Presa externa comenteaza alegerile noastre: O forta de echilibru intr-o natiune unde haosul politic a devenit o norma

Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 09:51
12653 citiri
Presa externa comenteaza alegerile noastre: O forta de echilibru intr-o natiune unde haosul politic a devenit o norma
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Ziare.com va prezinta cateva reactii din presa externa aparute dupa publicarea rezultatelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2019.

Publicatiile externe il prezinta pe Klaus Iohannis marele favorit in turul 2, in conditiile in care se lupta cu candidatul unui partid cunoscut la nivel inalt pentru problemele de coruptie.

"Exit-poll-urile din Romania arata ca presedintele actual Klaus Iohannis se va confrunta probabil cu o batalie decisiva cu liderul social-democrat Viorica Dancila. Exit-poll-urile de duminica arata ca presedintele nu va obtine majoritatea absoluta.

Iohannis a primit numeroase laude in Occident pentru angajamentul sau fata de statul de drept, este vazut castigand in mare masura voturile din turul 2. Dancila a fost prim-ministru pana luna trecuta, cand PSD a fost eliminat printr-un vot de incredere pentru acuzatiile de coruptie", a scris Deutsche Welle.

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a castigat duminica primul tur al alegerilor prezidentiale si este probabil sa o infranga pe sefa social-democratilor, fostul premier Viorica Dancila, in turul II din 24 noiembrie", noteaza si cei de la Al Jazeera.

De asemenea, si ibericii de la Europa Press amintesc ca Iohannis este marele favorit al alegerilor din turul 2.

"Iohannis si Dancila se vor duela in turul 2, pe 24 noiembrie, in care sondajele arata ca vom avea o victorie a primului. Daca Iohannis va fi reales, va avea posibilitatea sa numeasca un procuror general care sa lupte impotriva coruptiei atat de prezenta in aceasta tara, cu sprijinul guvernului liberal condus de Ludovic Orban", a notat sursa citata.

In schimb, editia in limba italiana a EuroNews a remarcat votul masiv din diaspora la alegerile prezidentiale.

"48% din populatie a venit la vot, dar 660 de mii au fost din diaspora, un numar record care nu a fost luat in calcul la exit-poll-uri.

Primele rezultate arata o crestere masiva in ce priveste votul din diaspora. In 2014 au fost 161.262 de votanti, aproape cu jumatate de milion mai putin decat acum", a scris EuroNews Italia.

Bloomberg il descrie pe Iohannis drept "o forta de echilibru intr-o natiune unde haosul politic a devenit o norma".

Agentia Reuters, citata de New York Times, France 24, The Province si Yahoo News, transmite care a fost rezultatul votului, subliniind ca prezenta a fost una "robusta", de 48%, iar in diaspora au votat 660.000 de romani, un record absolut.

"Actualul presedinte Klaus Iohannis a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale", scrie Jerusalem Post, care adauga ca, "cel mai probabil, Iohannis o va infrunta pe Dancila in turul al doilea".

"Presedintele proeuropean Iohannis a castigat votul in Romania, arata exit-poll-urile", scrie AFP pe contul de Twitter.

"Presedintele proeuropean Klaus Iohannis a castigat cu un mare avantaj primul tur al alegerilor prezidentiale", scrie si TRT World.

"Iohannis castiga alegerile prezidentiale si va merge in turul al doilea", noteaza si News247WorldPress pe Twitter.

Iata

Citeste si:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#rezultate alegeri prezidentiale 2019, #presa externa alegeri prezidentiale 2019 , #rezultate prezidentiale 2019
Comentarii
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
Sa lauzi un no name ,asta da stiinta in Occident!
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
Cati habarnisti din strainatate care cred ca ne cunosc si ne cunosc