Presa internationala, despre victoria lui Klaus Iohannis: Cea mai severa infrangere a unui candidat de stanga de la caderea comunismului

Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 21:35
12665 citiri
Presa internationala, despre victoria lui Klaus Iohannis: Cea mai severa infrangere a unui candidat de stanga de la caderea comunismului
Foto: Alexandru Nistor/Ziare.com

Presa internationala a publicat primele reactii dupa ce Klaus Iohannis a invins-o categoric pe Viorica Dancila in turul 2 al alegerilor prezidentiale.

Agentia Reuters scrie ca Iohannis a invins-o pe Dancila cu un scor zdrobitor.

"Presedintele Klaus Iohannis a obtinut o victorie lejera, asa cum era de asteptat, zdrobind-o pe rivala socialista sub promisiunea ca va reinitia reforma judiciara initiata de guvernarile succesive ale PSD", a relatat Reuters.

De asemenea, francezii de la Le Figaro amintesc ca aceasta a fost cea mai severa infrangere a PSD la alegerile prezidentiale.

"Liberalul Klaus Iohannis a fost reales fara emotii pentru al doilea mandat prezidential, un vot care a confirmat radacinile europene ale tarii. Aceasta este cea mai severa infrangere asupra unui candidat al principalului partid de stanga de la caderea regimului comunist in urma cu treizeci de ani", a comentat si Le Figaro.

In schimb, nemtii de la Deutsche Welle considera ca votul de duminica arata ca romanii isi doresc o traiectorie pro-europeana.

"Realegerea lui Iohannis este vazuta ca o confirmare a traiectorie pro-europene a tarii. Victoria lui Iohannis este privita ca un impuls pentru PNL inainte de alegerile parlamentare din 2020", a mentionat sursa citata.

Si americanii de la Bloomberg au comentat rezultatul alegerilor prezidentiale, explicand ce asteptari au romanii de la Iohannis si de ce presedintele a obtinut mai putine voturi decat in 2014.

"Romanii l-au ales pe Klaus Iohannis deoarece a promis ca va pune capat anilor de haos politic si va aduce normalitate unuia dintre cele sarace state membre ale UE. Iohannis a triumfat dupa ce tara s-a confruntat cu cele mai mari proteste din perioada comunismului incoace, in incercarea de a se opune guvernului de a dezincrimina coruptia. Iohannis a castigat mai putine voturi decat atunci cand a fost ales prima data in 2014 deoarece romanii au observat un minus in ce priveste progresele privind actiunile pe termen lung precum infrastructura slaba si asistenta medicala", a comentat Bloomberg.

Totodata, agentia AFP scrie ca Iohannis a castigat increderea romanilor deoarece a luptat impotriva coruptiei.

"El a mizat pe sprijinirea institutiilor functionale fara coruptie. Lupta din alegeri s-a dus pe fondul resentimentelor profunde asupra reformelor judiciare vazute in beneficiul politicienilor PSD, care au dus la proteste masive de strada si au infuriat Bruxelles-ul", a relatat AFP.

Conform unui exit poll realizat de CURS-Avangarde (la ora 21:00), Klaus Iohannis a obtinut 64.5% din voturi, in timp ce Viorica Dancila 35.5%.

In schimb, conform exit-poll-ului IRES (la ora 20:00), Klaus Iohannis a obtinut 66.5% din voturi, in timp ce Viorica Dancila 33.5%. Voturile din diaspora nu au fost luate in calcul.

Pentru Klaus Iohannis, acesta va fi al doilea mandat ca presedinte al Romaniei.

Vezi cum a decurs votul in tara

Iata si cum s-a desfasurat turul doi al alegerilor prezidentiale in strainatate

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presa internationala alegeri prezidentiale, #Klaus Iohannis alegeri prezidentiale 2019 , #rezultate prezidentiale 2019
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
jos presa internationala ! astia nu sunt platiti de Voiculescu !
Poza cititoru
cititoru
rank 5
Cred ca a luat 31,416