care promite foarte mult si realizeaza extrem de putin.

Dreapta a fost intotdeauna mai rationala, a incercat sa corecteze mai degraba dintr-o logica economica anumite derapaje ale politicului si din cauza asta a fost si impopulara. Pe cand stanga este mai degraba protectoare.

Cred ca suntem inca un popor al tatucului, ne dorim lideri politici providentiali, salvatori, protectori. De aici probabil si un anumit succes al stangii, desi aceasta diferentiere stanga-dreapta este irelevanta, pentru ca noi sociologii am facut analize la IRES pe diferentierea stanga-dreapta si am vazut ca pana si cei care se declara de dreapta, in esenta, isi doresc un stat puternic, interventionist, care sa ofere locuinte si locuri de munca, or, asta sunt asteptari ale stangii.

Repet, nu suntem neaparat un popor de stanga, cat suntem un popor care asteapta foarte mult de la Guvern. Suntem un popor in care oamenii isi asuma mai greu initiativa, romanii sunt capabili intr-o masura mult mai mica sa faca fata riscului, or astea sunt caracteristicile antreprenorului, ale unui om care este obisnuit sa traiasca in capitalism.

Se vede ca dupa 27 de ani inca nu avem o mentalitate adaptata la ceea ce inseamna capitalism. Si nu avem nici o mentalitate adaptata la ceea ce inseamna liberalism, adica o anumita predispozitie spre toleranta, spre acceptarea celui care este diferit. Si asta se vede si in mesajul urii, care a fost promovat in aceasta campanie electorala, un mesaj care prin frica fata de straini a prins foarte bine si a convins.

Totusi nationalistii extremisti, adica PRU, PRM si ARN, nu au intrat in Parlament. PRU a urmat reteta OTV, care a propulsat PP-DD in Parlament. De ce Sebastian Ghita nu a avut succesul lui Dan Diaconescu?

Pai, va intrebati de ce PSD a facut 45%? Pentru ca aceste voturi au fost colectate de PSD.

Liviu Dragnea a avut un usor mesaj nationalist. Mesajele nationalismului in forma extrema, mesajul urii au fost oarecum preluat ca vector de atac de catre PRU. Sigur ca au exagerat, au exagerat si cu asocierea Ciolos-Soros si cu faptul ca vin ungurii si ne fura tara etc. Asta e si motivul pentru care romanii nu le-au acordat votul.

Dar, pe de alta parte, ceva ramane totusi din aceasta propaganda. Samanta fricii a fost aruncata si ea a incoltit.

In acest ultim an inainte de alegeri, in care Guvernul a fost unul tehnocrat, PSD si PNL au fost si la putere, si in opozitie. A exploatat PSD mai bine situatia in propriul avantaj? A gresit PNL ca s-a asociat cu Dacian Ciolos?

Ambele partide, si PSD si PNL, au sustinut acest guvern in ianuarie, cand a fost instalat. A aparut apoi o diferentiere la alegerile locale.

Experimentul tehnocrat este un experiment temporar, este o punere in paranteza a democratiei, pentru ca nu poti sa ai o societate democratica in afara politicului. Aceasta pauza a politicului ar fi trebuit sa fie o pauza de recredibilizare. La nivelul perceptiei publicului, acest lucru nu s-a intamplat, in schimb, s-a intamplat un lucru mult mai rau: a fost decredibilizat si conceptul de tehnocrat, care, teoretic, ar fi trebuit sa fie asociat cu competenta.

Intotdeauna in marketing electoral cel care reuseste sa puna o eticheta poate sa schimbe chiar sensurile. Or, ati vazut foarte bine ca la sfarsitul acestei campanii electorale ideea de tehnocrat a fost conotata cu ideea de supunere fata de straini, de incompetenta etc. Or, in ultima instanta, am vazut un lucru foarte clar: cei care s-au asociat cu tehnocratii au pierdut in perceptia publica. Cei care s-au delimitat de ei si au fost primii care au reusit sa puna etichete au castigat.

In fond, toata aceasta lupta se rezuma la punerea de etichete pe adversarul politic si se pare ca PSD a reusit intr-o masura mult mai buna sa lipeasca etichete pe fruntea adversarului, pentru ca temele de baza ale PNL si ale USR au fost integritatea si lupta anticoruptie, or, s-a vazut de la alegerile locale ca aceste teme nu functioneaza din moment ce romanii nu au avut nicio problema sa voteze primari care aveau probleme cu Justitia.

Ar fi trebuit sa fie un semnal, si pentru PNL, si pentru USR, ca acest lucru nu functioneaza. Nu au fost atenti la aceste semnale, mai mult decat atat, au mizat pe simpla asociere cu imaginea lui Ciolos, care a fost o imagine foarte buna pana in momentul intrarii in politica, moment in care increderea in Dacian Ciolos a inceput sa scada vertiginos. De la 45% era undeva la 24-24% in urma cu vreo 10 zile.

Politicul decredibilizeaza, asta este clar. Dar, pana la urma, asta e oferta pe care o avem si nu putem sa avem o democratie sanatoasa in afara politicului.

Liviu Dragnea este condamnat si trimis in judecata intr-un alt dosar, si totusi PSD a obtinut o victorie zdrobitoare. De ce nu le pasa romanilor de politicienii care au probleme cu Justitia?

La nivel declarativ le pasa, dar in spatiul public oamenii sunt convinsi de temele vehiculate si frica functioneaza aproape intotdeauna.

Frica a fost ridicata la un nivel comparabil cu anii '90, daca va mai amintiti, cand se spunea "Nu ne vindem tara! Vor veni taranistii sa ne fure tara si sa o vanda strainilor!". Mesajul este comparabil si vedem, din pacate, ca dupa 27 de ani avem inca un electorat destul de imatur si permeabil la astfel de mesaje.

Dar asa cum a spus si Cristian Parvulescu, reteta Soros, reteta a conspiratiei mondiale, a fost folosita si in Rusia, si in Polonia, si in alte tari unde regimurile iliberale (cu democratie partiala, in care au loc alegeri, dar cetatenii nu au acces la informatii despre cei care exercita puterea, din cauza lipsei unor libertati civile - n.red.) vor usor-usor sa cucereasca puterea.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#profil votanti alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii
Poza pilula
pilula
rank 5
Poza pilula
pilula
rank 5
13:05: am uitat ceva: modul impardonabil in care ambasadele isi fac