Profilul alegatorului: La Dancila, 78% au peste 45 de ani si 50% sunt pensionari. Iohannis a fost votat pentru calitatile lui

Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 11:28 12884 citiri
Fotomontaj Ziare.com

Klaus Iohannis a fost votat in primul rand datorita calitatilor sale, spre deosebire de Viorica Dancila, in cazul careia principalul criteriu avut in vedere de votantii sai a fost partidul din care face parte, PSD, arata un sondaj realizat de IRES.

De asemenea, conform sondajului IRES realizat la iesirea de la urne duminica, in turul doi al alegerilor prezidentiale, circa 2/3 dintre votanti luasera decizia privind candidatul pe care pun stampila inca de dinainte de turul 1 (66%/69%), in timp ce aproape 10% au luat decizia chiar in ziua votului (9%/10%).

In ceea ce priveste criteriul principal avut in vedere, in cazul lui Klaus Iohannis a fost vorba despre "calitatile candidatului" (62%), urmat de "partidul care il sustine" (24%) si de "altceva" (13%). In cazul Vioricai Dancila, candidatul PSD, in schimb, a contat mai mult partidul (46%) si mai putin calitatile personale (44%). Si in cazul liderului PSD s-a votat si din alte motive (9%).

Pe de alta parte, conform IRES, Klaus Iohannis a fost votat in numar egal de femei si de barbati (50-50%), in timp ce votantii Vioricai Dancila au fost mai mult femei (54%).

Pe segmente de varsta, alegatorii lui Klaus Iohannis sunt repartizati echilibrat, aproape jumatate (49%) avand peste 45 de ani, iar restul sub acest prag. In cazul Vioricai Dancila, 78% sunt peste pragul de 45 de ani.

La capitolul studii, cel mai mare procent vine in cazul ambilor candidati de la alegatorii cu studii medii (55%/56%). In schimb, 34% dintre votantii lui Iohannis au studii superioare, fata de doar jumatate (17%) in cazul Vioricai Dancila.

O discrepanta mare apare la capitolul statut ocupational. Doar o treime dintre votantii lui Klaus Iohannis s-au declarat pensionari sau casnici/fara ocupatie, spre deosebire de alegatorii Vioricai Dancila, in cazul careia procentele au fost urmatoarele: pensionar (50%), angajat (32%), casnic/fara ocupatie (11%), liber profesionist (4%), altceva (2%), elev/student (1%).

Din punct de vedere al mediului de rezidenta, cei mai multi votanti ai lui Klaus Iohannis au provenit din mediul urban (62%) si doar 38% din mediul rural, in timp ce in cazul Vioricai Dancila raportul este mult mai echilibrat (52%/48%).

Pe regiuni, electoratul lui Klaus Iohannis a provenit in cea mai mare masura din Sud+Bucuresti+Dobrogea (44%), apoi din Transilvania+Banat (37%) si doar 19% din Moldova. Ordinea este aceeasi si in cazul Vioricai Dancila: 53%/25%/22%.

Sondajul IRES a fost realizat in turul doi al alegerilor prezidentiale, la iesirea de la urne, pe 24.671 de subiecti de la 352 sectii de vot, avand o eroare teoretica de esantionare de 2%.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News