Primul Eurobarometru dupa 26 mai: Sustinerea UE si datoria civica, principalele motivatii pentru un electorat pro-european si tanar, cu asteptari clare

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 15:52
3317 citiri
Primul Eurobarometru dupa 26 mai: Sustinerea UE si datoria civica, principalele motivatii pentru un electorat pro-european si tanar, cu asteptari clare
Foto: Facebook / European Parliament

La alegerile europene din 26 mai 2019 s-au prezentat la vot mai multi tineri cu o mentalitate pro-europeana, care au invocat ca motiv principal datoria civica si dorinta de a-si arata sprijinul fata de UE, arata cel mai recent Eurobarometru, realizat in toate cele 28 de state membre.

De asemenea, prezenta la urne a crescut semnificativ, Romania clasandu-se pe locul doi la acest capitol.

Sondajul a fost facut dupa alegeri si la el au raspuns aproape 28.000 de cetateni din intreaga Uniune Europeana, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European dat publicitatii vineri.

Eurobarometrul arata ca "sprijinul cetatenilor pentru Uniunea Europeana ramane la cel mai inalt nivel din 1983 pana astazi: confirmand sondajele pre-electorale, 68% dintre respondenti (+1% fata de februarie / martie 2019) spun ca tara lor a beneficiat in mod pozitiv de statutul de membru al UE".

Un alt aspect semnificativ este "cresterea abrupta a numarului cetatenilor europeni care cred ca 'vocea lor conteaza in UE'. Astfel, 56% dintre respondenti impartasesc acest punct de vedere, in crestere cu 7% fata de martie 2019 si cel mai bun rezultat inregistrat din 2002, anul in care intrebarea a fost adresata prima data", precizeaza sursa citata.

Romania, pe locul doi in clasamentul cresterii prezentei la urne

Eurobarometrul mai arata ca participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8% in medie, ajungand pana la 50,6%, ceea ce inseamna cea mai mare participare din 1994 pana acum.

Romania se afla pe locul doi in clasamentul cresterii prezentei la urne. Astfel, cea mai semnificativa crestere a participarii la vot a fost inregistrata in Polonia (+ 22%), Romania (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) si Ungaria (+14%), informeaza Parlamentul European.

"Rezultatele sondajului sugereaza ca alegatorii europeni tineri si cei care au votat pentru prima data au fost cei care au influentat pozitiv rata de participare: 42% dintre respondentii intre 16/18 si 24 de ani sustin ca au votat la alegerile europene, participarea tinerilor crescand astfel cu 50% in comparatie cele 28 de procente inregistrate in 2014.

La fel de puternica a fost cresterea numarului de participanti la grupa de varsta de 25-39 ani, in urcare cu 12%, de la 35% la 47%. Prezenta tinerilor si a celor care au votat pentru prima data depaseste orice crestere a participarii inregistrate pentru alte grupe de varsta", se arata in comunicatul PE.

Principalele motive

Analizand motivele pentru care oamenii s-au prezentat la vot in 2019, datoria civica este cel mai adesea invocata ca motiv principal de catre 52% dintre alegatori, o crestere cu 11% fata de 2014, precizeaza sursa citata.

Un numar mai mare de cetateni au votat pentru a-si exprima sprijinul fata de UE (25%, o crestere cu 11% fata de 2014) sau pentru ca au simtit ca pot schimba lucrurile prin vot (18%, o crestere de 6% fata de alegerile precedente).

"Parlamentul European si alegerile in sine au devenit parte a vietii democratice normale a cetatenilor. Cu toate acestea, aceste alegeri nu au fost doar o expresie a datoriei civice. Cetatenii au votat pentru ca sustin UE, pentru ca pot face ca lucrurile sa se schimbe prin vot.

Parlamentul European trebuie sa fie de acum inainte la inaltimea acestor asteptari ", a subliniat presedintele nou ales al Parlamentului European, David Sassoli.

"In 27 de state membre, cetatenii au votat in primul rand pentru ca au considerat acest lucru o datorie civica. In toate cele 28 de state membre, mai multi respondenti decat in 2014 au votat pentru a-si exprima sprijinul fata de UE. Cea mai mare crestere pentru acest motiv s-a inregistrat in Germania (39%, +14%), Irlanda (27%, +15%), Italia (23%, +14%) si Spania (23%, +15%) ", se arata in comunicatul PE.

Cele mai mari probleme

Eurobarometrul post-electoral a analizat si problematicile care au adus cetatenii la vot. Astfel, principalele aspecte care au influentat decizia cetatenilor au fost:

  • economia si cresterea economica (44%)
  • schimbarile climatice (37%)
  • drepturile omului si democratia (37%)

"Modul in care UE ar trebui sa actioneze in viitor" a aparut, de asemenea, in topul motivatiei cetatenilor (36%).

"Reforma economica, schimbarile climatice, viitorul UE si apararea drepturilor omului: toate acestea sunt chestiuni cheie pentru Parlamentul European. Asupra acestor lucruri ne-am concentrat in ultimii ani si aici vom continua sa fim puternici aparatori ai asteptarilor cetatenilor nostri ", a spus David Sassoli.

Citeste aici integral Eurobarometrul realizat in iunie 2019.

Sondajul post-electoral al Parlamentului European a fost realizat pe 27.464 de respondenti, care au fost intervievati fata in fata de catre Kantar din partea Parlamentul European in toate cele 28 de state membre ale UE, provenind din populatia in varsta de peste 15 ani.

Intrebarile post-electorale au fost filtrate pentru respondentii in varsta de peste 18 ani (cu exceptia Austriei si Maltei, peste 16 ani, si Greciei, peste 17 ani).

Interviurile au avut loc in perioada 7-26 iunie 2019.

Un raport complet, precum si toate rezultatele si tabelele vor fi publicate de catre Parlamentul European in septembrie 2019.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Eurobarometru alegeri europarlamentare 2019 , #alegeri europarlamentare 2019
Comentarii