Prezidentiale in plina criza guvernamentala: un scenariu care se repeta?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Marti, 27 August 2019, ora 07:22
13816 citiri

La fel ca si-n 2009, coalitia de la guvernare se rupe cu cateva saptamani inainte de scrutinul prezidential. Atunci, PSD parasea guvernul pe care-l formase cu PDL, acum - PSD e abandonat de partenerul sau, ALDE.

In urma cu zece ani, dupa ruperea coalitiei, premierul a fost dat si el jos.

Era prima motiune de cenzura care trecea in istoria noastra post-1989. PSD se alia atunci cu PNL si il propunea ca sef al unui nou guvern pe Klaus Iohannis. Presedintele Basescu refuza numirea acestuia si-l propunea, in schimb, pe Lucian Croitoru, iar dupa respingerea acestuia - pe Liviu Negoita.

Parlamentarii au refuzat, pur si simplu, sa ia in seama solicitarea. Asa ca scrutinul pentru Cotroceni s-a desfasurat cu un guvern interimar, fiindca toata lumea a asteptat rezultatul prezidentialelor.

In acest moment, nu stim daca si Dancila va fi scoasa din Palatul Victoria. PNL a anuntat o motiune de cenzura. Dupa mine, e o idee buna.

Va exista oare o majoritate care sa se puna de acord asupra demiterii Guvernului? Totul depinde de felul cum va fi judecat impactul unei asemenea decizii asupra campaniei prezidentiale a PSD.

Se vor gasi, sunt convins, voci care sa spuna ca victimizarea candidatei pesediste ar putea-o ajuta sa intre in turul al doilea. Eu cred contrariul: daca Dancila pica, vom avea sigur o finala fara PSD.

In caz ca marioneta lui Dragnea e demisa, va exista oare si o majoritate capabila sa se puna de acord asupra unui inlocuitor? E greu de dat un raspuns acum. PNL nu a indicat ce vrea sa faca, iar USR si aliatul sau extra-parlamentar PLUS au cerut alegeri anticipate.

Nu stim ce vor Ponta si Tariceanu. Poate ca nici ei nu stiu prea bine. Nu e exclus, de aceea, ca solutia sa fie cautata abia dupa ce e trimisa la plimbare Dancila. Nu e sigur ca va fi si gasita inainte de incheierea cursei pentru Cotroceni.

E posibil ca toti actorii relevanti sa fie multumiti de provizorat si incertitudine. Scenariul organizarii prezidentialelor in plina criza guvernamentala se poate repeta.

As adauga doua alte lucruri.

Primo: in 2009, dupa ce e sters-o din Guvern, PSD a mizat pe Geoana pentru castigarea cursei prezidentiale. A pierdut. Acum, partidul care a provocat divortul, ALDE, si-a retras candidatul la Cotroceni si, impreuna cu PRO Romania, mizeaza pe Mircea Diaconu. Victor Ponta a justificat sustinerea acestuia folosind drept explicatie "modelul" ucrainean: acum cateva luni, actorul Zelenski si-a transformat rolul dintr-un serial TV in realitate, devenind presedinte.

Referinta e schioapa: Zelenski nu facuse vreodata politica, in vreme ce Diaconu a fost asociat la diverse masinatiuni. El ramane popular si nu e exclus sa obtina un scor mai bun decat al candidatului PSD.

Secundo: in urma cu un deceniu, asa cum aminteam deja, Iohannis a fost propunerea facuta de PSD si PNL ca inlocuitor al lui Boc, premierul demis. Azi, presedintele e chemat sa gestioneze aceasta criza din pozitia de candidat la realegere. Va folosi el experienta din 2009 si va gasi o solutie care sa-l ajute? Sau va sta cu bratele incrucisate, asteptand ca lucrurile sa se aseze de la sine?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”
Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”
Primăria Capitalei a fost o importantă rampă de lansare pentru oamenii politici și o oportunitate de a ținti către funcții de stat mai bune. Primarul Bucureștiului are a doua funcție ca...
#alegeri prezidentiale, #Cristian Preda , #alegeri prezidentiale 2019